476

Rudaw Media Network ERBİL

2012 yılında Erbil’de kurulan HD olarak yayın yapılması planlanan Rudaw TV stüdyoları projesi için Rudaw Media ile Ateksis arasında projenin tasarımı, malzemelerinin temini, yerine kurulması, gerekli ayar ve testlerinin yapılması, eğitimlerinin verilmesi dahil olarak sözleşme imzalanmıştır

Proje kapsamında Haber Odası Stüdyosu, Yapım Stüdyosu, Yayın Sistemi, Haber Otomasyonu, Kurgu Sistemleri, Yayın otomasyonundan oluşan ve tamamen bantsız yapım/yayın yapabilen TV kanalı, Otomasyonlu bir radyo yayın stüdyosuna sahip radyo kanalı ve SNG aracından bulunmaktadır.

Proje tasarımları ve sistemin ön montajları İstanbul’da 30 gün içerisinde tamamlanarak diğer malzemeler ile Erbil’e gönderilerek sistemin tamamı Ekim 2012 de çalışır hale getirilmiştir. Ancak proje kapsamı dışında olan binanın stüdyo olarak revize edilmesi, elektrik sistemlerinin devreye alınması vb gibi çıkan diğer aksaklıklardan ve Rudaw Media’nın daha uzun süreli eğitim ihtiyacından dolayı proje bir süre gecikmiştir. Rudaw Radyo 2013 Şubat ayından, Rudaw TV ise 2013 yılı Mayıs ayında yayına başlamıştır.

İçerisinde Haber Üretim grubu ve Grafik Hazırlama birimlerinin de Haber Odası Stüdyosu toplam 245 m2 olup 6×3 lük bir Barco Video Wall’a sahiptir. Prodüksiyon Stüdyosu ise 155 m2 olup, 3×3 ve 2×2‘lik 2 adet Orion Video wall bulunmaktadır.

Stüdyolarda 9 adet Sony HXC-100 kameralarla donatılmış olup, Haber Odası Stüdyosunda bir adet de BRC-Z700 robotik kamera bulunmaktadır. Auroscript prompter sistemleri, Canon lensler ve Vinten pedestaller ile Jimmy Jib de bulunan stüdyolarda Sennhiser telsiz mikrofon ve In-Ear monitör sistemi ile Telex interkom sistemi kullanılmıştır.

Her iki stüdyonun kumanda sistemleri aynı olup, Sony MVS-6000 yapım kumanda konsolu, Yamaha DM1000 ses kumanda mikseri, ile Vizrt grafik sistemi Avid Interplay playout sistemi ile Harris teknik monitorlerin yanı sıra Sony ekranları ile beraber Harris matrikse entegre HViewTM SX Pro multiviewer kullanılmıştır.

Yayın sistemi Harris Platinum matriks ve IconMaster yayın masasının yanı sıra tamamen yedekli Harris Nexio Video Server’lardan oluşmaktadır. Yayın logosu, ticker ve diğer

grafikler Vizrt Master Control – Branding & Ticker paketi ile sağlanırken Loudness kontrolu için Jünger Audio D*AP LM4 kullanılmıştır. Sistemde yer alan Matriks, yayın masası, video server ve grafik cihazları Harris ADC otomasyonu ile kontrol edilerek tam otomasyonlu bit TV yayını gerçekleştirilmektedir.

Avid Interplay sistemi ile tüm sistemde yapım, kurgu ve yayın için tamamen bantsız çözüm sunulmuştur. Ingest odasında toplam 8 kanal kayıt imkanına karşılık, her iki TV stüdyosunda tam yedekli 2 şer kanal okumaya izin veren veren toplam 4 adet Avid AirSpeed bulunmaktadır. Avid Interplay Capture ve Command yazılımları ile denetlenen bu AirSpeedler Avid ISIS 7000 ortak saklama ortamını (shared storage) kullanarak ingest ve playout yapabilmektedir.

Telestream vantage yazılımı ile Haber Ajanslarından gelen dosyalarını sisteme aktarını yapılabilmektedir. Bunun yanı

sıra Avid Media Composer yazılımı ile de sisteme dosya tabanlı materyal aktarılabilmektedir.

Avid Interplay Production Asset Management ile Avid iNews NRCS Haber Odası Kontrol Sistemi ile toplam 20 muhabir ve diğer kullanıcılar, sistemde Proxy video ile kayıtları izleme, kurgulama ve arşivden arama yapabilmektedir.

Avid Achive Manager ve Front Porch Digital DivArchive sistemleri ile Avid sistemi ile Dell Tape Library arasında materyal aktarımının yanı sıra DivArchive Harris Nexio ile Tape Library arasında da materyal aktarımını sağlamaktadır.

Sistemde bulunan 4 adet Avid NewCutter Nitris ile seslendirmenin yanı sıra yüksek kaliteli kurgu yapılarak yayında kullanılabilmektedir.

Viz Template Wizard ve Viz Manager lisanlarına sahip grafik hazırlama merkezinde tam yedekli olarak Vizrt Central graphical content asset management and scheduling sistemiyle yayın ve yapımlarda kullanılacak olan tüm grafikler hazırlanabilmektedir.

Hazırlanan bu şablon ve grafikler haber yayınlarında kumanda odalarında bulunan Vizrt sistemlerinden otomatik veya manuel olarak ekrana yansıtılmaktadır. Bunun yanı sıra Haber Odası Stüdyosunda bulunan video wall için kullanılacak grafikler de bu sistemde hazırlanarak video wall’a verilebilmektedir.

Toplam 27 adet rak’ın bulunduğu cihaz odasında uydulardan elde edilen yayınların bina içerisindeki lokal bilgisayar ağı üzerinde izlenmesini sağlayan IPTV sistemi ve yaklaşık 100 gün kayıt yapabilen Axon Tracs compliance record sistemi de yer almaktadır.

Yayın için binanın çatısında bulunan Up-Link sistemi kullanılmaktadır. Yine çatıda yer alan sabit ve motorlu uydu alıcı antenleri ile birçok uydudan çeşitli yayınlar alınarak paket halinde IPTV sisteminde ve IRD ile de yayın ve kayıtlarda kullanılabilmektedir. Streambox alıcı ünitelri ile yurt içinden ve yurt dışındaki büro ve alanlardan gönderilen materyal 3G telefon ve internet üzerinden alınabilmektedir.

Gereken yerlerde HP Network switchler ile KVM extender lar da kullanılmıştır. 3 Sony HXC-100 kamera için bağlantıları hazırlanan ancak şimdilik ENG kameralar ile kullanılan SNG aracında Sony BRS-200 yapım kumnda masası, Sony SRP-X100 ses mikseri, Telex telsiz interkom sistemi, IDX telsiz kamera sistemi, Sony resim monitörleri, Harris Panacea matriks, SPG sistemi ve CMN-41 test ve ölçü cihazı ile X-50 Frame Syncronizer ve çeviriciler kullanılmıştır.

Dış çekim amacıyla 30 adet Sony PMW-EX1R ve 3 adet PMW-EX3 kameralar sağlanarak, bantsız dış çekim imkânı sağlanmıştır. Radyo stüdyosu hem TV stüdyoları ile ortak hem de bağımsız yayın ve kayıt yapabilecek biçimde yapılandırılmıştır. DHD 52/SX ses mikserinin kullanıldığı stüdyoda Tascam CD Player’ların yanı sıra kayıt ve yayın amaçlı iki adet server bulunmakta, bunlar Solea yazılımı ile kontrol edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir