Picture14

Ses nereden geliyor?

Sesimizi duyan sevgili okuyucular merhaba; Geçen sayımız ile bu sayı arasında yaşadığımız en önemli olaylara bakarsak Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerini, tarafsız olarak yapılan adalet yürüyüşünü ve Myanmar da ki katliamları  iz bırakan olaylar olarak görebiliriz. Geçen sayımız da Adalet hepimize lazım diye yazmıştım demek ki bu düşüncem de yalnız değilmişim. Dünya da çeşitli dinlere mensup varlıklı zengin insanlar kendi inancında ki insanların zor durumların da hemen yardım çalışmalarına ve kamu oyu oluşturmalarına tanık oluyoruz. Nedense İslam dinine mensup zengin insanlar kötü durumdaki aynı inanca sahip insanlara yardım yapabilmek yerine seyretmek daha cazip geliyor. Bu dönemde böyle geçti umarım bir sonraki sayıda tüm dünya da acılar, açlar ve kin sınırları kalmaz. Savaşı da mağara duvarlarına yazı yazmak gibi unuturuz.

Medeniyet ve iletişimin ilişkisine bakalım. Gerçek medeniyet bilginin işlenmesi ile ortaya çıkmıştır. İnsanlar tarih boyunca biriktirdikleri bilgileri bir araya getirip zaman zaman uygulamaya geçirmişler. Bunlardan kendisi veya toplum çıkarına hizmet eden faydalı donanımları da seçerek gerekli uygun şekilleri de tasarlayıp, kullanıp medenileşmişler. İnsanoğlu varlığından bu güne kadar edindiği bilgileri politik siyasi üretim yatırım ve satış gibi konular da kullanmış. Bilgileri kullanarak yeni medeniyetler de kurmuş. Bilgi çağını yaşadığımız bu yüzyıl da  bilgi patlaması da ciddi bir şekil de yaşanıyor. Hangi bilgi kirli hangisi temiz artık bunları  ayırt etmek de gerçekten çok zor oluyor. Hiç kimsenin bilgisiz kalma lüksü yok, eğer böyle bir lüks kullanan varsa kendiliğinden yok olacak demektir. “Bilgiyi tüketmek yerine bilgiyi üretmeliyiz”. Bilgi bir tasarım değildir bir icat hiç değildir dolayısı ile bilgilenmek ve bu bilgi üzerine doğru ve faydalı olduğuna inandığımız düşüncelerimizi ve yorumlarımızı takarak çoğaltmak kendimize olmasa bile şirketimize veya sektörümüze veya insanlığa farkında olmadan yardım da etmiş olabiliriz. Medeniyet bilgi ile güçlenecek diğer medeniyetlere de fark atacaktır. Bilgisiz medeniyet olmaz. Üst düzey medeniyet seviyesine ulaşacaksak veya onları da geçmeye niyetimiz var ise her fert ayrı ayrı kendi konusun da çok fazla bilgilenmeli. Ezber çalışmalar ile bir yere gidilemeyeceği kesin.

Bugünkü medeni toplumlara bakalım hepsi bilgiyi iletişim ile  en son seviye de kullanan ülkelerdir. Bilgiler iletişim teknolojileri ile kullanılır ise hızlanır ve daha çok noktaya yayılır. Ülkemiz de ki iletişim seviyesine bakalım; Kullanılan geniş bant kullanıcı sayısı 2000 yılında 20.000 iken bu gün 56.000.000 olması iletişimin ve bilginin kullanılarak  yayılmasının ne kadar önemli ve hızlı olduğunu kanıtlar. Ülkemizde de bilgi ve iletişim kullanımı 16 yaş ile 74 yaş arası %61 dir. Kullanıcıların daha da hızlı iletişim taleplerini karadan bakır ile karşılamak mümkün olmadığı için fiber ile iletişim hızla yayılmakta daha da hızlı bir dönem bizleri bekliyor umarım geri de kalmayız. İletişim sektörü büyüklüğü 2000 yılın da 20 milyar tl iken bu gün 831 milyar tl olmuştur. Bu iletişim rakamları bilginin ne kadar önemli olduğu ve yayıldığının kanıtıdır. Tabi facebook , instagram vb uygulamaları kullanarak paylaşılan bilgiler de bunlara dahildir. Kişisel resimlerin çok fazla data oluşturduğu kesin, buna da medeniyet paylaşımı diyelim.

Sesin kadınlar tarafından geliyor olmasını da yazmak lazım. Ceo su kadın olan şirketler daha güçlü ve güvenilir duruyorlar. Kadınlar genellikle daha sağlam bir yol seçip daha az risk alıp, daha az macera arıyorlar. Erkekler genel de daha fazla risk almayı seviyorlar. Risk almak doğru olabilir hatta şart , bunun sonun da doğru risk alınmış ise şirket de hızlı bir kârlılık ve büyüme aksi halde  aynı hız da şirketin çöküşünü izlenir. Kadınlar biraz daha farklı ve risklerini iyi tahlil ederek işlerini yönetebiliyorlar daha sakinler. Yönetim de kadının yeri bence olmazsa olmaz. Erkek de kesinlikle çalışmalı fakat çocukları ile de en az işi kadar iletişim kurabilmeli. Kadın da olduğu gibi kariyer mi? Çocuk mu? Sorusunu sorabilmeli . Erkeklerin de baba olunca çocuk izni olmaması sizce de haksızlık değil mi.? İskandinav ülkelerinde bu düşünce çalışmaya başladı bile . Erkekler de üst düzey yönetici olmalarına rağmen işlerin den ayrılarak hatta ücretli izin alarak çocukları ile iletişim kurabiliyorlar. Doğrusu da bu. Gözlemler de çocukları ile uzun zaman doğru iletişim kuran erkeklerin işlerinde daha faydalı ve verimli olduğu kanıtlanmış.  Artık kadınlar ve erkekler eşit demek yerine her türlü durum ve zaman da eşitliği kullanmaları lazım. Medeniyet de bunu gerektirir. Bilgi toplumların da bilgilerin paylaşarak çoğalması kadını ve erkeği de aynı oran da geliştirecektir. Eski medeniyetlerde , kültürler de kadın bu günkün den erkeğe göre çok daha fazla geride kalmıştı. Erkek ile Kadının giderek eşitlenmesi bilgi paylaşımı ile daha da üst seviyelere çıkacak gibi görünüyor. Sanayi de ve üretim de kadının yeri çok önemli bunu rakamlar ile kanıtlamak mümkün. Tüketimin %80 i kadınlar tarafından yapılıyor ise her şey kadınlarımız için demek lazım.

Medeniyetler, cinsiyetler, kültürler artık bilgi ve iletişim olmadan yaşamazlar. Sevgili okuyucularım daha güzel seslerin içi boş olarak değil de bilgili olarak çıkmasını daha güzel şeyler duymanızı temenni ediyorum. Umarım duymak istediklerinizi en kısa zaman da duyarsınız. Sesin nereden geldiğinin de önemi kalmaz.

Share