Picture13

4K, artroskopide daha net bir görüntü sağlıyor

Hiroyuki Sugaya, M.D. ve Norimasa Takahashi, M.D. artroskopik cerrahide Sony 4K monitör kullanımıyla ilgili düşüncelerini paylaşıyor.

S: Bize bugün yaptığınız ameliyatı anlatır mısınız?

Dr Sugaya: Bugünkü vaka, 70’lerinin sonundaki erkek hastanın manşet yırtığıydı. Subskapularis kasının yanı sıra supraspinatus kası ile infraspinatus kası da ciddi şekilde yırtılmıştı ve “tri-tendon yırtığı” dediğimiz durumla sonuçlanmıştı. Şimdi tendonların bağlı olduğu çapa görevi gören vidalar yerleştirerek ayrılan parçaları yeniden birleştirdik.

Dr Takahashi: Bugün, temas sporu yapan genç bir atleti tedavi ettik; Bankart lezyonu olan omzun tekrarlayan dislokasyonundan muzdaripti. Tekrarlayan dislokasyon riski nedeniyle çapa kullanılan bir Bankart tedavisi yaptık ve ameliyata Remplissage prosedürünü ekledik.

  1. Artroskopik cerrahide sizi en çok zorlayan nedir?

Dr Sugaya: Bence artroskopik cerrahide en zor şey derinlik algısı elde etmek. Oldukça zaman ve çaba gerektiren, rotator manşet yırtığına yönelik bu düzeltici ameliyatta, bence daha net bir görüntü kalitesi son derece faydalı olurdu. Elbette geleceği ve genç doktorların eğitimini düşündüğüm zaman da daha yüksek kaliteli görüntülerin olması şüphesiz çok daha iyi.

  1. Ameliyatta 4K monitör kullanmakla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Dr Sugaya: Geleneksel HD monitörle bile öğeler normalde net görünse de odak yalnızca küçük bir parçadayken derinlik yönünün bulanıklaşması gibi bir sorun var. Ancak bu 4K monitörle, bu sorunun çok az olduğunu hissettim ve bu da bence mükemmel. Parlaklık ve kontrast bence daha net ve bir derinlik algısı elde edebiliyorum. Görüntüleme teknolojisi geçmişe göre daha yüksek bir hızla geliştiğinden, şimdi elimizde olan 4K monitörlerin en gelişmiş monitörler olduğunu düşünüyorum.

Dr Takahashi: Görüntü daha canlı ve net görünüyordu. Eklemin içine ve bazı daha geniş alanlara baktığımızda, görüntülerin genellikle kullandığımız monitörlerden çok farklı olduğunu düşündük.

Özellikle rotator manşetin üstündeki geniş alana yaklaştığımızda, derinlerde neler olduğunu görebildik ve daha iyi bir mesafe ve derinlik algımız olduğunu hissettik. Bu net 4K görüntüler, çapaları normalden daha kolay ve daha doğru yerleştirmeme olanak sağladı.

Ayrıca çok ince kan damarlarındaki kanamayı görebilmeme de çok şaşırdım. Kanama noktalarındaki kanı genellikle içgüdüyle durdururum ama bugünkü ameliyatta kan damarlarının zarar görmüş uçlarını gerçekten görebildim. Bunun nedeni 4K olabilir. 4K ve HD monitör arasındaki görüntü kalitesi farkını gerçekten hissettim.

  1. Neden Sony 4K monitörler?

Full HD’nin dört katı sayıda piksel sunan LMD-X310MD, geleneksel medikal monitörlere kıyasla ince ayrıntıların daha net görülmesini sağlıyor. Yüksek çözünürlüğü, aynı zamanda yakınlaştırılmış görüntüler görüntülerken görüntü kalitesini korumasını sağlıyor. Ameliyathanede gelişmiş kullanım imkanı için birden çok görüntü görüntüleme modunu destekliyor. Cerrahi endoskoplar ve laparoskopik kamera sistemleri gibi medikal görüntüleme sistemleriyle kullanmak için ideal.

Başkan, Funabashi Ortopedik Spor Hekimliği ve Eklem Merkezi, Japonya
Artroskopik cerrahide dünya çapında lider olan Sugaya, aktif şekilde deniz aşırı bölgelerde dersler veriyor ve canlı ameliyatlar yapıyor. Ayrıca önemli liglerdeki beyzbol oyuncuları ve Olimpik atletler üzerinde birçok ameliyat yapmıştır.

Direktör, Omuz ve Dirsek Servisi, Funabashi Ortopedik Spor Hekimliği ve Eklem Merkezi, Japonya
Omuz ve dirsek eklemlerinin tedavisinde uzman olan Takahashi, sayısız ameliyat yapmıştır ve çeşitli semptomlara ve spor dallarına yönelik ameliyatlarıyla, spor hekimliği konusunda oldukça deneyimlidir.

Share