sony pinewood

Pinewood’daki mükemmel merkez

Sony Digital Motion Picture Centre Europe (DMPCE); Avrupalı sinematograflara üst düzey Sony sinematografi kameralarına yakından bakmak için Birleşik Krallık film sektörünün kalbindeki dünyaca ünlü Pinewood Studios’da bir toplantı merkezi sunuyor. Sony DMPCE; bir yılın sonunda uzmanca hazırlanmış dikkat çeken kursları ve uzman sınıflarıyla daha şimdiden 4K CineAlta kameralarla eşi benzeri olmayan pratiklerle ünlü ve hevesli yüzlerce film yapımcısının kullanımına sundu.

Sony Digital Motion Picture Centre Europe (DMPCE); Avrupalı sinematograflara üst düzey Sony sinematografi kameralarına yakından bakmak için Birleşik Krallık film sektörünün kalbindeki dünyaca ünlü Pinewood Studios’da bir toplantı merkezi sunuyor. Sony DMPCE; bir yılın sonunda uzmanca hazırlanmış dikkat çeken kursları ve uzman sınıflarıyla daha şimdiden 4K CineAlta kameralarla eşi benzeri olmayan pratiklerle ünlü ve hevesli yüzlerce film yapımcısının kullanımına sundu.

Gerçek film setleri
Bir oturma odası ve bar bölümünü içeren bir dizi film seti etrafına inşa edilmiş olan merkez; film ışıklandırması, Sony 4K kameralar ve çeşitli sinema lensleriyle eksiksiz bir şekilde donatılmıştır. DMPCE’de kurslara katılan tüm öğrencilere kameraları denemeleri için birçok fırsat sunuluyor. Sony, öğrencilere DMPCE’nin setlerini kullanarak çekim yapması için özel bir kısa film senaryosu da veriyor. Kurslar ve uzman sınıfları haftada en az iki defa organize ediliyor ve katılımlar tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Son zamanlardaki kurslar arasında bu yılın Slenky www.slenky. com/sony kursuna kayıt yapan parlak film yapımcıları için özel olarak oluşturulmuş ve “Oyunbozan” sinematograf Robin Vidgeon (Fen Bilimleri Mezunu) tarafından yürütülen uzman sınıf da yer alıyor. “Uzman sınıfıma, ne iş yaptığımı ve işimi nasıl yaptığımı açıklayarak başladım, sonrası tüm setler ve bar bölümüyle Sony’nin burada bizlere sunduğu kaynakları kullanma meselesi.” diyor Vidgeon. “Slenky projesi için öğrencilerin bir film çekmek üzere beş günü var ve DMPCE’ye yaptıkları bu ziyaret onların temel ışık ayarlarını, çekim kurgusunu ve F55 gibi sektör lideri kameralarla kayıt yapmayı öğrenmelerine olanak sağlıyor. Böylece kendi çekimlerine hazırlıklı oluyorlar.” “Öğrencilerin dijital bir dünyada geleneksel çekim ekibi yeteneklerini öğrenmesini istiyorum, bu yüzden bu konuya odaklanarak söz konusu disiplini yeniden kazandırmak için elimden geleni yapıyorum.” diye ekliyor. “DMPCE gerçekten çok yardımcı oluyor. Eşsiz bir deneyim sunuyor ve herkes gelip burada bir şeyler öğrenebiliyor.”

Piyasaya ulaşıyoruz.
Sony, bu merkezi tüm Avrupalı sinematografların gelip kullanması için bir kaynak olarak kurdu. Müşteri Eğitim bölümü Başkanı Ann-Marie Hiscox Sony “İtalya, Almanya, İsveç, Türkiye ve Belçika başta olmak üzere farklı Avrupa ülkelerindeki çeşitli film topluluklarına kurslarımızı aktif olarak tanıtıyoruz.” diyor. Vidgeon’un deneyimlerini paylaştığı aynı hafta, merkezde İsviçre Sinematograf Topluluğundan başkan Haken Holmberg’in aralarında olduğu misafirlerimizi de ağırladık ve iki günlük özel bir kurs verdik. Misafirlerimiz burada da F5, F55 ve F65 üzerine bol bol pratik deneyimi edinme şansı yakaladılar. Hiscox şöyle açıklamaya devam ediyor: “Kurslar genelde ürünlerin tanıtımı ve ufak bir demosuyla başlıyor; 4K ile ilgili öğretici bir başlangıcın ardından öğrencileri kameralarla baş başa bırakıyoruz. Öğrenciler sahneye gidiyor; kameralarla çekim yapıyor ve tüm ekipmanları yakından tanıma fırsatı elde ediyor. Burada renk düzeltme stüdyomuz da var; bu sayede eserinizin renklerinde çalışma şansını da elde ediyorsunuz.” Hiscox sözlerine şöyle devam ediyor: “Buraya gelenler film, TV, canlı prodüksiyon ve dizi sektöründe çalışıyorlar. Her hafta aşağı yukarı iki kurs veriyoruz ve bu kurslarda Sony’nin 4K ürün yelpazesini gösterip Sony ile 4K kalitesinde bir film çekmenin o kadar da karmaşık olmadığını açıklıyoruz.” Hiscox;”Bugüne kadar kurslarımız için aldığımız geri bildirimler oldukça olumlu. Öğrenciler kameralar hakkında yeni şeyler öğrenmekten ve buradaki atmosferden muazzam keyif alıyor.” diye ekliyor Hiscox. “DMPCE’de amaç sadece kameralar üzerine eğitim vermek değil; burası aynı zamanda kameramanlarla etkileşim içinde olup onların kameralar hakkındaki görüşlerini, kameraları nasıl kullandıklarını ve karşılaşabilecekleri sorunları öğrendiğimiz bir yer. Bu merkez; Sony’nin gerçek anlamda piyasayla iç içe olduğu bir yer.” Bu görüşe DMPCE’deki kurslardan birine katılan naklen yayın şirketi Telegenic’in Mühendislik bölümü Sorumlusu Sean Mulhern de katılıyor. Mulhern şunları söylüyor: “Sürekli değişen bu dinamik sektörün en iyi yanı her zaman öğrenecek yeni şeylerin olması; Sony DMPCE ekibi bunu açıkça gözler önüne serdi. Ekip rakipsiz bilgi birikimini tamamen aydınlatıcı, cana yakın ve arkadaş canlısı bir tutumla aktardı.”

İnsanları sektöre hazırlıyoruz Sony’de çalışan iki ürün uzmanı sürekli DMPCE’de bulunuyor: Sony Baş Mühendisi, Sinematograf ve 4K Uygulamaları Uzmanı Richard Lewis ile 4K İş Akışı Uzmanı, Dijital Görüntü Teknisyeni ve Renk Uzmanı Garcia Soriano. Vidgeon, “Teknik meselelerden anlayan biri varsa o da Richard’dır. Pablo ve Richard’ın bilmedikleri herhangi bir şey yok” sözleriyle durumu özetliyor. Skor Sıfır, A Young Doctor’s Notebook, Some Girls, The Wrong Mans ve Müzede Bir Gece 3 gibi gündemi sarsan filmlerde ve TV yapımlarında dijital görüntü teknisyeni olarak çalışan Pablo Garcia Soriano’nun sektörde gıpta edilecek bir geçmişi var. Lewis; kariyerine İspanya’da kendi kendini eğitmiş bir editör, film yapımcısı ve renk uzmanı olarak başladı. Ardından renk düzeltmeye odaklanarak dijital görüntü teknisyeni olmak için Birleşik Krallık’a yerleşti. “Dijital görüntü teknisyeni; editör, renk düzeltme, vfx, DP, makyaj ve sanat departmanı arasındaki köprü görevini görüyor. En iyi görüntüye sahip bir film elde etmek için herkese yardım edebilir ve renk uzmanının çekimde doğan sorunları düzeltmekten çok işinin daha yaratıcı olmasını sağlayabilirsiniz.” Garcia geçen sene DMPCE açıldıktan sonra buraya katıldı. Garcia buradaki deneyimlerini şu sözlerle açıklıyor: “Bu merkezin en sevdiğim özelliği gerçekten sosyal bir ortam olması. Bu mükemmel bir fikir. Makyaj denemeleri yapmak, ışık konusunda tavsiyeler almak, ışığın renk sıcaklıkları konusunda bilgi edinmek ve Sony kameraların renk performansını öğrenmek bulunmaz bir fırsat.” Garcia, DMPCE’de 4K TRIMAS TER EL ekranla 4K DeVinci Resolve renk düzeltme stüdyosunda çalışıyor. “Burada Resolve stüdyosuna sahip olmak 4K’nın tam iş akışını sinematograflara göstermemize yardımcı oluyor ve bu sayede renk düzeltme stüdyosunda yapabileceklerini anlama şansı ediniyorlar. Ayrıca buradaki diğer her şeyde olduğu gibi sinematograflar, renk düzeltme stüdyosunda da deneyim kazanma şansı ediniyorlar.”

Teknik ve yaratıcı bilgiler
Sony’nin en önemli isimlerinden Richard Lewis, DMPCE’deki kursların içeriğini düzenleme konusunda önemli bir rol oynuyor. “Her kursa maksimum 12 – 15 öğrenci katılıyor ve kursların çoğu yaklaşık üç veya dört bölüme ayrılıyor.” diyor Lewis. “Giriş bölümünde 4K tanıtımı yapılıyor, bu tanıtımda 4K’nın ne olduğu açıklanıyor ve arkasında yatan teori inceleniyor. Ardından F5/F55’in menüleri, LUT’lerin doğru bir şekilde nasıl pozlanacağı ve kullanılacağı gibi ayrıntılı konulara geçiyoruz.” Şu sözlerle devam ediyor Lewis: “Sonra buradaki setler için yazar/yönetmen Martin Scanlon tarafından yazılan senaryonun iki üç saatlik bir çekimini yapıyoruz.” “Verdiğimiz kurs genelde senaryodan ekrana yöntemiyle ilerliyor, bu yüzden katılımcılara verileri nasıl işleyip sindirmesi gerektiğini ve temel seviyede nasıl düzenleme yapmasını gerektiğini öğreten bir iki saatlik post prodüksiyon çalışmasıyla kursu tamamlıyoruz. Burada insanları sektöre hazırlıyoruz.” “Kursun pratiğe dayalı bölümlerinde öğrencilerin deneyimlerine ve arzularına göre farklı roller veriyoruz.” diyor Lewis. “Öğrencilere ne rol verilirse verilsin herkesin buradan bir F55 kamerayı fabrika ayarlarından alıp nasıl kullanacağını bilerek ayrılmasını sağlıyoruz. Böylelikle piyasadaki en temel gerekliliklerden birini öğrenmiş oluyorlar.” Lewis, F55 odaklı kursların yanı sıra F65 için de “daima yoğun” olan aylık özel kurslar verdiğini söylüyor. Ekip, Sony’nin yeni kamerası FS7 üzerine de bir dizi kurs veriyor. Bu kurslar da “ağzına kadar doluyor”. Lewis şu sözlerle merkezin özünde film yapımcısı olan kişilerle tasarlandığını vurguluyor: “Burada tamamen kurumsal bir havayla çalışmıyoruz. Burası rahatlatıcı bir çevreye ve atmosfere sahip. İnsanlar gelip istedikleri her konuda fikir alışverişinde bulunabilirler. Bazı film yapımcıları kamera, makyaj ve ışık gibi birçok konuda belirli denemeler yapmak için geliyorlar. İnsanların ihtiyaçlarına, özellikle de belirli prodüksiyonlarına göre günlerimizi ayarlayabiliyoruz.” “Kapılarımız herkes için ardına kadar açık. Burası tarafsız ve kurumsallıktan uzak bir yer.Kullandığımız ürünler Sony’ye ait fakat biz burada geniş ürün yelpazesi hakkında bilgi birikiminizi artırarak bu bilgilerden en iyi şekilde faydalanmanız için varız. Ayrıca Pinewood Studios’da film sektörünün gerçekten kalbindeyiz, bu yüzden buranın avantajı çok büyük.”

Share