cerebrum

Ütopya Başladı

Ateksis tarafından yayın yapım altyapısı projelendirilip uygulanan Ütopya 29 Ekim’de başladı. Ütopya gibi bir yapım iyi bir ses-görüntü kapsama alanı tasarımı ve yenilikçi teknoloji gerektirmektedir. Bu gereksinimleri sağlamak için yüksek kaliteli ve yedekli sistemler kullanılmaktadır.

Ütopya nedir?

Çığır açacak yepyeni bir yarışma programı tv8 ekranlarında başladı

Daha önce hiç tanımadığınız 15 yarışmacı hayallerindeki yaşamı kurmak için buluştu. Tüm hayatlarını geride bırakan bu 15 kişi, her şeye sıfırdan başlayacak ve kendi ütopyasını oluşturacak. Bu yarışmacıların kazançları da, harcamaları da, hayatları da ortak.

Ütopyadakiler yeni yaşamlarını kural olmadan, sıfırdan yepyeni şartlar ve dengelerle baştan yaratacak. Aylarca sürecek Ütopya serüveninde, oylama ile bir yarışmacı elenirken, yeni Ütopya sakinleri bu dünyaya katılacaklar. Ütopya dünyasında kendi düzenlerini yaratmaya çalışan 15 yarışmacının dışında hiç kimse yok. Ne kameraman ne de başka birisi! Kendi dünyalarını inşa etmeye çalışan yarışmacılar, tam 110 kamerayla 7 gün 24 saat canlı yayınla internetten izlenecek. 110 kamerayla günde tam 2304 saatlik kayıt yapılacak.

Giriş

Ütopya gibi bir yapım; iyi bir ses-görüntü kapsama alanı tasarımı ve yenilikçi teknoloji gerektiriyor. Bu gereksinimleri sağlamak için yüksek kaliteli ve yedekli sistemler kullanılıyor. Bu dokümanda Ütopya’nın başarılı bir yapım olması için gerekli teknik düzenlemeler yer alıyor. İçerik, Ütopya sakinlerinin gün boyu ne yaptıklarını birçok açıdan takip eden görüntü, ses ve diğer tüm üst veriyi kapsıyor. Büyük miktardaki veriler yapım sırasında elde edilmekte ve internet üzerinden yapılan canlı yayınlarda ve TV8’de gün içerisinde yapılan programlarda verimli bir biçimde işleniyor. 365 gün boyunca 7 gün 24 saat çalışmayı sağlayabilmek üzere üst düzey yazılım ve donanımların sağlanması gerekiyordu, bu nedenle aşağıdaki sistemlerin kurulumu yapıldı.

Tüm yarışmacıların seçilmiş video görüntüleri ve bilgilerini saklayabilecek veri tabanı sistemi,

Kameralar, mikrofonlar, ışık sistemi, reji sistemi ve yayın sistemleri,

7 gün 24 saat tüm olaylar için iş akışı,

Web sitesi ve mobil uygulamalar için canlı yayınları oluşturma,

Yayın ve internet klipleri için kurgu sistemleri,

Önemli medyanın arşivlenmesi,

Internet için çoklu “video streaming” yayınları.

Ütopya alanı

Ütopya sitesi iki alana ayrılmıştır; sakinlerin tüm günlerini geçirdiği yaşam alanları, yapım ekibinin ve her türlü yapım olanaklarının yer aldığı teknik odalar.

Yaşam alanı

Ütopya yaşam alanı aşağıdaki bölgelerden oluşmaktadır:

Yarışmacılar yaşadıkları, yemek yiyip uydukları barınak

Yarışmacıların barınak dışında zamanlarını geçirebilecekleri gezinti alanı, gölet ve gölet çevresi

İki inek ve 25 tavuğun yer aldığı ahır,İneklerin otlayabileceği mera, Yarışmacıların sebze meyve

yetiştirebilecekleri tarım alanı.

Bağlantı altyapısı

Sistem bileşenleri yaşam alanı dışında bulunan ana cihaz odası ile yaşam alanında bulunan ama yarışmacıların ulaşması mümkün olmayan 2 adet bağlantı odasında kurulmuş olup, temel ses ve resim bağlantıları bu odalar arasında yapılmıştır.Bağlantı odaları barınak arkasında ve ahırın arkasında yer almaktadır. Koaksiyel bakır kablolar ile bu uzaklıktaki resim sinyalinin iletilmesi mümkün olmadığından birçok kameranın görüntüleri bu odalarda toplanarak ana cihaz odasına single mod fiber kablolar ile ulaştırılmıştır.HD SDI sinyallerin elektrik/optik ve optik/elektrik dönüştürücüleri, Axon ve Canare’den seçilmiştir. Axon GFT80 (8 channel electrical to optical converter) ile barınak arkasından toplanan toplam 48 kameranın görüntüleri merkezde Axon GFR80 (8 channel optical to electrical converter) ile çevrilerek, barınak ve ahır çevresindeki bazı kameralar ile orta ve yan kısımlardaki bazı kameralar için ise Canare EO-100B (E/O-Converter) ve OE-101B (O/E-Converter) kullanılarak görüntüler ana cihaz odasına iletilmiştir. Toplam 55 kamera görüntüsü fiber kablo ile 40 kamera görüntüsü de koaksiyel kablo ile ana cihaz odasına taşınmıştır.Bazı kameraların görüntüleri ile mikrofonlardan elde edilen ses bakır kablolar ile ana cihaz odasına iletilmiştir. Barınak içerisine ve dış yaşam alanında yarışmacılara sesli mesajları iletebilmek için seslendirme sistemi bulunmaktadır.Sistemin kontrolü ve izlenebilmesi için bakır ve fiber yerel ağ (LAN) bağlantıları yapılarak, sistemin nem ve sıcaklı kontrolü sürekli olarak izlenebilmektedir.Sistemde gereken her türlü kablolama, bağlantı odaları ile ana cihaz odası arasında yüzeyden erişilebilen yaşam alanı dışında ana kablo kanalı, kamera ve mikrofonları olduğu direklere ise yer altında yerleştirilen esnek plastik borular kullanılarak yapılmıştır. Çok miktarda kamera, Ütopya’nın sadece eşsiz drama görünümü ve hissini oluşturmak amacıyla değil, aynı zamanda Ütopya gerekliliğiydi.Uzaktan kumanda üniteleri ile kontrol edilebilen yayın kalitesinde 100 adet HD SDI kamera ile teknik ekibe çok açılı dramatik sahnelerin yakalamasını sağlanmaktadır. Bunlardan 50 tanesinde termostat kontrollü havalandırma ve ısıtmayı sağlayan dış mekân muhafazaları bulunmaktadır. Barınak içerisine yerleştirilen 360 derece kamera ile barınak içerisinin tamamı canlı olarak izlenebilmektedir.

Barınak içi kameralar

Uzaktan kumandalı kameralar Ütopya dramatik kaydını sağlamak ve desteklemek amacıyla alçak seviyede (135-180 cm) yerleştirilmiştir. Böylece yarışmacıların düşük açılı çekimi yapılabilmektedir. Az sayıda kamera ise daha yüksek seviyede (300-500 cm) yerleştirilmiş ve genel çekim ve olay izlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.Kameralar renkli folyo ile kaplanarak görünürlüğü kamufle edilmiş, bazıları ise eski görünüme sahip profil üzerine yerleştirilmiş. Bazı kameralar ise ileride yarışmacıların oluşturacağı duvarlar da göz önünce bulundurularak, her iki yönde ve bölümde çekim yapabilecek şekilde konumlandırılmıştır. Dış mekân kameraları Dış mekân kameraları termostat kontrollü ısıtma ve havalandırmaya sahip muhafazalar ile sabit ve sağlam direkler üzerine tutturulmuş, gerekli kablolar, boru içerisinden geçirilerek korunmuştur. Dış mekân uzaktan kumandalı kameraların birçoğu Ütopya dramatik kaydını sağlamak ve desteklemek amacıyla lens seviyeleri 25, 130, 180 cm olacak biçimde yerleştirilmiştir. Az sayıda kamera ise daha yüksek seviyede (5-10 m) yerleştirilmiş ve genel çekim ve olay izlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.Yedekler dâhil toplam 100 adet Sony uzaktan kontrol edilebilen kamera sağlanmıştır; bunlar 2 tanesi BRC-Z700, 84 tanesi

BRC-Z330 ve 14 tanesi de EVIH100S’dür. EVI-H100S kameraların IR özelliği sayesinde barınak ve ahırda ışığın kapanması ile IR görüş devreye girerek karanlıkta kamera çekimi sağlanabilmektedir. Dış mekân muhafazası olarak da BRC-SDP12’ler uygun montaj kitleri ile beraber kullanılmış, ters olarak kullanılanlara ise su sızdırmaması için özel yapım kauçuk korumalar takılmıştır.360 derece kamera Ütopya fanları için geliştirilen ve surround video yayına yapabilen çok lensli bu kamera ile panoramik HD video alınarak, birbirleriyle yapıştırılıp render edilerek canlı olarak izleyicilere ulaştırılmaktadır. İzleyiciler mobil cihazlarını 360 derece döndürerek ya da tarayıcılarının aşağı/yukarı/sağ/sol ok tuşlarını kullanarak barınak içerisini canlı olarak izleyebilmektedir.Bu kamera ve sistem, Talpa tarafından sağlanmıştır.

Ses

Ütopyanın sadece eşsiz drama görünümü ve hissini oluşturmak için mutlaka olması gereken diğer bir öğe ise yapımın tamamında yüksek kaliteli bir sesti. Yapımın final sesi telsiz mikrofonlardan elde edilen ayrı ayarı kaydedilen ses ile 48 adet yüksek kaliteli efekt mikrofonlarından karışımından oluşmaktadır.Telsiz mikrofonlar15 yarışmacıdan her biri ayrı ayrı bir telsiz mikrofon setine sahiptir, bu mikrofonların batarya ile çalışmasından dolayı vericinin gücünün düşük olması ve bu kadar büyük bir Ütopya alanının her tarafında tüm yarışmacıların seslerinin kesintisiz olarak topanabilmesi için telsiz mikrofon sistemin çok dikkatli olarak planlanması, tasarlanması ve kurulması gerekiyordu. Statik gürültü problemleri ile karşılaşmamak için Ütopya’nın kurulacağı alanda frekans spektrum analizi yapılmış ve en doğru frekans aralıkları saptanarak buna uygun donanım kullanılmıştır. Bunun yanı sıra geniş bir diversity anten sistemi kullanılarak, telsiz mikrofon vericilerinin alışları optimize edilmiştir. Toplam 9 adet anten kullanılarak telsiz mikrofonu kullanımı için uygun olmayan pozisyonlarda bile (yatma oturma vb.) her bir yarışmacının mikrofonundan kusursuz sesin elde edilmesi sağlanmıştır.

Her bir yarışmacının ses izi ayrı ayrı olarak 7 gün 24 saat sürekli kaydedilmekte, böylece herhangi bir yarışmacının bir yıl boyunca yaptığı tüm konuşmalar tek bir iz olarak saklanabilecektir. Böylece insan hatasını minimuma indirecek yüksek kaliteli bir iş akışı sağlanmaktadır.8 adet telsiz mikrofon ile yarış-macıları dışarıdan ziyaret gelecek konuklar için ayrılmış olup, bunlar konuklara yarışma alanına girişyapmadan önce takılarak denenmektedir. Konukların fotoğrafları çekilerek otomatik ses kontrol sistemine yüklenmektedir.Sistem 24 adet DWT-B01 bel tipi verici, ECM-77BC minyatür lavalier mikrofon, 12 adet DWR-R02D çift kanal alıcı, 3 adet WD-850 UHF anten bölücü/birleştirici ve 8 adet AN-01 UHF antenden oluşmaktadır.

Telli mikrofonlar

Telli efekt mikrofonları hem ortam sesini gürültüsünü yakalayarak post-prodüksiyon sırasında kullanmak üzere kayıt hem de telsiz mikrofonu herhangi bir nedenle takamayan yarışmacıların sesini yakalamak üzere kullanılmaktadır. Toplam 47 adet shutgun tipi efekt mikrofonu kullanılmaktadır

Mikrofonların bir kısmı dış mekânda kullanıldığından bunları rüzgârı engellemek üzere rüzgâr kesici muhafaza ile yağmur ve kardan etkilenmemesi için özel yapılmış korumalar kullanılmış-tır. Bu mikrofonlar kapasitif tip olduğundan phantom power ile çalıştırılmıştır.Efekt mikrofonu olarak 47 adet Sony ECM 674 ile dış mekân muhafazası olarak Rycote Windshield Kit 4 kullanılmıştır.

Prodüksiyon alanı

Sahada yer alan tüm teknik donanım kesintisiz güç kaynağından beslenmiş olup elektrik kesintisi olduğunda jeneratör devreye girmektedir.

Reji odası

Bu odada iki ekip 7 gün 24 saat 4 yayını kontrol etmektedir. Rejideki ilk sırada yer alan 2 yönetmen ve 2 kamera kontrol oreratörü ile 4 adet (PGM1/PGM2/ISO1/ISO2) yayınını gerçekleştirmektedir. İstenildiğinde daha fazla yayın veya kayıt imkânı sunulabilmektedir. İkinci sırada ise hikâye editörü oturmaktadır, bu editörün görevi hikâyenin devamlılığını sağlamak üzere gerekli izlemeleri yapmak ve yanında bulunan 2 üst veri kayıt operatörünü yönlendirerek resim ile ses ve üst verinin birleştirilmesini sağlanmasına yardımcı olmaktır. Üçüncü sırada ise operatör gerekmeden ve tamamen otomasyon ile kullanılabilen iki adet ses mikseri bulunmaktadır.

Monitör duvarı

Reji odasında bulunan tüm operatörler, sahada kurulu olan tüm 95 kameranın görüntüsünü ve 4 adet canlı yayın çıkışını çoklu ekranlarda izleyebilmektedir. Bunun için 6 adet 65 inç ekran HD SDI resim matrisine bağlı olarak çalışmaktadır. Her bir kameranın hangi bölüme bölgeye ait oldu-ğunu belirten bir renklendirilmiş kamera yazıları ile seçilen kaynağın yayında olduğunu belirten tally ışıklarının da ekranlarda yer almaktadır. 6 adet Sony FWD-65W855P 65” BRAVIA Full HD LED ekran kullanılmıştır.

Yönetmen

Her yönetmen kendi yanını PGM ve ISO çıkışlarını önünde bulunan matris panelinden seçmektedir. Panellerde her bir bölgeye ait kameraların tuşları çoklu ekranda yer aldığı forma uygun olarak ve aynı renkler ile boyanmış olarak bulunmaktadır. Bunun aynı sıra yönetmenler önlerinde bulunan dokunmatik ekrandaki yarışmacıların resimlerine dokunarak onların ses mikserlerinde kendilerine ait kanalın faderlerinin açılıp kapanmasını da sağlayabilmektedir. Interkom sistemi ile de ilgili kamera kontrol operatörü ile görüşme yapılabilmektedir.

Kamera kontrol operatörü,

Kamera kontrol operatörü önündeki 2 adet uzaktan kumanda paneli ile matris panellerinden seçilen kameraları kontrol etmektedir. Seçilen kameraların görüntüleri öndeki iki adet OLED monitörde izlenerek kameralara istenilen hareketler sağlanmakta, aynı kameranın yayına da seçilmesi durumunda bu durum operatöre monitördeki tally ışığı ile bildirilmektedir. Ayrıca gerektiğinde aydınlık, renk filtre vb. gibi diğer ayarlarda yapılabilmekte, gerektiğinde kumanda panelinin hafızasına alınarak geri çağırılabilmektedir. Yönetmen ile görüşme için interkom panelinin yanı sıra, bu ayarlar için her bölümde birer adet test ölçü aleti bulunmaktadır.

