iptv

IPTV networkü

Bu yazılım IPTV’nin servisleri ile IPTV aboneleri arasındaki iletişimi ve etkileşimi sağlar. Ayrıca bu yazılım üzerinden servis sağlayıcılar servislerin kontrolü, geliştirilmesi,
ücretlendirme ve IPTV abonelerinin yönetimi (Kullanıcı ekleme, çıkarma, kullanıcı haklarını değiştirme, vb.) gibi işlemleri gerçekleştirebilir.

Ana görüntü sinyal ağı
Ana görüntü sinyal ağı IPTV içeriğinin hazırlanarak son kullanıcılara servis edilebilir düzeye getirilmesi ve sistem bütünleşmesini sağlayan ara yazılımın bulunduğu bölümdür.
Şifreleyici (Encoder)
Uydu üzerinden gelen yayınlar IRD (Integrated reciever decoder) cihazların tarafında toplanır ve encoder (şifreleyici) cihazlarına iletilir. Encoderler gelen içeriği şifreler ve belirli bir görüntü izleme formatına sıkıştırır. Ayrıca encoderlar bu kodlanmış içeriği IP ağında taşınabilir bir dijital içeriğe dönüştürür.
Encoderlar gelen içeriği MPEG-2, MPEG-4, H.264.. gibi görüntü formatlarına sıkıştırabilir. Görüntü kalitesi ve kullanılacak bant genişliği bu sıkıştırma formatıyla doğru orantılıdır.
MPEG-2 ile kodlanmış bir görüntüde standart bir TV yayın 3-4 Mbps, yüksek çözünürlükte (HD High Definition) kodlanmış bir yayın ise 10-20 Mbps aralığında bant genişliği işgal eder.
MPEG-4 ile sıkıştırılmış bir görüntü ise standart TV yayının da 1-2, yüksek çözünürlükte 4-10 Mbps aralığında bir bant genişliği işgal eder.

Arayazılım (Middleware)
Bu yazılım IPTV’nin servisleri ile IPTV aboneleri arasındaki iletişimi ve etkileşimi sağlar. Ayrıca bu yazılım üzerinden servis sağlayıcılar servislerin kontrolü, geliştirilmesi, ücretlendirme ve IPTV abonelerinin yönetimi (Kullanıcı ekleme, çıkarma, kullanıcı haklarını değiştirme ..vb) gibi işlemleri gerçekleştirebilir.
İsteğe bağlı görüntü sunucusu
İsteğe bağlı görüntü sunucusu, IPTV son kullanıcılarına sunulan içerikleri üzerinde tutan sunucudur. Aslında bu bir sunucular topluluğudur. IPTV kullanıcılarına içerik isteğe bağlı görüntü sunucuları tarafından Unicast dağıtım ile aktarılır. Sunucularda tutulan içerik genel olarak servis sağlayıcı tarafında ücretlendirilmiş içeriklerdir.
Durumsal veri sunucusu
Durumsal veri sunucusu, IPTV son kullanıcılarının sahip olduğu hakların tutulduğu sunucudur. Bu haklar, abonelerin satın aldıkları içerik, medya paketi, özel servisler gibi bir son kullanıcıya özel haklardır. IPTV abonesi, evinde bulunan IPTV kutusunu (set top box) her çalıştırdığında durumsal veri sunucusu üzerinde bulunan hakları ile eşleşerek sahip olduğu hakları aktif olarak kullanmaya devam eder.
Acil durum ve reklam sunucuları
Acil durum ve reklam sunucuları isminden de anlaşılacağı üzere iki temel fonksiyonu gerçekleştirirler bunlardan birincisi, IPTV aboneleri acil durumlar karşısında uyarmak ikincisi de reklam içeriğini iletmektir. Bu sunucular geniş bir bölgeyi etkileyecek olumsuz hava koşulları, yangın gibi tehlike arz eden durumlarda bütün IPTV yayınlarını keserek aboneleri bilgilendirecek tek bir yayın gönderirler. Ayrıca televizyon kanallarında belirlenen reklam saatlerinde mevcut reklamlar yerine bölgesel bazlı farklı reklamları abonelere iletmek amacıyla kullanılabilirler.
İnternet sunucusu
İnternet sunucusu IPTV abonelerine televizyon hizmeti dahilinde internet hizmetini de verebilmek için kullanılan sunuculardır. IPTV ile müşteriler TV kanallarının yanısıra, bir de internet tarayıcısı görevini üstlenen bir kanala sahip olabilirler. Bu kanala gönderdikleri internet sayfası erişim istekleri internet sunucuları tarafından değerlendirilerek cevaplandırılır. IPTV servis sağlayıcılar müşterilere sınırsız internet erişim sağlayabileceği gibi erişilebilen internet sayfası sayısı bazında da ücretlendirme yapabilir.
Ayrıca servis sağlayıcı istediği tek bir internet sayfasını sabit kanal içeriği olarak abonelere sağlayabilir.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir