cephe1

Tasarımı fotoğraf gerçekliğine yaklaştıran program Autodesk Revit

  • Revit alışılagelmiş tasarım programlarının aksine, tüm çalışmaları tek bir dosya üzerinden yaparak, planda yapılan değişiklikleri eş zamanlı olarak bütün projeye yansıtır.

1997 yılında Charles River Software, ProEngineer yazılımını geliştiren Irwin Jungreis ve Leonid Raiz tarafından kurulmuştur. Revit Architecture olarak ilk etapta aktif kullanıcısının mimarlar olması planlansa da, kısa sürede Revit Mep ile mekanik elektrik tesisat mühendisliği için de tercih edilen bir tasarım aracı olmuştur.

Revit Nedir?

Revitte, üç boyutlu (3D) modelleme ile iki boyutlu (2D) çizim unsurlarını bir arada kullanılabilir. Model iki boyut tasarlanırken, aynı zamanda kat planları, cephe görünüşleri, kesit ve üç boyut görüntülerini hızlı ve doğru sonuçlar ile oluşturur. Ayrıca Revit alışılagelmiş tasarım programlarının aksine, tüm çalışmaları tek bir dosya üzerinden yaparak, planda yapılan değişiklikleri eş zamanlı olarak bütün projeye yansıtır. Henüz tasarımın ilk aşamalarında dahi bu kadar çok veri ile gerçeğe oldukça yakın sonuçlar elde etmenin yanında, alan hesapları, metraj ve model içerisinde yer alan her obje için sayısal değerlerin analizi yapılır.

Revit, BIM modellerini. RVT dosya formatında saklar. Tasarım, duvar, kapı, pencere, kablo kanalı (tava), aydınlatma armatürü, anahtar, priz, dedektör, hoparlör,  boru ve mekanik ekipmanlar vs. gibi 3 boyutlu objeler ile oluşturulur. Kullanılan tüm bu 3 boyutlu objeler  “Family” olarak tanımlanır ve RFA formatında saklanır. Tasarım sırasında, RFA formatındaki family dosyaları RVT dosyasının içine çağırılarak kullanılır.

Revit, Autodesk 360 tabanı ile, bir proje yöneticisinin belirlediği yetkiler doğrultusunda, aynı dosya üzerinde çoklu çalışma imkanı sağlar. Böylece disiplinlerin farklı farklı onlarca dosya üzerinden çalışması ile doğabilecek bilgi kalabalığının önüne geçilmiş olur. Aynı dosya üzerinde çalışan disiplinler, çalışmaları sırasında Revit’in sağladığı linkleme özelliği ile istedikleri disiplinlerin çalışmalarını kendi çalışmalarına aktararak sistemler arasında çakışma olup olmadığını hızlı ve kolayca denetleyebilirler. Bununla birlikte uygulama aşamasında oluşacak koordinasyon çalışmaları, sıfıra yakın hata ile henüz tasarım aşamasında tamamlanmış olacaktır. Günümüz  İnşaat sektörünün hızı göz önünde bulundurulduğunda, kazanılan zaman ve insan gücü, mimar ve yapı mühendisleri  için büyük fayda sağlayacaktır.

Family Tabanlı İçerik; standart CAD yazılımlarındaki 3 boyutlu bloklara benzeyen objelerdir. Objelerin en, boy gibi uzunluk ölçülerinin yanı sıra armatürler için ekipmana ait lüx değerleri, ışık yayınımları, yangın dedektörlerinin algılama alanları, soğutma yükü ya da sıcaklık gibi parametrelerinin de bulunabilmesidir.  Familylerin en büyük özelliği üreticiler veya kullanıcılar tarafından kolayca oluşturulabilmesidir. Böylece mevcut familylerle sınırlı kalmadan istenilen içerikler kolay ve hızlı bir şekilde kullanıcı tarafından oluşturabilir.

Revit Import/Export Modülü Nasıl İşler?

Autodesk Revit programında oldukça gelişmiş bir Import/Export modülü bulunmaktadır. AutoCAD®, Autodesk® Maya®,  AutoDesSys form•Z®, McNeelRhinoceros®, Google™ SketchUp®, vb. ACIS® veya NURBS tabanlı yazılımlarda da modeller Autodesk Revit’e aktarılabilir ve tasarıma devam edilebilir. Ayrıca Revit ile hazırlanan projeler, başka programların desteklediği formatlarda da kaydedilerek,  Revit kullanmayan takım arkadaşları için de erişilebilir olur.

Revit Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Revit in, çalışma prensibi olarak CAD yazılımlarından farklı olması, tasarımlar yapılırken kullanıcıyı alışılan düzenin dışına  çıkmaya mecbur kılar. Çok iyi derecede CAD yazılımları kullanan tasarımcılar alıştıkları çizim yöntemlerini Revitten de beklemektedir. Revit, CAD yazılımlar gibi layer (katman) ile çalışmaz. Projeyi çizgiler ile tasarlayıp, çizgilere isim vermek yerine gerçek sistem elemanları ile tasarım yapılır. Projenin, familyler ile tasarlanıp sistemlere atanması ile dökümantasyon ve proje kontrolleri oldukça kolaylaşır.

Yazıda daha önce de bahsedildiği gibi, uygulamaya yönelik doğru ve verimli proje üretmek ve birçok mühendislik hesabını kolayca yapabilmek, bu programın büyük avantajıdır. Bununla birlikte revize edilen proje ile eş zamanlı olarak hesaplanan metraj, kesit vs. proje bilgileri  ve disiplinler arası çakışma kontrolü yapabilmek Revit programının avantajları olarak öne çıkacaktır.

Revit, kullanım avantajları ile günümüz tasarım dünyasında her gün biraz daha  öne çıkmaktadır. Revit platformuna geçiş sürecinde, CAD tasarım ve çizim yöntemleri ile BIM tasarım ve çizim yöntemlerinin tamamen farklı olduğu göz ardı edilmemelidir. BIM platformuna geçiş süreci tamamlandığında CAD yazılımlarının birçok disiplin için sadece yardımcı yazılım olarak kullanılacağı öne çıkan görüşler arasındadır.

Share