Üst Veri Giriş

Bu pozisyonda 4 canlı yayın dörde bölünmüş bir LCD ekranda görüntülenmektedir. Üst veri girişleri web tabanlı bir ara yüz yazılımı ile gerçekleştirilerek 7 gün 24 saat tüm olayların ses ve resim ile birlikte içerikleri de kaydedilmektedir. Hikaye editörüBu pozisyondan tüm her iki yönetmen ve üst veri giriş operatörleri ve editör ile görüşmeyi sağlayan interkom paneli bulunmaktadır. Bu panel yardımıyla dokunmatik ekranlı bilgisayardan önceden kaydedilmiş sesli mesajların veya kendisinin doğrudan sesinin iç ve dış mekân seslendirme sistemine iletilmesi de mümkündür. Bunun yanı sıra dokunmatik ekran kontrolü ile (yarışmacının remine dokunarak) her iki ses masasının ön dinleme kontrolü da yapılarak her yarışmacının ayrı ayrı fader öncesi dinlenebilmesi (solo) mümkündür. 2 adet resim monitöründen bir tanesinde dörde bölünmüş ekranda geciktirilmiş 4 canlı yayın, diğerinde ise istenilen kameranın görüntüsü resim matris kontrol paneli seçilebilmektedir. Panel üzerinde bulunan özel tuşlar sayesinde, yönetmenlere ve üst veri operatörlerine önemli bir gelişmenin olduğunu bildiren tally ışıklarını açma/kapamaya yarayan tuşlar ile istenmeyen durumların oluşması durumunda internet canlı yayınının daha önceden seçilmiş kameralara yönlendirilmesi de mümkündür. Hikâye editörü ayrıca yarışmacıların yaptığı telefon görüşmelerini de dinleyebilmektedir.

Ses mikserleri

Normal şartlar altında otomasyon ile yönetilen iki ses mikseri, acil veya karmaşık (canlı konser yayını vb.) durumlarda müdahale edilebilmesi amacıyla reji odasına yerleştirilmiştir.

Merkezi cihaz odası

SPG sistemi;

HD-SDI resim matris HD-SDI resim matrisi içesinde multiviewer sistemi fiberden HD-SDI resim dönüştürücüler

Üst veri sunucuları;

Ses mikseri ve kontrol bilgisayarları 4 x 16 kanal sesi program ve ISO resim ile kaydedebilmek için embedderlar

telsiz mikrofon sistemi;

HD kayıt ve kurgu istemi;

asenkron kameralar için frame senkronizerlar;

Interkom sistemi;

Telefon sistemi;

360 derece kamera işleme

sunucuları;

Kontrol sunucuları;

Internet canlı yayınları için

küfür kesici sistem;

Tally kontrol sistemi.İnternet yayınları için encoderlar;Imagine Communication 9RU platinum resim matrisi 128×48 olarak kurulmuş olup, ayrıca matris içerisinde 2 adet PX-SXP-64×6 multiviewer bulunmaktadır. Kameraların kontrolü amacıyla resim matrisi ile eşlenik çalış-ması gereken 128-port RS-422 matris ise Nevion SL-D128P+ olup, bunların kontrolü Axon Cerebrum yazılımı ile sağlanmıştır. Tamamen yedekli olarak 2 farklı sunucu üzerinde çalışan Cerebrum yazılımının yanı sıra matrislerin kontrolü için 10 adet Axon CCP-4801 48 LCD tuşlu kumanda panelleri kullanılmıştır. Axon Cerebrum yazılımı ile kullanıcılara göre farklı yapıda çok fonksiyonel kumanda panelleri oluşturulmuştur; örneğin, yönetmenler için 2 panel birleş-tirilerek tek bir panel gibi tüm kameraların multiviewer ekranı ile aynı diziliş sırasına göre aynı renklerde boyanarak veya nümerik sıralı olarak tuşlara atanarak kolay ve hatasız kullanım sağlanmıştır. Kamera kontrol için kullanılan paneller ile seçilen resim operatörlerin önündeki Sony PVM-A170 OLED resim monitörlerinde görüntülenirken, Sony RM-BR300 uzakta kumanda ünitesi ile kameranın pan/tilt/zoom ayarları ile diğer parlaklık renk vs. gibi kontrolleri da yapılabilmektedir.

