t

Gelişen teknolojinin son gözdesi Dronelar!

Tasarla, uçur, kır, tamir et, tekrarla!

Gelişen teknolojide her geçen gün farklı kullanım alanlarında karşımıza çıkan dronelar, bu sefer de radio kontrollü araçlarla ilgilenen hobiseverleri etkisi altına aldı. Türkiye ve Dünya çapında düzenlenen şampiyonalar ve yediden yetmişe yarışçı kitlesiyle geleceğin sporu olmaya her geçen gün daha da yaklaşan drone yarışlarını, bu sayımızda siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik.

Drone Nedir?   

 Drone kelimesi İngilizce’den gelmektedir. Kelime anlamı olarak dilimizdeki karşılığı ise ‘’erkek arıdır’’. Ancak drone kelimesini, insansız hava aracı olarak tanımlamak, her ne kadar pervanelerin çıkardığı ses ‘’erkek arı’’ sesine benzese de, daha uygun bir tanım olur.

Abraham Karem 1970’li yıllarda ilk dronu ‘’Albatros’u’’ garajında geliştirmeye başlamıştır. Sonrasında yaptığı çalışmalarda, droneların babası lakabını kazandıran ‘’Predator’’ isimli dronunu üreterek savunma sanayine yeni bir üye kazandırmıştır.

Droneların ilk kullanım alanları askeri amaçlıdır. Ancak mikroçip ve kamera teknolojilerinin de gelişmesiyle birlikte boyutları küçülen dronelar, havadan görüntüleme sistemleri, haritalama sistemleri, tarım alanı ilaçlama sistemleri ve havadan nakliye sistemleri gibi alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır.

Gelişen teknoloji, küçülen boyutlar ve azalan maliyetler sayesinde dronelar, hobiseverlerin de ilgi alanına girmiş ve özellikle radio kontrollü araç tutkunları için eğlence kaynağı olmaya başlamıştır.

Yazımızda sizlere, hobiseverler arasında en yoğun ilgiyi gören 4 kollu ve motorlu quadcopterlerlerin (quad Latince’de dörtlü anlamına gelmektedir)  yapabilmek için ne gibi ürünlere ihtiyaç duyabileceğinizden bahsedeceğiz.

Quadcopterleri yapabilmek adına ihtiyaç duyacağınız temel malzemeler aşağıdadır.

  • Gövde
  • Fırçasız DC Motor *4
  • Uçuş Kontrolcüsü
  • ESC (Elektronic Speed Controller) *4
  • Pervane *4
  • Video Vericisi
  • Video Alıcısı
  • FPV (First Person View) Analog Kamera
  • FPV (First Person View) Gözlük
  • Radio Kontrollü Kumanda
  • LiPo (Lityum Polimer) batarya

1)Gövde

   Bu hobi ile uğraşan insanların %90’ı quadcopterlerini kendilerini yapmaktadır. Gelişen internet pazarı ile ürünlerini kolayca sipariş edebilmekte ve internetten bulabildikleri videolar aracılığıyla da kurulumunu tamamen kendileri yapabilmektedirler. Özellikle gövdede oluşabilecek titremeleri engelleyebilmek adına esnemez ve yüksek hızlara dayanıklı olabilmesi adına Karbonfiber malzemesi tercih edilmektedir.

2)Fırçasız DC Motor (4 Adet)

  Quadcpterlerin her kanadı için gerekli 4 adet fırçasız DC motor gereklidir. Tam güçte, quadcopter ağırlığının 15 katına kadar güç uygulayabilen motorlar, tam gazda 150-170 amper akım çekebilmektedir.

3)Uçuş Kontrolcüsü

Quadcopterin beyni olarak sayılan Uçuş Kontrolcüsü, kumandadan gele radyo sinyallerini, kollarda bulunan motorlara iletilmesini sağlar. İçerisinde bulunan PID Kontrolcüsü ve Gyroscop’u yardımıyla dıştan gelen tepkileri de değerlendiren uçuş kontrolcüsü, cihazın dengede kalmasına yardımcı olur.

4)ESC (Elektronik Speed Controller) (4 Adet)

Quadcopterin uçuş kontrolcüsüne gelen sinyalleri, kollarda bulunan motorlara aktarabilmesini sağlayan elemandır. Her kolda 1 adet bulunur.

5)Pervane (4 adet)

Quadcopter gövdelerine göre boyutları değişen pervaneler (yarışlarda 5 inch kullanılır) genellikle plastik veya polikarbon maddesinden üretilirler.

6)Video vericisi

Quadcopter üzerinde bulunan analog kameradan aldığı görüntüyü 5.8 GHz radyo frekansına çevirerek alıcıya iletir.

7)Video Alıcısı

FPV Gözlük üzerinde bulunan video alıcısı, vericinin ilettiği görüntüyü gözlüğe yansıtır.

8)FPV (First Person View) Kamera

FPV (First Person View) birincil bakış açısı anlamına gelmektedir. FPV bakıç açısı ile pilot, doğrudan quadcopterin önünü görebilmekte ve daha doğru manevralar yapabilmektedir. Analog kameralar, görüntüde en az gecikmeyi sağlayabilmek ve maliyeti uygun tutabilmek adına 600-700 TVL görüntü çekmektedir.

9)FPV (First Person View) Gözlük

FPV Gözlük sayesinde pilot, quadcopterin önünü görebilmekte ve anlık görüntü sayesinde yüksek hızlarda bile doğru dönüşler yapabilmektedir.

10)Radio Kontrollü Kumanda

900 MHz ve 2.4 GHz frekanslarda üretilen radio kontrollü kumandalar, pliotun kullanım mesafesine göre seçilmektedir. Frekans değeri arttıkça quadcopterin kumanda ile etkileşime geçebilme mesafesi kısalmaktadır.

11)LiPo (Lityum Polimer) Batarya

1 saniyeden daha kısa sürede 100 km/s hıza çıkabilen quadcopterler, tam güçte 170 amper akım çekebilmektedir. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına boyutlarına göre en yüksek akımı verebilen Lityum Polimer piller tercih edilmektedir.

Tüm ürünleri temin ettikten sonra yapılan montaj ve lehimlerden sonra, açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde yapılan uçuş ayarları ile quadcopter, uçuşa hazır duruma gelmektedir.

Uçuşa Hazır Bir Quadcopter

Yediden yetmişe her insana hitap edebilen ilgi alanı olan quadcopterler, Türkiye’de de her geçen gün pilot ve etkinlik sayısını arttırmaktadir. 21-24 Eylül 2018 tarihlerinde, İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleşen Teknofest’te, 11 ülkeden gelen 64 pilot World Drone Cup Şampiyonası’nda yarışmış, katılımcı ve izleyenlere keyifli anlar yaşatmıştır. Gelecek yıllarda adını sıkça duymaya başlayacağımız bu ilgi çekici spor dalı ile ilgili gelişmeleri merakla beklemekteyiz.

Share