tnlogo3

Ses nereden geliyor?

IP DECT mevcut data ağ alt yapısına kolay entegre edilen bir sistemdir ek bir donanıma ihtiyaç duymaz. IP baz istasyonlar ve el cihazları kullanıcılar arttıkça donanım ihtiyacı olur. IP DECT sistemlerde baz istasyonu ile santral arasındaki haberleşme IP üzerinden olduğu için, baz istasyonları Ethernet altyapısının ulaştığı herhangi bir noktaya yerleştirilebilmektedir

Merhaba sesimi duyan okuyucular. Ses nereden geliyor 20. Yazısında Ateksis’in katkıları ile tekrar beraberiz. Bir önceki sayı ile günümüz arasında geçen en önemli olayları hatırlayalım. En önemlisi maalesef yine şehitlerimiz oldu, hepsine Allah’tan rahmet diliyorum umarım bir sonraki yazımızdan sonra şehitlerimiz hiç olmaz. UEFA EURO 2016 da da tüm ülkelere başarılar diliyorum.

Kablosuz LAN üzerinden ses ( VoWLAN ) olarak da tanımlayabiliriz. Bu Teknoloji ile 3G özelliklerine yakın kullanımları rahatça sağlayabilirsiniz. Dect telefon baz istasyonu kayıtlı olduğu santral/sunucu/ telephony server ile SIP protokolü kullanarak haberleşir.El ünitesi ve DECT telefon da haberleşme için dect hava arayüzü kullanır. İhtiyaç olarak kullanıldığı yerlerin başında hastaneler, avm ler ve otelleri sayabiliriz. Bu sektörlerde sesli iletişim süratli, kesintisiz olmak zorundadır, aksi halde ciddi sağlık ve para kayıpları söz konusu olabilir. Hastanelerden bir örnek verelim falanca doktor sabit telefon ile aranıyor ve bir hastaya hayati bir müdahale söz konusu, bu doktorun sesli posta kutusuna müsait olunca lütfen arayınız diye bir mesajın hiçbir anlamı yoktur. Oteller de ise bir tur grubu geldiğinde müşteri temsilcisini sabit telefon ile bulmak zorunda iseniz ve temsilci geldiğinde de diğer birimlerden anında yardım alamıyor ise işte istenmeyen bir müşteri mutsuzluğu meydana gelmek üzeredir. Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. IP DECT sistemi, GAP DECT sistemine göre kurulumu ve kullanımı son derece basittir. Mevcut network altyapınızdan bu iş için istifade edebilirsiniz. Kat kabinetleriniz de bulunan L3 switchleriniz de muhtemelen boş 3-5 data ucu vardır, bunları baz istasyonlarına irtibat için kullanmanız yeterlidir. Baz istasyonlarını seçtiğiniz firmanın yetkili teknisyenleri Örneğin Mitel IP DECT düşünüyorsanız ki bu firmanın teknik servis elemanları bu konuda son derece yeterlidirler, size en az sayıda ve yeterli özelliklerde baz istasyonları ile kusursuz bir kapsam alanı oluşturacaklardır.Bu sayımız da bir önceki konumuz gibi DECT sisteminden bahsedeceğiz fakat bu sefer IP DECT sistemini yazacağız. WiFi haberleşme sistemleri çok yaygın kullanılmamaktadır. IP DECT sisteminin diğer kablosuz haberleşme çözümlerine göre biraz daha fazla avantajları vardır. Bu sistemde GSM uygulamalarında olduğu gibi her ay belirlenen paketler üzerinden fiyatlandırma söz değildir. IP DECT mevcut data ağ alt yapısına kolay entegre edilen bir sistemdir ek bir donanıma ihtiyaç duymaz. IP baz istasyonlar ve el cihazları kullanıcılar arttıkça donanım ihtiyacı olur. IP DECT sistemlerde baz istasyonu ile santral arasındaki haberleşme IP üzerinden olduğu için, baz istasyonları Ethernet altyapısının ulaştığı herhangi bir noktaya yerleştirilebilmektedir. Biraz açarsak,

Sisteminiz yenilenebilir ise kurumunuzun satın alacağı IP DECT telefonlar, analog telefonlarınız, sayısal telefonlarınız, sabit ip telefonlarınız ile bir bütün halinde çalışacaklardır. Sisteminiz IP protokolleri destekliyor ise daha önceden kullandığınız analog ve sayısal telefonlar ile entegre çalışıyor demektir, böylece IP DECT telefonlar önceki kullandığınız telefon özelliklerinden de yararlanabilecektir. Analog bir telefon IP bir telefonun sırasına girebilecek veya meşgulken yönlendirme özelliğini kullanabilecektir. Çalan cevapsız bir ip dect telefonu da sıradan bir sayısal telefon kendi makinasından cevapsız ip telefon hattını çekerek yanıtlayabilecektir.

Böyle bir entegrasyonun kurumunuza neler sağladığına bakalım. Öncelikle mobil ve son teknoloji bir sisteme sahip oldunuz demektir. Daha önce yapılan yatırımlar birebir korunmuş, önceki iletişim hizmetlerine olduğu gibi devam edilmektedir. Sisteminiz ilk kurulduğunda muhtemelen kullanılan analog dış hatlarınız ve analog dahili hatlarınız da kullanılmaya devam etmektedir.

Kurumunuzun başka bölgelerde kullanılan ofis, depo, bayi ağı, vs gibi birimlerin bu sisteme dahil edilmesi artık son derece ekonomik ve fonksiyonel olacaktır. Bu sistemin olmaz ise olmazları Handover ve Roaming özellikleridir.

Handover, geniş kapsama alanı gerektiren yerlerde olmazsa olmaz bir özelliktir. Baz istasyonlarının birbirlerini algılayacak şekilde yerleştirilmesi ve istasyonlar arasında geçiş yaparken kesintisiz bir görüşme imkanı sağlamasıdır.
Roaming ise, çok lokasyonlu kurumlarda istenen bir özelliktir. Bir telefonun, kendi dahil olduğu baz istasyonu sisteminden çıkıp, uzaktaki bir lokasyonda çalışan başka bir baz istasyonu sisteminin kapsama alanına girdiğinde, oraya kayıt olan bir telefon gibi görüşme yapabilmesini

IPDECT ile GSM özelliklerinin büyük bir bölümüne lisans veya kullanım bedeli olmadan sahip olunur. Özellikler markalara göre farklılıklar gösterebilir ama geneli yurt dışı da dahil olmak üzere internet altyapısı kullanılarak kendi için de dahili ücretsiz görüşme yapabilirler. Bazı markalar da chat bile yapılabilmektedir.

Yakın geleceğin vaz geçilmez sistemi IP DECT gibi görünüyor, desteklemediği hiçbir özelliği yok gibi. IP DECT kullanıcısı eski analog , sayısal , gap dect gibi abonelerin kullandığı tüm özellikleri kullanabildiği gibi GSM dünyasına yeni giren bir çok özelliğini de kullanmaktadır.

Share