Kamera kontrol amacıyla seçilen kameranın aynı anda dört yayından birine daha seçilmesi durumunda ekrandaki tally ışıkları yanarak operatör uyarılmaktadır. Tally kontrolleri da Axon Cerebrum sistemi ile denetlenmekte, kamera kontrol monitörlerinin yanı sırada büyük ekranlarda da canlı yayınlara seçilen kameraların farklı renk tally ile gösterilmektedir. Tally sistemi ile ayrıca, önemli bir hikâye oluştuğunda yönetmen veya hikâye editörü tarafından başlatılıp sonlandırılan tally ışıkları hem multiviewer ekranlarındaki canlı yayın çıkışlarında hem de dörtlü canlı yayın monitörlerinde izlenebilmektedir. Imagine Communication CMN-91-3GB Compact Monitor Series multiformat signal analyzer with integral LCD ile tüm kaynakların timing ayarları ve diğer seviye ayarları yapılmaktadır. Multiviewerlar ile 6 adet büyük ekranın (toplam 95 kamera ve 4 adet canlı yayın çıkışı) ve 3 farklı tip (canlı yayın/kayıt, geciktirilmiş yayın ve acil durum/geciktirilmiş) 4’lü ekran elde edilmiştir. Imagine Communication VSG-4SYS V tam yedekli referans jeneratör sistemi ile edilen B&B ve WordClock Axon dağıtıcılar ile ayrı ayrı tüm kameralara, telsiz mikrofon alıcılarına ve ses mikserlerine dağıtılmış-tır. Referans girişi olmayan IR kameralar için ise Imagine Communication X100-1RU-2PS Dual Channel Intelligent Frame Sync and Converter kullanılarak senkronlanmıştır.Ses mikseri olarak Yamaha DM-2000 VCM Digital Production Console Dugan-MY16 16 channel automatic mixing kartlar ile kullanılmıştır. Efekt mikrofonlar analog girişlere yönlendirilmiş ve phantom beslemeleri buradan yapılmış-tır. Telsiz mikrofon çıkışları AES olarak ve Axon dağıtıcılar ile çoğaltılarak her iki konsola da yönlendirilmiştir.

Konsolun kontrol TV8 ITgrubu tarafından geliştirilen otomasyon yazılımı ile dokunmatik ekranlardan yarışmacılar seçilerek yapılmaktadır. Dugan-MY16 16 channel automatic mixing kart sayesinde sadece konuşmaya baş-layan yarışmacılar ana çıkışa uygun ve düzgün bir geçiş ile seçilmekte, konuşmaları bitti-ğinde ise otomatik olarak kanal kapatılmaktadır. Resim matrisi çıkışına seçilen 4 canlı yayın/kayıt resim sinyalinin her birine hem PGM1 hem de PGM2 ses çıkışları, ile 24 adet telsiz mikrofon çıkışları ayrı ayrı olarak, efekt mikrofonları da gruplar halinde birleştirilmiş ve Axon HEB880 16 channel digital audio embedder kullanılarak toplam 64 kanal sesin kaydı sisteme kaydı sağlanmaktadır.Clearcom ECLIPSE-HX-PICO 36-port interkom sistemi ile, tüm kullanıcılar arasında ve yarışmacılar ile iletişim sağlanmaktadır.İç ve dış seslendirme sistemlerinde Bosch Plena sistem ve hoparlörleri kullanılmıştır.

7 gün 24 saat uzaktan kontrol ve izleme sistemi

Sistemi oluşturan cihazların tüm yıl boyunca sürekli olarak arızasız çalışması gerektiğinden, normal yapım sistemlerinden daha farklı bir yapı oluşturulması gerekmekteydi. Bu nedenle sadece tam yedekli sistemlerin yanı sıra arızalanan ya da performans kaybı gösteren cihazlarında tespit edilmesi gerekmekteydi. Bu nedenle tüm cihazların kontrolü ve sürekli izlenmesi için aşağıdaki yazılımlar kullanılmıştır.

Axon Cerebrum

Axon Cortex

Imagine Communication

Navigator

Yamaha Studio Manager

Dugan Utility

Clearcom EHX Eclipse-HX

Ateksis tarafından sağlanan teçhizatın montajına 2014 Eylül ayının son haftasında yapım alanının inşaat işleri devam ederken başlanmış ve ilk 10 gün içerisinde sistemin bazı bölümleri işler hale getirilerek eğitim ve provalara kademeli olarak başlanmıştır. Yaklaşık 30 günlük bir çalışma sonrasında tüm sistem aksaksız olarak yayına hazır hale getirilerek 29 Ekim 2014 tarihinden itibaren kullanılmaya başlamış-tır. Proje içerisinde yer alan diğer sistemler (kayıt, kurgu ve yayın encoderları) diğer firmalar tarafından ve TV8 Teknoloji grubu tarafından geliştirilmiş ve kurulmuştur

Ütopya’da ütopyalıların iletişimi

Ateksis olarak Ütopya yarışmasının tüm telefon ve mesaj iletişimini Mitel Mx-One TSE IP tabanlı bir santral ve Ascom marka IP Dect sistemiyle sağlıyoruz. Yarışmacıların yarışma esnasında yarattıkları para kazanma yolarının iletişim bacağında IP tabanlı Mitel marka bir telefon santraline bağlı Ascom marka bir dect telefon bulunmakta… Ascom d62 Dect telefon sayesinde yarışmacılar, tüm yarışma alanı içersinde rahat hareket edebilmekte… IP44 standardında olan bu telefon sıçrayan suya ve toza dayanıklıdır. Aynı zamanda Ascom d62 Dect Telefon mesaj alabilen ve atabilen bir telefon…. Bu sayede yarışmacılara gelen tüm çağrı ve SMS’ler kolaylıkla yarışmacılara iletilmekte…

Sistem nasıl çalışıyor?

Program formatı sebebi ile TV yönetimi izleyenlerle bir GSM numarası paylaşılmakta. Bu tek bir numaradan oluşan bir GSM numarası… Mitel’in Akıllı Mx-One IP Santrali, dış dünyadan gelen çağrıları direkt olarak akıllı bir sesli yanıt sisteminden geçtikten sonra yarışmacılara aktarıyor. Eğer yarışmacı dış dünyayı ararsa öncelikle bu akıllı sistem sayesinde dış dünyayla ve istediği numarayla görüşebiliyor.Yarışmacıları arayan, onların sundukları ürün ve hizmetleri almak isteyenler, bir cep telefonunu arar gibi bir GSM numarasını aramakta ve akıllı bir sesli yanıt sisteminden geçmekte…. Bu sesli yanıt sistemi dış dünyadan arayanları, tüm konuşmalarının kaydedildiği bilgisini vererek uyarıyor. Yarışmacıların ve yarışmanın güvenliği sebebi ile tüm konuşmalar ve atılan mesaj kayıtları kaydedilmekte ve gerekirse filtrelenmektedir. Sistemi eşsiz kılan özelliklerden biri de bu Ascoma ait olan Akıllı SMS yönetimi sistemi. Bu sistem sayesinde yarışmacılara atılan tüm SMS mesajları anlık izlenebiliyor. Yarışmacılara atılan herhangi bir “SMS” mesajı öncelikle Ascomun mesaj yönetimi sistemine düşüyor, mesaj içeriği kontrol edildikten sonra yarışmacılara iletiliyor. Atılan SMS’lerin numara ve metin içeriklerinin tamamı kaydediliyor ve geçmişe dönük olarak sorgulanabiliyor

 

 

 

 

 

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir