Ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, sterilizasyon departmanları ile yaşam bilimi şirketleri ve kurumları için yenilikçi çözümler sunan ve sektörün önemli firmaları arasında yer alan Getinge Group’un Türkiye Genel Müdürü Vecihe Özek ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
TED Karabük Koleji’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünde eğitimimi tamamladım. 1993 yılında Biotek Medikal’de Satış Yöneticiliği ile başlayan iş yaşamım, Mak Sağlık Ürünleri’nde önce Satış Müdürlüğü ve sonrasında Satış ve Teknik Servis Müdürlüğü ile devam etmiştir. Getinge Infection Control’ün distribütörü olan Mak Sağlık Ürünleri’nde özellikle enfeksiyon kontrol alanında hem pazar hem de iş geliştirme üzerine uzunca yıllar çalıştım. Merkezi Sterilizasyon Üniteleri için entegre çözümler modeli ile şirketin pazar payını büyüterek, 2011 yılında Getinge IC’ün Türkiye Satış Ofisi’nin kuruluşunda aktif olarak rol aldım. 2013 yılında Getinge IC Türkiye’de Satış Müdürlüğünden Genel Müdürlüğe atanarak, iki yıl boyunca Satış Müdürlüğü ve Genel Müdürlük görevini birlikte yürüttüm. Bu süre içerisinde grubun Türkiye’de Trans’ı satın alarak bünyesine katması ile birlikte, satış ve servis operasyonunun Getinge IC Türkiye çatısı altında birleşme sürecini yönettim. 2015 yılı Temmuz ayında Getinge Group’un global stratejisine paralel olarak Türkiye’de yer alan grup şirketlerinin tek çatı altında birleşmesi kararı sonrasında Getinge Türkiye ve Maquet Türkiye operasyonlarının Getinge Group Türkiye çatısı altında birleşmesiyle Getinge Group Türkiye Genel Müdürlüğü görevini üstlendim. Halen bu görevime devam etmekteyim ancak Türkiye ile birlikte İsrail ve Orta Asya’yı kapsayan bölge operasyonları da yetki ve sorumluluk alanımda.
Getinge’yi tanıyabilir miyiz? Faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
Getinge ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, sterilizasyon departmanları ve yaşam bilimi şirketleri ve kurumları için yenilikçi çözümler sunan, 15.500’ün üstünde çalışanı, 40’tan fazla ülkede satış ofisleri, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkede üretim tesisleri olan global bir medikal teknoloji firmasıdır. Tarihçesine baktığımızda, 1904 yılında Getinge kasabasında tarım ekipmanları üreten bir şirket olarak kurulmuş ve adını da bu kasabadan almıştır. 1932 yılında sterilizatör üretimine başlayarak medikal teknoloji alanına adım atmıştır. 1960 yılında Electrolux tarafından satın alındıktan sonra küresel büyüme şansını elde etmiştir. 1989 yılında Rune Andersson ve Carl Bennet adlı iki yatırımcı, Electrolux’ten satın aldıkları Getinge’yi 4 yıl gibi kısa bir sürede enfeksiyon kontrol ve sterilizasyon alanında dünyada lider bir konuma getirerek 1993’te İsveç borsasında halka açmışlardır. Bundan sonra ki büyüme Maquet, Jostra, Servo, Datascope, Atrium gibi çok güçlü markaları satın alarak sağlanmıştır. Son 5 yıl içerisinde Türkiye’den de enfeksiyon kontrol alanında güçlü iki marka Trans ve Stericool, Getinge bünyesine katılmıştır. Dünyada ilk motorize ameliyat masasını üretmiş, kuruluşu 1838’e dayanan Maquet’nin satın alınması, en önemli mihenk taşlarından biridir.
Bugün Getinge olarak çözümlerimizi üç ana başlık altında topluyoruz; ICU, KVC, Kardiyoljide öncü teknoloji ile terapiler ve çözümler sunduğumuz Acute Care Therapies (ACT), enfeksiyon kontrolü, ameliyathaneler, steril ekipman akışının izlenebilirliği, yönetimi ve kaynakların optimal kullanımı için çözümler sunduğumuz Surgical Workflows(SW) ve kontaminasyondan uzak, verimli bir araştırma veya üretim ortamı sağlayan çözümler sunduğumuz Life science (LS) iş birimi.
Sektörün önemli firmaları arasında yer alıyorsunuz. Bunu sağlayan Getinge değerlerinden bahseder misiniz?
Bizim için ‘’Nasıl yaptığımız, ne yaptığımız kadar önemlidir ‘’. Merkezinde “Tutku” nun yer aldığı, açıklık, iş birliği, sahiplenme ve mükemmellik her Getinge çalışanının yolculuğuna rehberlik eden temel değerlerimizdir. Öncelikle yaptığımız şeylerin başkalarının hayatlarını etkilediğini hep hatırlıyoruz. Bununla birlikte çalışan odaklı bir şirket kültürümüz var. Sunduğumuz çözümlerle ekonomik değer ile klinik etkinlik sağlamak için çabalıyoruz. Verimliliği sürekli olarak iyileştiriyoruz. Kalite ve emniyetten asla ödün vermiyoruz ve sürdürülebilirliği tümüyle taahhüt ediyoruz.
En önemlisi de müşterilerimizi her zaman işimizin merkezinde tutuyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine yönelik çözümlerimizi adapte ederek satış modelimizi güçlendiriyoruz.
Türkiye’deki çalışmalarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?
Globaldeki “One Getinge” stratejimiz doğrultusunda, Türkiye’de daha önce iki farklı şirket ile devam eden faaliyetlerimizi 1 Temmuz 2015’te tek çatı altında birleştirdik. Stratejimizi ve aksiyon planlarımızı tüm müşterilerimiz için tek çözüm adresi olmak üzerine kurguladık ve işini tutku ile yapan 103 kişilik bir takım çalışması ile genelde sancılı geçen birleşme sürecinden biz Getinge Türkiye olarak güçlenerek çıktık. Bugün sağlık bakımında müşterilerimize ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, merkezi sterilizasyon üniteleri ve hasta bakımı ihtiyaçlarını karşılayan entegre çözümler üretiyor ve her geçen gün Türkiye’deki ayak izimizi arttırıyoruz.
Getinge olarak hangi Entegre Sağlık Kampüslerinde, hangi çözümleriniz ile yer alıyorsunuz?
PPP modeli ile gerçekleştirilen Entegre Sağlık Kampüsü projelerini çok yakından takip ediyoruz. Bugüne kadar açılışı gerçekleştirilen ve ülkemizde sağlık hizmetlerini farklı bir boyuta taşıyan dört PPP projesinde de Getinge olarak ameliyathaneler, merkezi sterilizasyon üniteleri, yoğun bakım üniteleri ve KVC ünitelerinde sunduğumuz çözümlerimizle yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz.
PPP’ler dışında özel sağlık sektöründe lider olan Acıbadem, Memorial, Medicana, Medikal Park gibi grupların projelerinde hemen hemen bütün çözümlerimizle yer alıyoruz.
Uluslararası projelerinizden bahseder misiniz?
Getinge Türkiye’nin sorumlu olduğu bölge Türkiye ile sınırlı değil. İsrail ve Orta Asya ülkelerindeki distribütör faaliyetlerimizi de biz yönetiyoruz. Orta Asya’da mevcut ekonomi ve Getinge gibi üst segmentte hizmet veren şirketler için pazar koşulları henüz oluşmuş değil. Buna rağmen Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da hayata geçirdiğimiz projeler oldu ve halen takibimizde olan projeler var. Bunun yanında İsrail 8.5 milyon nüfusuna rağmen, güçlü ekonomik koşulları ve sağlık alanındaki yatırımları ile önemli pazarlarımızdan bir tanesi.
Öne çıkan son teknoloji ürünlerinizden bahseder misiniz?
Acute Care Therapies divizyonunun içerisindeki iş birimleri, ürünlerimizin son kullanıcıları olan hastalara her zaman mevcut teknolojinin olanak sağladığı en son bilimsel yenilikleri içeren ürünler sunmayı kendisine felsefe edinmiştir. Bu bağlamda son bir kaç sene içerisinde arz ettiğimiz ve kendi segmentinde eşsiz teknolojileri ve yenilikleri içeren ürünlerimizden bazılarını söylemek gerekirse; Servo-U-Yetişkin Ventilatörü, Servo-N-Yenidoğan ventilatörü, V 12 LD-Geniş çaplı kaplı stent, Cardiosave-Intra Aortik Balon Pompası ve 2018 sonunda piyasaya süreceğimiz yeni nesil Kalp Akciğer Makinamız HL 40.
Teknoloji geliştikçe ve terapiler daha sofistike hale geldikçe, entegre çözümlere ve bilgiye erişim ihtiyacı artıyor. Biz de müşterilerimize, kalite ve güvenlilikten ödün vermeden mükemmel terapi ve bakım sağlamaya devam edebilmeleri için tüm klinik yol boyunca destek veriyoruz.
Surgical Workflows divizyonumuzda yer alan iş birimlerimizde; projelerde hastanelerdeki tüm iş akışlarını geliştirmek ve en iyi bakım kalitesini sağlamak için danışmanlık ve planlamayla başlayıp, modüler oda tasarımı ve tıbbi ekipman seçimi konusunda rehberlik edip, projeyi kurulum ve başlangıç operasyonuna kadar götürüyoruz.
En son teknoloji IT çözümlerimizden; INSIGHT Patient Flow Management, TEGRIS OR Entegrasyonu ve T-DOC Steril Tedarik Yönetimi yazılımlarımız ile hastaların daha iyi ve daha güvenli bir hizmet almalarını sağlarken, hastane yönetiminin de kaynak planlaması, verimliliğin iyileştirilmesi gibi süreçlerine katkıda bulunuyoruz.
VARIOP modüler oda sistemi ile ameliyathaneler gibi yüksek hijyen standartları gerektiren ortamlarda, kurulumu kolay ve tıbbi gazlara ve kablolara erişim için hızlı bir şekilde sökülüp takılabilen, tüm inşaat gereksinimlerini yangın, ışık ve ses yalıtımı bakımından tam olarak karşılayan ve yüzeyleri temizlik maddeleri ve dezenfektanlara dayanabilen VARIOP modüler sistem çözümlerimiz ile çalışanlar için keyifli bir çalışma ortamı yaratıp, hasta deneyimini geliştiriyoruz.
Önümüzdeki 15-20 yılın ihtiyaçlarını karşılamak için bir hastanenin Merkezi sterilizasyon Ünitesi kapasitesini tasarlarken doğru planlama yapmak büyük önem taşır. Doğru mimari planlamayla, önümüzdeki yıllarda tesisinize fayda sağlayacak en iyi iş akışını oluşturabilirsiniz. Bu sadece hijyen güvenliğini ve azami verimliliği garanti etmekle kalmaz, aynı zamanda personel için daha iyi bir çalışma ortamı oluşturursunuz. Biz de 100 yılı aşan deneyimimizle müşterilerimizin MSÜ planlamalarından cihaz seçimine, uygulamadan satış sonrası destek hizmetlerine bütün süreçlerde yanında oluyoruz. Bu sene başında Türkiye’de üretilen düşük ısı plazma sterilizasyon çözümü Stericool ‘u da bünyemize katarak entegre MSÜ çözümlerimizi bir adım ileriye taşıdık.
Getinge, hasta ve kullanıcılara çözümler sunarken aynı zamanda Life Science alanında faaliyet gösteren üretici firmalara da çözümler sunarak sağlığa olan katkısını artırmaktadır. Getinge; İlaç üreticilerinin kullandığı izolatörler ve fabrikalara özel dezenfeksiyon ve sterilizasyon çözümlerini de sunmakta olup yerli ilaç üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılayarak milli üretime de fayda sağlamaktadır.
2016 yılı nasıl geçti? Büyümede 2017 plan ve hedefleriniz nelerdir?
2016 yılı %26’lık bir büyüme oranı ile çok başarılı geçen bir yıl oldu. Bağlı bulunduğumuz EMEA bölgesinde “Yılın En Çok Büyüyen” şirketi olduk. Biliyorsunuz başarıyı yönetmek, başarıyı yakalamaktan zordur. Bu nedenle 2017 ‘de “Sürdürülebilir Başarı” hedefi ile yola çıktık ve bütün planlarımızı buna göre yaptık. Getinge Türkiye 2017’de de büyümeyi sürdürüyor, bu yıl ki hedefimiz %11 büyüme ama biz bu hedefi aşarak %15 büyüyeceğiz. Uzun vadede ise, önümüzdeki 5 yıl boyunca; şirketimiz ve müşterilerimiz için katma değer yaratabileceğimiz projeleri çok yakından takip ederek, kendimizi ve süreçlerimizi sürekli geliştirerek her yıl minimum çift haneli büyümek hedefimiz.