IMG 0165

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Konferans Sistemi

Türkiye ve dünyadaki bir çok belediye meclisinde kullanılmakta olan Bosch konferans sistemleri Ankara Büyükşehir Belediye meclisinin de tercihi oldu. Meclis salonu inşa edilirken kurulmuş olan ve zamanla işlevlerini yerine getirmemeye başlayan konferans sistemi bu yılın başlarında tamamen devre dışı oldu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni bir sistem alımı için harekete geçti. Yapılan ihale ve titiz değerlendirmeler  sonucu Ateksis tarafından önerilen “Bosch DCN Flush Mount”  konferans sistemlerinin alımı yapıldı. Tüm altyapı kabloların ve halıların değiştirilmesi, masaların ekipman montajı için kesilip hazırlanması, malzemelerin yurtdışından ithalat işlemleri ve sistemin kurulup devreye alınması işleri iki ay içerisinde tamamlandı.

Sistem kapsamında 160 gömme tip delege ve 1 masa üstü başkan ünitesi montajı yapıldı. Başkan pozisyonuna donumatik ekranlı ve motorlu kontrol paneli konuldu. Sisteme 2 adet hareketli kamera ve video matriks ünitesi eklendi. Kontrol bilgisayarı verildi ve kontrol yazılımları bu bilgisayar üzerine kuruldu. Konferans sisteminin mevcut ses ve kayıt sistemleri ile entegrasyonu yapıldı.

Sistem kapsamında her delege pozisyonuna konuşma mikrofonu ve ID kart kontrollü elektronik oylama modülü konuldu. Üniteler masaya gömme tip seçilerek, delegelere daha fazla çalışma alanı sağlanırken estetik bir sistem görünümü ortaya çıktı. Sistem sayesinde meclis üyelerinin oturdukları yerden konuşma yapması ve oylamalara elektronik olarak katılması sağlandı.

Salona yerleştirilmiş üç adet hareketli kameranın, konferans sistemi ile entegre çalışması sağlanarak konuşmakta olan delege görüntüsü otomatik olarak projeksiyon cihazı üzerinden büyük ekrana yansıtılıyor. Böylelikle konuşan delegenin önünde ve arkasındaki sıralarda oturan delegeler konuşan delegeyi büyük ekrandan izleyebiliyor.

Başkan pozisyonuna yerleştirilen dokunmatik ekranlı kontrol paneli ile başkan konferans sistemini kolaylıkla kontrol edebiliyor. Panel kullanılmadığında motoru sayesinde masaya gömülerek hem yüz hale geliyor. Konuşmak için söz isteyen delegeleri salonun krokisi üzerinde görüp söz verebiliyor. Sıradaki delegeleri görebiliyor ve konuşmakta olan delegelerin mikrofonlarını kapatarak konuşmalarını sona erdirebiliyor. Elektronik oylamaları başlatıp bitirebiliyor ve sonuçları yine grafik ekran üzerinden takip edebiliyor. İsterse grafik yerleşim ekranı üzerinden her delegenin verdiği oyu renklerle ayırd edebiliyor. Konuşmacılara süre tanımları yapılıp kalan konuşma süresi kontrol paneli üzerinden izlebiliyor. İstenirse süre sonunda mikrofon, sistem tarafından otomatik olarak kapatılabiliyor.

Sistemdeki delege pozisyonlarında ve başkan ünitesi üzerinde bulunan ID kart okuyucular sayesinde sistem kartları üzerindeki bilgiler sayesinde hangi delegenin nerede oturduğunu otomatik olarak algılayabiliyor. Başkan pozisyonundaki kontrol paneli üzerindeki salon krokisinde bu delegelerin isimleri de sistem tarafından otomatik olarak görüntülenebiliyor. Oylamalar kart ile yetkilendirilerek yada isteğe göre kartsın olarak yapılabiliyor.

Çalışmalar sırasında opratör odasındaki yerleşim elden geçirildi, oda büyütüldü ve cihaz dolabı değiştirildi. Mevcut olan ve kullanılmaya devam edilen cihazlar yeni cihaz dolabına taşınarak kablolamaları yenilendi.

Büyükşehir Belediyesi teknik kadrosunun da özverili çalışmaları ve yardımları ile devreye alınan sistem, gerek tasarım gerek kullanım kolaylıkları ve kapasitesi ile büyük beğeni toplayarak kullanılmaya başladı.

 

Çetin ÇAPAR

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir