1237489329616

Kablosuz sesin geleceği

Avrupa’da büyük oranda dijital TV yayınına geçildi ve yeni DVB-T formatı kullanılıyor. Bununla eş zamanlı olarak hükümetler fırsatı kullanarak analog UHF spektrumunun hangi kısmını kimin kullanacağını yeniden düzenliyorlar.

Avrupalı lisans otoritelerinin pektrumu yeniden düzenlemesiyle birlikte kablosuz ses dünyası bir değişim içerisinde.Bu değişim her biri kısa mesafeli kablosuz ses hizmetlerini yoğun kullanan yayın içeriği ve sinema yapımı yaratıcılarını etkileyecek. Avrupa’da büyük oranda dijital TV yayınına geçildi ve yeni DVB-T formatı kullanılıyor. Bununla eşzamanlı olarak hükümetler fırsatı kullanarak analog UHF spektrumunun hangi kısmını kimin kullanacağını yeniden düzenliyorlar. Hedeflerden biri dördüncü kuşak mobil telefon teknolojileri (4G) için yayıncılar, program yapımcıları ve etkinlik yayıncıları tarafından kullanılmakta olan kablosuz ses frekanslarını boşaltmak. Tartışma, telekom firmalarının doğrudan iPad, dizüstü bilgisayar ve yeni kuşak cep telefonlarına film, TV ve oyun dağıtmaları için daha fazla spektruma erişmeleri gereksinimi üzerinde yapılıyor. Hükümetlerin ihaleye verebilecekleri için bu yeni serbest spektrumun 800KHz bandında olmasını istemeleri şaşırtıcı değil.kitini Kanal 38’e uyarlamak etkin maliyetli değil; bu nedenle çok satan yeni UWP serisi kablosuz ses verici ve alıcılarından birine geçmeniz daha iyi olur. Anten yedekli çeşitleme olan sistemlerden farklı olarak en iyi RF sinyal alımı için gerçek çeşitlemeli (diversity) bir sistem için çok uygun fiyatlı. Örneğin bağımsız film yapımcılarından ana akım yapımlara kadar herkese Sony Profesyonel Ses Ürün Uzmanı Markus Warlich şunları söyledi: “Kablosuz sesteki sorun, çoğu ülkede kablosuz mikrofonlar için kullandığımız frekans aralığıyla aynı olması.” 61’den 69’a kadarki 790-862MHz bandındaki kanallara erişim tamamen kesilecek ve program yapımcıları ve özel etkinlik yayıncıları için ses lisansları artık geçerli olmayacak. Kısa mesafeli kablosuz ses için çoğu ülkede yeni spektrum Kanal 38 olacak ve Sony UWP serisi gibi kablosuz ses kitleri kullanıcıların mevcut kitlerini yükseltecek; yani Kanal 38 satın alacak veya Kanal 38’e hazır yeni kit alacaklar; ya da dijital kablosuz teknolojideki bir üst seviye olan Sony DWX serisine geçmeyi düşünecekler.
UWP’ye geçmek
Ses kaydı için kafa yormakta olan Sony sertifikalı kameraman, yapımcı, yönetmen Rick Young; moviemachine.tv adresli kendi sitesinde yazıyor. “Teknik açıdan mümkün olsa da, mevcut UWP gereken, çok satan UWP-V1’de boyun mikrofonu, vücut vericisi ve gerçek çeşitlemeli alıcı var. UWP serisi Sony’nin kendi HXR-NX5E ve PMW serisi profesyonel kameralarıyla olduğu gibi her kamerayla da kullanılabiliyor.”

Çeşitlemeli alıcıyla güvenilir ses
“UWP serisinin en güçlü yanlarından biri, çeşitlemeli bir alıcı sistemi olması. Alıcı iki faklı kanaldan gelen sinyallerden en iyisini seçtiği için kararlı bir alım gerçekleştiriyor. Sony kablosuz ses sistemlerini kullanmayı, daha karmaşık menülere sahip diğer radyo mikrofon markalarından çok daha kolay buluyorum. Sony sisteminde fişi takıyorum, sisteme bağlanıyorum, verici ile alıcıyı açıyorum ve hepsi bu kadar. Basit ve kullanımı kolay. Bir dahaki defa da Sony almayı planlıyorum.” Sony’den Bill Drummond UWP serisinin popüler olamaya devam edeceğini beklediğini söyledi. Serinin piyasadaki tek gerçek analog çeşitlemeli sistem olduğunu vurguladı.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir