amf teknolojisi

AMF sistem mühendislerinin yükünü azaltıyor

Konfigürasyondaki herhangi bir cihazın çökmesi durumunda çoğunlukla üzerindeki konfigürasyon bilgileri yok olur yada ağdaki cihaz başka bir cihaz ile değiştirilmek istenirse bilgileri doğru bir şekilde yeni cihaza aktarmak sürekli hatalarla karşılaşılan, stresli ve karmaşık bir süreçtir.

 AMF teknolojisi günümüzde hızlı büyüyen bilgisayar ağlarındaki yeni ve yenilenen konfügürasyon ve ağdaki cihazların izlenmesi gibi zaman alan işlemleri otomatikleştirerek sistem mühendislerinin iş yükünü azaltmaktadır. AMF ile ağ içerisindeki  kablolu veya kablosuz Allied Telesis ürünlerin işletim sistemlerini ve güncel konfigürasyonlarını yönetmek artık çok daha kolay.

Bir kuruluş ağının güvenilir, esnek, genişletilebilir ve uygun maliyetli olmasını bekler. Bu da  BT ekiplerini bir dizi eylemleri dengeleme gerçekliği ile karşı karşıya getirir.

Ağ yönetimindeki üç ana sorun şunlardır,

-Güvenlik ve Esneklik

– Kabiliyet ve Maliyet

– Büyüme ve Güvenilirlik.

AMF teknoljisi bize nasıl yardım ediyor?

AMF, ağın yazılımlarını networkteki cihazların içinde kodlayarak, ağ anahtarları çalışmasını birleştiren bir yönetim düzlemi oluşturarak tek bir birim olarak yönetilebilen sistemler sağlar.

AMF aynı zaman da Plug-and-play network ve zero-touch network yönetimi sağlar.

Peki bunları hangi özellikleri ile yapar, öncelikle bunlara bir göz atalım.

-Centralized Managment (Merkezi Yönetim)

-Auto-backup (Otomatik Yedekleme)

-Auto-upgrade (Otomatik Yükseltme)

-Auto-provisioning (Otomatik Yetkilendirme)

-Auto-recovery (Otomatik Kurtarma)

Yapılandırmada Yönetim Angaryalarını Ortadan Kaldırma

Araştırmalar sürekli olarak, ağ konfigürasyon yönetiminin zahmetli ve hataya yapmaya açık bir platform olduğunu gösteriyor. Son konfigürasyon değişikliklerini güvende tutulması, acil cihaz ekleme çıkarma durumlarında doğru yapılandırma ve hızlı kurulum önemli bir zaman ve efor kazancı sağlar. Konfigürasyondaki herhangi bir cihazın çökmesi durumunda çoğunlukla üzerindeki konfigürasyon bilgileri yok olur ya da ağdaki cihaz başka bir cihaz ile değiştirilmek istenirse  bilgileri doğru bir şekilde yeni cihaza aktarmak sürekli hatalarla karşılaşılan, stresli ve karmaşık bir süreçtir.

AMF ‘’Otomatik Yedekleme’’ ile çaba gerektirmeden ve otomatik olarak ağdaki tüm cihazlar için yapılandırmaları yöneterek hata riskini azaltır. Her gün, AMF otomatik merkezi kütüphaneye, tüm ağ için yapılandırmaları ve firmwareleri yedekler. Yedekler de yapılandırma değişiklikleri sonradan  her aygıtın tanımlanmasına ve kütüphaneden doğru yapılandırma dosyasının seçilmesine izin verir. Sıfırdan yapılandırma ve cihaz hataları durumunda AMF kısa sürede cihazları doğru şekilde yapılandırır. Ağ yöneticisi için stresi azaltır ve zaman avantajı sağlar.

Ağ İşletme Maliyetlerini Azaltmak

Ağ mühendisleri, zamanlarının önemli bir kısmını, network cihazları üzerindeki installation, upgrade, firmware yükseltemek gibi basit ve sürekli kendini tekrarlayan işlemlere harcarlar. AMF, boşa harcadığınız zamanları ortadan kaldırırarak, hayatı sizin için kolaylaştırır.

AMF Auto-backup özelliği ile networkteki tüm cihazlar üzerindeki yapılandırmaları yöneterek, gereksiz risk, efor ve zaman kayıplarını  minimum seviyeye çeker. AMF, kendi kütüphanesinden yararlanarak her gün cihazlar üzerindeki yazılım ve konfigürasyonları yedekler. Manuel olarak konfigürasyon değişikliği yapıldığında da yedeklenme otomatik olarak alınır.

Maliyetlerin ve Karmaşıklığın Azaltılması

Ağ geliştikçe, kompleksliği ve üzerindeki kullanıcı yükü artar. Ağdaki bu artış, hataları da birlikte getirir. Geleneksel çözüm olarak daha fazla ağ yönetim uzmanı çalıştırılır, daha çok policy ve prosedür tanımlanır. Tabiki bu yöntemler çok etkili olmamakla beraber, maddi yükleri fazladır. AMF bu olumsuzluklara alternatif bir çözüm sunar; görevlerin çoğunu otomatikleştirirek, ağı kolaylıkla geliştirmenize izin verir. Büyük işletmelerde bu değişime AMF ile ağın çevikliğini artırarak, hem ağın yönetimini kolaylaştırır hem de işletmeye tasarruf sağlayarak ayak uydurur.

Ağa birim ekleme

Ağa yeni bir öğe eklenmek istendiğinde, önceden konfigüre edilip test edilmelidir ve bu işlemlerin ağın aktif olarak çalıştığı sürede yapmak büyük bir risk oluşturur.

AMF’in otomatik upgrade özelliği sayesinde, konfigüre edilmemiş cihaz ağa her an eklenebilir ve  cihaz doğru konfigürasyonu otomatik olarak seçer ve networke direk dahil olur.

Birden Fazla Cihazı Yapılandırma

AMF’in diğer en önemli özelliklerinden biri merkezi yönetimdir. Bu özellik ile merkezdeki cihaza sadece bir kere CLI komutu verilir ve merkezi yönetim sayesinde diğer tüm cihazlar bu komutları alır ve kendi komut satırlarına işler. AMF’in merkezi yönetim özelliği ile cihazda değişiklik ve yeniden yapılandırma olduğu zaman hata riskini en aza düşürür, zamandan çok önemli bir tasarruf sağlar.

Ağ Sorunlarını Giderme

Birleştirilmiş akıllı ağ komutları ile ağdaki sorunu kolaylıkla bulur. Bir kullanıcı sadece bir kez tanı komutunu verir ve AMF tek bir raporla cihazlardaki bir bütün  sonuçları birleştirir böylece problemli cihaz açıkça görülebilir duruma gelir.

Cihazlarda Firmware Yükselteme

Otomatik firmware güncellemeleri ile AMF grubu altındaki tüm cihazlarda hızlı ve kolayca yapılır. Kullanıcı sadece yükseltmek isteyeceği grubu seçer ve gerekli firmware upgrade komutlarını girer böylece gruptaki tüm cihazlarda gerekli güncellemeler yapılır. Aksi durumda tüm cihazlarla tek tek upgrade işlemini tekrarlamak gerekir.

Dağıtılmış AMF Ağları

AMF’in yararları sadece LAN için geçerli değildir, uzak yerlerdeki cihazlara da kolaylıkla merkezi bir konumda çoklu site işletmeler yöntemi ile yöneterek, AMF ağlara internet üzerinden ulaşılmasını sağlar.

AMF ağındaki cihazlar genellikle doğrudan ‘AMF bağlantıları’ ile birbirine bağlanır. Bu tür özel bağlantılara alternatif tip oluşturulan bir WAN bağlantısı gibi olmayan AMF cihazlar, bu bağlantıları uzatmak için, bir ‘sanal bağlantı’ çağrısında bulunur. Sanal bağlantılar oluşturmak kolaydır ve gözetlemek ya da kötü niyetli faaliyetlerden korumak için oluşturulan IPsec tüneli üzerinden yapılandırılabilir. Merkez ofisde AMF çalıştırarak, uzak şubelerde bulunan cihazların da bu özelliklerden yararlanması sağlanır.

Share