mercek

İnteraktif eğitimleri ile Teknomaks farkı!

Merceklerin temel işlevi bir alandan yansıyan ışığı toplamak ve kameranın görüntüleyici ünitesinde net görüntüyü odaklamaktır. Genellikle, bir mercekten geçen ışık ne kadar fazlaysa resim kalitesi de o kadar yüksek olmaktadır.

Honeywell Black Serisi satışlarını hızla arttıran Teknomaks; yaptığı projeler, sunumlar ve yakında vereceği eğitimler ile fark yaratmaya devam ediyor. Eğitimlerde hem teorik hem de pratik anlatımlarla daha bilinçli bir bayi ağı oluşturmayı planlayan Teknomaks eğitimler sonrasında bayilerinin, Honeywell Black Serisi’ndeki cihazların birçoğuna hâkim olmalarını hedefliyor. Kamera alınca beraberinde lenste alıyoruz. Fakat önemini ne kadar biliyoruz?
Lensin tanımı
Mercekler CCTV sisteminin temelini oluşturur. Merceklerin temel işlevi bir alandan yansıyan ışığı toplamak ve kameranın görüntüleyici ünitesinde net görüntüyü odaklamaktır. Genellikle, bir mercekten geçen ışık ne kadar fazlaysa resim kalitesi de o kadar yüksek olmaktadır. Mercek seçimi çok önemlidir, çünkü görüntüleyicide oluşacak olan resmin boyutunu, şeklini ve netliğini doğrudan etkilemektedir. Alana olan mesafe, odak uzaklığı, arzulanan görüş açısı, ışıklandırma ve format gibi faktörlerde kamera görüntüleyicisi üzerindeki görüntünün boyutunu ve netliğini etkilemektedir.
Görüş alanı
Görüş alanı, belirli bir mercek tarafından oluşturulan resim boyutu (en ve boy), kamera görüntüleyici boyutu ve nesneye olan mesafeyle alakalıdır. Eğer, görüş alanı uygun değilse görüş alanını arttırmak veya azaltmak için farklı bir mercek kullanmak gerekebilir. İstenilen bir görüş alanı oluşturmak için gerekli olan uygun görüntüleyici boyutu, mercek ve mesafe bileşimlerini hesaplamakta kullanılan tablolar mevcuttur. Örneğin Honeywell Black Seri’sinde olan CALA28120F14 lens 92 ° ile 27,2 ° arasında ki alanı izlememize izin veriyor. Tabi ki marka ve modele bağlı olarak bu değerler değişebilir. Bu yüzden ürün kataloglarını dikkatli incelemek ve en uygun çözümü bulmak çok önemlidir.
Kamera mercek türleri
Kamera mercekleri temel olarak iki ayrı kategori altında incelenebilir; sabit odaklı mercekler ve değişken odaklı mercekler(ya da zoom mercekler). Sabit odaklı bir mercek sabit odak uzaklığına sahiptir. Değişken odaklı bir mercek ise odak uzaklığını değiştirebilir. Odak uzaklığı; merceğin optik merkezinden, merceğin arkasında bulunan bir odak noktasına olan uzaklıktır. Bu uzaklık mercek üzerinde (milimetre cinsinden) yazılıdır ve mercek tarafından oluşturulan görüş alanını ifade eder. Sabit odaklı merceklerin geniş, orta ve dar görüş alanı bulunan tipleri mevcuttur. Normal odak uzunluğuna sahip bir mercek, insan gözü tarafından oluşturulan görüş alanını yakınlaştıran bir resim üretir. Geniş açılı bir mercek kısa bir odak uzaklığına sahiptir, bir telefoto mercek ise uzun bir odak uzaklığına sahiptir. Belirli bir görüş alanı için sabit bir mercek seçerken, görüş alanı değiştirilmek istendiğinde ise merceğin değiştirilmesinin gerekeceği akılda tutulmalıdır. Hem geniş sahneler hem de yakın çekimler gerekli olduğunda en iyi seçim, değişken odaklı(varifokal) ya da zum mercektir. Bir zum mercek odak uzaklığını geniş açıdan telefotoya değiştiren ama bu arada odağı kameranın görüntüleyicisi üzerinde tutan mercek unsurlarının bir bileşimidir. Bu sayede, görüş açısını tek bir mercekle geniş, orta ve dar açılar arasında değiştirmeniz mümkün olur. Honeywell CALA28120F14 lens 2,8-12,00 mm değişken odağa sahip bir lenstir. Ve istenildiğinde farklı açılarda kullanılabilir.
Bir merceğin ışık toplama kapasitesi, mercek açılışı (apertürü) ile odak uzaklığı arasındaki ilişkiye bağlıdır. “F- Stop” adıyla bilinen bu ilişki, merceklerin kenarında ya da önünde basılıdır. F- Stop sayısı ne kadar düşükse azami mercek açılışı ve merceğin kamera görüntüleyicisine ışık geçirme yeteneği o kadar büyüktür.
Alan derinliği
Uygun mercek seçimi yaparken göz önünde tutulması gereken bir diğer husus da alan derinliğidir. Alan derinliği cismin önünde ve arkasındaki odak alanıdır. Yani, bir cisim üzerinde odaklandığınızda cismin önünde ve arkasındaki belirli bir alan da, cismin kendisi kadar net görünmese de, odak içinde olacaktır. Alan derinliği; mercek uzunluğuna, mercek açılışına,kamera ile cisim arasındaki mesafeye göre artar ya da azalır. Alan derinliğine ilişkin üç faktörün her biri aşağıdaki sonuçları verir: Son olarak lens seçerken montaj şekline dikkat edilmeli.
Mercek montajı
Kamera mercekleri genellikle C ya da CS tipi montajla gelir ve kameranın montaj gereklerine uygun olmalıdır. Bu ikisi arasındaki fark merceklerin kamera görüntüleyicisine olan uzaklığıdır.
C tipi montajda mercek görüntüleyiciden 17. 5 mm uzaklıktadır; CS tipi montajda ise mercek görüntüleyiciden 12. 5 mm uzaklıktadır.Honeywell CALA28120F14 lens CS montaja uygundur C tipi monte mercekler ancak 5 mm ring (yüzük) ilave edilmek suretiyle CS tipi monte kamerada kullanılabilir. CS tipi monte mercek C tipi monte kamerada kullanılamaz.
F-Stop
Bir merceğin ışık toplama kapasitesi, mercek açılışı (apertürü) ile odak uzaklığı arasındaki ilişkiye bağlıdır. “f” simgesiyle gösterilen ve genel olarak “F- Stop” adıyla bilinen bu ilişki, merceklerin kenarında ya da önünde basılıdır. F- Stop sayısı ne kadar düşükse azami mercek açılışı ve merceğin kamera görüntüleyicisine ışık geçirme yeteneği o kadar büyüktür. Örneğin, f/ 1,4 F-sayısı seviyesinde bir mercek, f/ 4,0 seviyesindekibir mercekten çok daha fazla ışık geçirir. F- sayısı düşük olan mercek “hızlı” bir mercek olarak adlandırılır. Honeywell CALA28120F14 lens1,4 F-sayısı ile hızlı bir mercektir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir