ankaray2

Ankaray Hattı Anons Sistemi Merkezi Ateksis Tarafından Yenilendi!

1992 – 1995 yılları arasında Ankaray Konsorsiyum’u tarafından anahtar teslim sistemi ile tamamlanan Ankaray Hattı’nın istasyon lokal merkezleri ve kontrol merkezi anons sistemi, Ateksis tarafından yenilendi.

Ankaray Hattı’nda; kurulumu hali hazırda tamamlanan Söğütözü istasyonu dışında kalan 11 adet istasyonun sistem merkezleri Ateksis tarafından yenilendi. Bu kapsamda, bu istasyonların saha ekipmanları (hoparlörler, gürültü mikrofonları, kablolar ve kablolama) mevcut hali ile kalarak, istasyon anons sistemi merkezlerine ana kontrol cihazı, amplifikatör ve IP ses arayüzü kurulumu yapılmış; istasyonlardaki hoparlör hatları da bu iş kapsamında alımı yapılan amplifikatörlere bağlanmıştır. Ayrıca her istasyonda birer adet anons mikrofonu ilave edilmiş olup, daha önce kullanılan mikrofonlar sistemden çıkarılmıştır. İstasyonlar kendi içinde diğer istasyonlardan bağımsız çalışabileceği gibi; her istasyonun anons merkezinde bir adet IP ses arayüz cihazı bağlanarak, kontrol merkezindeki ses sinyali (yapılacak anonslar) bu IP ses arayüzü ile TCP/IP network üzerinden ilgili istasyona ulaştırılmıştır. Kontrol merkezine kurulan yazılım üzerinden operatör, anons yapmak istediği istasyonu bilgisayardan seçmekte, tüm istasyona veya istasyonun alt ses zone’larına anonsu iletebilmektedir. Söz konusu zone seçimi bilgisayar üzerinden yapılmakta olup, kontrol merkezindeki ses sinyali de kurulumu yapılacak olan mikrofon üzerinden bir pre-amplifikatöre girerek istasyonlarda da kullanılan IP ses arayüz cihazı ile TCP/IP network üzerinden ilgili istasyona ulaştırılabilmektedir.

Yapılan tasarımla hedeflenen bölgelere bağımsız anonslar yapabilecek şekilde ağ yapısı dizayn edilerek, Kontrol Merkezi’nden de Ankaray Hattı istasyonlarına ulaşabilmekte ve İstasyon Şef Odaları’ndan bulunduğu istasyona yerel anonslar yapabilmektedir. Sistemin genel yapısı aşağıdaki grafikte anlatılmıştır.

Kontrol Merkezi’nde kurulacak Merkezi Anons İstasyonu, ağ üzerinden istasyonlarla hem veri hem de ses iletimini gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştır. Merkezi Anonslardan sorumlu personelin mümkün olan en hızlı şekilde hedef bölgeye kayıtlı ya da canlı anons yapabilmesi amacıyla, Ankaray Hattı’nın ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan kullanıcı arayüz programı, kontrol merkezinde kullanılan bilgisayarda çalıştırılarak, operatöre kullanıcı dostu ve yüksek verimli bir çalışma platformu sağlanmıştır. Bununla beraber, hem lokal istasyonlarda hem de kontrol merkezindeki anonslar kayıt altında tutulmaktadır. Ayrıca Kontrol Merkezi’nden yapılan anonsların lokal merkezlerde yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol edilerek sistem tam olarak süpervize şekilde çalışmaktadır.

Barış Kuş | [email protected]

Bina Teknolojileri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Ateksis’i ziyaret edin!

Share