technews 23

Tivibu’nun Yeni Spor Stüdyosu Ateksis’ten

 

  • Konferans salonu olarak kullanılan 150 kişi kapasiteli salonu, 2 ay gibi kısa bir sürede TV stüdyosu haline getiren Ateksis ’in gerçekleştirdiği Tivibu TV Stüdyosu Projesi, Eylül ayı itibariyle yayın hayatına başladı.

Ateksis, Tivibu TV Stüdyosu Projesinde Türk Telekom’a ait 150 kişilik mevcut konferans salonunu tamamen yıkıp 2 ay içerisinde; elektrik, inşaat, iklimlendirme, ışık ve dekor yapım işleri de dahil olmak üzere 160 metrekarelik 5 kameralı TV stüdyosu haline getirdi.

Stüdyo içerisinde, 5 adet Sony HSC-100 kameranın kullandığı bu önemli projede Tivibu, Sony PWS-4500 Replay sistemini Türkiye de ilk kullanan kurum olma özelliğine de sahip oldu. Aynı zamanda projede kullanılan Viz RT Touch Screen ile Delta Tre üzerinden gelen UCL ve UEL maç istatistiklerini ekrana taşıyarak farklılık yaratmış oldu.

Stüdyo Dekor uygulamasında 3×6, 3×3 ve 3×1 olmak üzere toplam 30 Adet 55inç Samsung  Video Wall ve 1 Adet 85 inç Samsung Touch screen ekran kullanılmıştır.

Stüdyonun Işık tasarımı, stüdyo aydınlatma konusunda dünya lideri olan Arri firmasının mühendisleri tarafından Almanya’da dizayn edilerek, Arri Led Fresnel, ve LED Sky Panel modelleri kullanılmıştır.

Resim masası olarak 3ME Sony MVS-6530 model, monitörde ise Sony ve Bon markalarının kullanıldığı projede, glue ekipman olarak Imagine Communications markalı ürünlerin yanı sıra Ses ve Video Router olarak Grass Valley markalı ürünler kullanıldı.

Stüdyo içerisinde daha zengin çekimler yapmak üzere 5,7 metre Stanton Jimmy Jib kurulan Tivibu projesinde tamamı Broadcast serisi olmak üzere; 4 adet Standart, 1 adet geniş açılı Canon lensler kullanıldı. Kamera taşıyıcı ekipmanlarında, Vinten markalı Osprey Elite Studio model Pedestaller kullanıldı.

Ateksis olarak çok kısa bir sürede farklı bir amaç ile kullanılan bir mekânın tamamen yıkılarak, TV Stüdyosu olarak kullanılacak şekilde dizayn edilip eksiksiz ve çalışır halde teslim edilen bu başarılı proje Eylül 2016 itibariyle yayın hayatına başladı. Stüdyonun tamamlanmasıyla yeni yayın dönemine, yeni stüdyosunda merhaba diyen Tivibu Spor, UEFA Şampiyonlar Ligi maçları ve UEFA Avrupa Ligi maçlarını izleyiciyle buluşturmanın yanı sıra, spor programları hazırlamak ve yayınlamak üzere kuruldu. Böylelikle Tivibu, Türk Telekom bünyesindeki ilk TV stüdyoları ile yeni yayın dönemine başlamış oldu.

Tivibu TV Sinema ve Tematik içerik direktörü Mehmet Demirhan ile projenin detaylarından bahsettiğimiz bir söyleşi gerçekleştirdik.

  • Bize kendinizden, medyada yürüttüğünüz çalışmalarınızdan ve Tivibu’daki görevinizden kısaca bahseder misiniz?

İlk soruyu kendileri cevaplayacak 

  • Tivibu’nun kuruluş amacı ve Tivibu spor kanalının yayın hayatı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tivibu 2010 yılında yayın hayatına başlayan, internet üzerinden IPTV teknolojisiyle yayın akışı gerçekleşen, dijital TV platform hizmeti vermesi amacıyla kuruldu. 2015 yılı itibariyle de uydu üzerinden yayın hayatına başladı. Öncesinde yapmış olduğumuz yayınlar, kiralık olarak kullandığımız NTV Spor ’un stüdyosunda gerçekleşiyordu. Ateksis ile yapmış olduğumuz bu çalışma ile birlikte yayın hayatımıza kendi stüdyolarımızda devam ediyoruz.

  • Yeni bir stüdyoya sahip olmanın avantajları ne oldu?

Bildiğiniz üzere daha önce başka bir TV kanalının Stüdyolarını kullanmaktaydık, bu durum operasyonel olarak bizi zorlayan bir durumdu, yeni stüdyomuzun hayata geçmesi ile birlikte kendi stüdyomuzda daha verimli bir çalışma ortamı yakalamış olduk. Öncelikle yayıncısı olduğumuz Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa ligi yayınlarımızın kalitesini arttırmak ve izleyicilerimize en zengin içeriği sunmak adına, başlatmış olduğumuz yenileme çalışmalarımız devam edecektir. Bunun  yanı sıra; farklı temalarda  içerik üretmeye yönelik düşüncelerimiz zaten hep vardı ve bu konuda da  çalışmalarımız sürmektedir.

  • Tivibu stüdyo projesi fikir aşamasındayken teknik olarak beklentileriniz nelerdi ve projenin sonunda bu beklentileriniz hangi ölçüde gerçekleşti?

Proje öncesinde Teknik arkadaşlarımız ile birlikte ihtiyaçlarımızı belirleyerek bu doğrultuda bir şartname hazırlamıştık, ancak tahmin edeceğiniz üzere; projenin içerisinde TV stüdyosu olmayan bir salonu sıfırdan TV Stüdyosu olarak yeniden tasarlayarak tüm altyapının bu çerçevede değiştirilmesi gerekliliği, öngörülmeyen birçok zorluğu beraberinde getirdi. Zaman zaman bazı sorunların çözülemeyeceği endişesine kapılmış olsak da, Ateksis teknik ekibi ile gayet profesyonel bir şekilde müzakere ederek, karşılaştığımız sorunların üstesinden gelmeyi başardık. Bu çerçevede; açık yüreklilikle söyleyebilirim ki projede beklentilerimizin üzerinde bir performans yakaladık.

  • Kurulmuş olan stüdyo ve teknik altyapısı adına düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye’de yayın haklarına sahip olduğumuz Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa ligleri maçlarını format gereği izleyicilere, uluslararası alanda, birçok farklı ülkede spor yayını yapan kuruluşların görsel kalite standartlarında sunmamız gerekiyordu. Tivibu binası içindeki stüdyonun kısıtlı bir alana sahip olması sebebiyle de teknik olarak daha üst düzey ekipmanlara ihtiyaç duyduk. Bu nedenle, sistemde kullanılacak tüm ekipmanları belirli bir seviyenin üzerinde ekipmanlardan seçerek bunu sağlamaya çalıştık ve sonuca bakınca da başarılı olduğumuzu görüyoruz. Bu çerçevede; çıkan sonuçlar için oldukça memnuniyet verici seviyelere ulaştık diyebilirim.  

  • Anahtar teslim gerçekleştirilen bu projeden ve Ateksis ile işbirliğinizden bahseder misiniz?

Türk Telekom’a ait 150 kişilik bir konferans salonunun yıkılıp yerine kısa bir sürede stüdyo yapıp, gerekli tüm materyalleri ve teknik donanımları tedarik etmek oldukça güçtü. Ateksis buradaki çalışmayı, çok kısa bir sürede tamamlayarak, eksiksiz bir şekilde bize teslim etti. Sonrasında ise vermiş olduğu sistem eğitimleriyle ve teknik desteğiyle bizlerin sistemi sağlıklı bir şekilde kullanmamıza yardımcı oldular.

 

Share