35

Nedir bu Metaverse?

İnsanlar kriptonun nasıl yeni ve yenilikçi bir teknoloji biçimi olduğunu tartışırken, dünya metaverse için hazırlanmaya başladı. Pek çok kişi tarafından bir sonraki internet olarak kabul edilen metaverse, fiziksel ve dijital dünyaları harmanlamak için yeni bir konsept getiriyor. 

Metaverse nedir? Meta veri deposunun kullanım alanları nelerdir? Metaverse gerçek mi? 

İnsanlar kriptonun nasıl yeni ve yenilikçi bir teknoloji biçimi olduğunu tartışırken, dünya metaverse için hazırlanmaya başladı . Pek çok kişi tarafından bir sonraki internet olarak kabul edilen metaverse, fiziksel ve dijital dünyaları harmanlamak için yeni bir konsept getiriyor. Sosyal medya devi Facebook, adını ‘meta’ olarak değiştirdi ve o zamandan beri metaverse ile ilgili tartışmalar durmadı. Nitekim, bir metaverse ile ilgili beklenti son zamanlarda önemli ölçüde ikiye katlandı.

İnsanlar, metaverse’in ne olduğu veya ne yapabileceği gibi sık sorulan soruların yanıtlarını istiyor. Son zamanlarda, ünlü kripto şirketi Grayscale tarafından hazırlanan bir rapor, metaverse’nin yıllık 1 trilyon dolarlık gelir fırsatına sahip bir sektöre kolayca dönüşebileceğini gösterdi. Meta veri deposuyla ilişkili bu tür umut verici potansiyelle, yaygın Metaverse SSS’lerine yanıt aramak mantıklıdır. 

Metaverse ile ilgili haberleri takip ediyorsanız, Axie Infinity ve Decentraland gibi kripto tabanlı metaverse platformlarında 2 milyon doların üzerinde sanal gayrimenkul satışını duymuş olmalısınız. Sanal dünyadaki bir şey nasıl bu kadar çok değer kazanabilir? Bu tür olaylar, meta veri deposu hakkında birçok soru oluşturuyor. Metaverse’i ve gelecekte nasıl şekillenebileceğini  öğrenmek isteyenler ilk baştaki şüphelerinin üstesinden gelmelidir.

Metaverse ile ilgili ilk endişeler, öncelikle Metaverse SSS şeklinde ortaya çıkan temel anlayış eksikliğinden kaynaklanmaktadır . Yeni başlayan biri olarak metaverse hakkında birçok sorunuz olabilir ve sizin gibi başka birçok insanın da aynı soruları olabilir.

Metaverse hakkında sık sorulan sorular arasında en başta gelen giriş , açıkça onun tanımına atıfta bulunur. Metaverse , Facebook, Microsoft veya Google’ın bir ürünü değildir. Temel olarak, insanların avatarlarını kullanarak birbirleriyle etkileşime girebilecekleri bir dünyayı ima eden 1992 siberpunk romanı “Snow Crash”ten türetilen bir terimdir. Bugün duyduğunuz metaverse de aynı konsepte birçok yönden benziyor.

36

Metaverse nedir?

Metaverse aslında insanların birbirleriyle etkileşime girmesini sağlayacak bir 3B sanal gerçekliktir. Meta veri deposunu, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girebilecekleri, varlıklar oluşturabilecekleri, oyun oynayabilecekleri, çalışabilecekleri ve birbirleriyle işbirliği yapabilecekleri çevrimiçi 3B sanal ortamların bağlı bir ekosistemi olarak düşünebilirsiniz.

Metaverse deposunun kullanım alanları nelerdir? 

Metaverse öğrenmek istediğinizde akla gelen bir sonraki önemli soru , kullanım durumlarına atıfta bulunur. Meta veri deposunu tanıtmanın olası değerini merak ediyor olabilirsiniz. 

Metaverse deposunun ilk umut verici kullanım durumu, yeni pazarlama fırsatlarının kilidini açmak için meta veri deposunu kullanma olasılıklarında belirgindir. İnsanlar meta veri tabanındaki dijital avatarlar aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girebilir ve sosyalleşebilir. Markalar, uygun pazarlama fırsatlarını belirlemek için bu faktörden yararlanabilir. 

Meta veri deposu, sanal çalışma alanları oluşturmak için yeni fırsatlar da açabilir. Örneğin işletmeler, şirket yönetimi ve çalışanları için ideal olarak uygun özelleştirilmiş sanal çalışma alanları oluşturmak için sanal gerçeklik geliştiricilerinden yararlanabilir. 

Ayrıca, sanal öğrenme alanları veya sanal turizm oluşturma gibi meta veri deposunun diğer birçok ilginç kullanım durumunu keşfedebilirsiniz.

Metaverse’in önemli özellikleri nelerdir?

Meta veri deposunun özellikleri, yeni başlayanlar için meta veri deposu sorularında öne çıkan önemli noktalardan biridir . Meta veri deposunun sanal bir dünya olduğunu ve çok çeşitli özelliklere sahip olabileceğini unutmamalısınız. Bununla birlikte, çoklu evrenin en önemli özellikleri arasında etkileşim, birlikte çalışabilirlik , bedensellik ve büyük ekonomik potansiyel bulunmaktadır. 

Meta veri deposundaki kullanıcılar, meta veri deposundaki diğer kullanıcılar ve boşluklarla iletişim kurma ve etkileşim kurma yeteneğine sahiptir. 

Avatarlar ve meta veri deposunda oluşturulan varlıklar, meta veri deposundaki farklı alanlarda kolayca erişilebilir ve çalıştırılabilir. 

Meta veri deposunun bedensel özelliği, sanal doğasından bağımsız olarak, meta veri deposunun gerçek dünyayla paralellikler izleyeceğini ima eder. Örneğin, meta veri deposu da sınırlı kaynaklara sahip olacaktır. 

Metaverse’nin en önemli özelliği, tamamen yeni ve tam teşekküllü bir ekonomi yaratma olanaklarına sahip ekonomik potansiyeldir.

Microsoft Mesh meta veri deposunun bir parçası mı?

Metaverse öğrenmeye çalışan kişiler de Microsoft Mesh gibi örneklerle karşılaşmaktadır . Microsoft’un sanal gerçeklik seti, Ignite konferansının son sayısında herkesi şaşırttı. HoloLens2 teknolojisi tarafından desteklenen Microsoft Mesh, Microsoft Teams ile kullanım için özel olarak tasarlanmıştır. Microsoft Mesh’in piyasaya sürülmesi, herhangi bir konumdan paylaşılan deneyimleri ve sanal varlığı etkinleştirebilecek bir ekosistem geliştirmek için yeni fırsatlar yaratır. 

Karma gerçeklik uygulamalarının titiz kullanımıyla Microsoft Mesh, meta veri deposunda çalışma alanları oluşturmak için bir sonraki büyük şeye dönüşebilir. Çalışma ortamlarında problem çözmeyi ve karar vermeyi iyileştirebilecek Microsoft Mesh ile avatarlar hakkında yapılan tartışmalar, Microsoft Mesh’in meta veri deposunun nasıl bir parçası olabileceğini de göstermiştir. 

Share