p0

Kalabalıkları organize etmek: Bosch Praesensa

Antik Yunan’dan günümüze kadar insanlar, kalabalıklar içinde organize olabilmek için bir acil anons sistemine ihtiyaç duymuş ve çağlarının sahip olduğu teknoloji doğrultusunda çözümler üretmişlerdir. Bu teknolojinin şu an nerede olduğuna bakmadan önce geçmişine kısa bir göz atarsak karşımıza ilk olarak megafonlar çıkacaktır.

İnsanlar daha kalabalık topluluklar halinde yaşamaya başladıkça organize olmak daha zor bir hale gelmiş haliyle bu durum da anons sistemlerinin gelişimini tetiklemiştir.

Aşağıda Wikipedia’dan alınmış, 1918 yılına ait bir acil anons seslendir sistemi reklamı görebilirsiniz.

Tabii ki günümüz teknolojisi bugün üst noktalara ulaşmıştır bu durumda da acil anons ve seslendirme sistemleri hiç olmadığı kadar ileri teknoloji tekniklerle dizayn edilmiş ve üretilmişlerdir. Bosch ise 90 yılı aşkın sektör tecrübesi ile her zaman bütün bu gelişmelerin öncüsü olmuştur.

Bosch ilk network edilebilen Acil Anons Sistemini 2002 yılında tanıtmıştır. Bugün ise tamamen IP tabanlı PRAESENSA ile karşımızdadır. Geleneksel Acil Anons Sistemlerinde ses veya müzik “sabit” bir kablo topolojisiyle amfilere bağlı hoparlörler aracılığıyla taşınır.

Ip tabanlı bir ses siteminde ise anons veya müzik IP network üzerinden taşınır, bu network Acil anons sistemi için özel olarak tahsis edilmiş bir sistem de olabilir, mevcutta olan örneğin telefon sistemi için kurulmuş bir network sistemi de olabilir.

Bosch Praesensa sistemini tasarlarken IP sistemin bu gibi avantajlarını esas aldı, bu sayede yüksek kullanım esnekliğine sahip, bütçe ve kullanıcı dostu Praesensa Acil Anons Sistemini tasarladı. Seslendirme sisteminde devrim niteliğinde olan bu tasarım yüksek ses kalitesi ve düşük güç tüketimi gibi ihtiyaçlara da cevap veriyor.

Praesensa sisteminin çok kanallı EN54 uyumlu amplifikatörleri güç paylaşımı imkanı sağlıyor. Amplifikatöre bağlanan toplam zone’ların güçleri 600 w’ı geçmediği sürece istenen zone’a istenildiği kadar hoparlör bağlanabilir. Bu da seslendirme sistemi dizayn edilirken müşterinin taleplerinin sınırlandırılmaması ve amfideki güç kayıplarının neredeyse sıfıra indirilmesi anlamına geliyor.

Praesensa sisteminde bütün amfiler dahili bir yedek amfi ile birlikte geliyor, bu sayede kabinetlerde yedek amfiler için sağlanan yerden tasarruf ederken aynı zamanda sistemi tam yedekli tasarlamış oluyoruz.

Bosch, operatörler için en uygun kullanıcı deneyimini sağlamak yoğun çaba sarf etti.Bosch, PRAESENSA çağrı istasyonunun geliştirilmesi sırasında detaylı bir şekilde son kullanıcının ve sahanın ihtiyaçlarını araştırdı, bütün bunların sonucunda tamamen yeni, tamamen kullanıcı dostu bir bir çağrı istasyonu tasarladı.

Bosch Praesensa çağrı istasyonunun kullanımı hem yeni hem de deneyimli operatörler için kullanım kolaylığı sağlar.

 

Bosch Praesensa sistemi avantajlı fonksiyonları ve düşük sahip olma maliyetinin yanı sıra kullanıcılara sağlam ve tam yedekli bir sistem sunmaktadır.

Güç kaynakları, bataryalar ve sisteme bağlı bütün cihazlar sürekli olarak sistem merkezi tarafından izlenmektedir. Hatalar sistem merkezine EN54-16 standartlarında istendiği gibi 100 saniye içinde sistem merkezine bildirilir ve bütün hata bilgileri sistemde kayıtlı olarak tutulur.

Tüm sistem kurulumdan itibaren aşağıdaki özellikleri ile tam ağ yedekliliği sağlar;

  • Loop dizayn edilmiş network kablolaması sayesinde, network yedekliliği imkanı.
  • Yedekli A-B zone’lama ve Class A kablolama imkanları sayesinde hoparlör zone hatlarının yedekliliği imkanı.
  • Yedek bataryalar ve dahili bataryalar sayesinde güç kaynağı yedekliliği imkanı
  • Dahili yedek amfi sayesinde amfi kanalı yedekliliği.

Yazımızın tamamından da anlaşılacağı gibi Bosch Praesensa Sistemi günümüzün teknolojik gelişmelerini yakalıyor ve çağımızın ihtiyaçlarını karşılıyor. Praesensa Seslendirme Sistemi çok kısa zamanda prestijli projelerin vazgeçilmez bir parçası olacak gibi görünüyor.

Seyhat Ağdemir | [email protected]

Bina Teknolojileri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Ateksis’i ziyaret edin!

Share