fotograf

Fotoğraf Makinaları Kameraların Yerini Mi Alıyor?

Gelişen teknoloji ile birlikte hemen hemen her dijital fotoğraf makinesi yüksek çözünürlüklü video çekebilir halde üretilmektedir. Televizyon programlarından, bağımsız sinemaya hatta yüksek bütçeli sinema filmlerinde DSLR fotoğraf makineleri kullanılmaktadır.

Peki ama neden bir video kamera yerine video çekim yapabilen DSLR fotoğraf makinesi tercih edilmektedir? Fotoğraf makinelerinin yüksek kaliteli video çekebiliyor olması çeşitli nedenlerden dolayı profesyonel video üreticilerine devrimsel nitelikte bir kazanç sağlamıştır. Profesyonel fotoğraf makinelerine video çekim özelliği ilk olarak 2008 yılında Nikon firmasının yatırımları sonucu üretilen Nikon D90 DSLR fotoğraf makinesinde uygulanmıştır. Bu ilk ürünprofesyonel video üreticileri açısından 1920×1080 çekim yapmaması, manuel kullanım özelliklerinin ve ayarlanabilir kare hızlarının olmaması nedeni ile kusurlu doğ-muştur. Ancak Canon firmasının çok geçmeden Full HD video kayıt yapabilen 35mm sensörlü DSLR fotoğraf makinesi EOS 5D Mark II’ yi piyasaya sunması ve bir dizi güncellemeler sonucunda manuel kullanım özelliklerinin eklenmesi ile DSLR video efsanesi doğmuştur. Kısa sürede yüksek bütçeli Hollywood filmlerin de dahi ikinci kamera olarak da olsa bu kameralar yer bulmuş, dünya da ve ülkemizde birçok bağımsız sinemacı tarafından birinci tercih olarak kullanılmıştır. Örneğin ülkemizde gişe filmi olarak yapı-lan; Tolga Örnek imzalı “Kaybedenler Kulubü” sinema filminde DSLR kameralar kullanılırken, bir dizi film olarak fenomen olan “Behzat Ç.”’nin sinema filmi de yine DSLR kameralar ile çekilmiştir. Bununla birlikte bir çok ödüllü yapım da (Lal Gece: Yönetmen Reis Çelik, Lüks Otel: Yönetmen Kenan Korkmaz, Gözümün Nûru: Yönetmen: Melik Saraçoğlu ve Hakkı Kurtuluş, Film: Yönetmen Kerem Topuz, vb.) yine DSLR Fotoğraf makineleri tercih edilmiştir.Fotoğraf makinelerinin video çekebilme yeteneği önemli televizyon yapımlarında da kendini göstermiştir. Büyük bir hayran kitlesine sahip olan House (House M.D.) dizisinin 2010 yılındaki 6. sezon finali Canon 5D Mark 2 ile çekilerek dizi tarihinde bir ilk gerçekleştirilmiştir. Aynı yıl 8. Sezon finalini yapan 24 dizisi de Canon 5D Mark 2 ile çekilmiştir. Ayrıca seri katil olarak fenomen olan “Dexter” dizisinin 7. sezonunda da Nikon D800’den faydalanılmıştır.

DSLR fotoğraf makinelerine artan bu ilgiye video kamera pazarındaki lider iki firma Sony ve Panasonic’te sesiz kalmamış-tır. Son çıkan ürünlerinde; Sony Alpha A7S ve Panasonic Lumix GH4’te profesyonel video üreticileri için 4K video çözünürlüğü fotoğraf makinelerine taşımışlardır.Bu yeni alternatif video kaydediciye Hybrid DSLR, HD-DSLR,

“Oto Focus” fotoğraf lenslerinin sonsuz netliğe (sınırsızdönüş) sahip olması: netliğimanuel olarak takibini zorlaştır maktadır,

Rolling Shutter: Hızlı hareketlerde resimde bir dalgalanmaetkisi,Moiré sorununu:Sıralanmışdüz ve keskin çizgilerin arasında bir dalgalanma ve bir bozulma oluşur,Vizör sorunu: Video kameralarda olduğu gibi büyük ve etkin bir vizörün olmaması,Profesyonel bağlantıtiplerinin olmaması: HD-SDI çıkışları gibi DSLR’lara olan ilgi sonucunda üretici firmalar DSLR ürünlerinin avantajlarının içinde bulunduğu; büyüksensörlü, fotoğraf lenslerini kullanabilen, kompakt tasarımaynı zamanda da video kameralavantajlarını yer aldığı (uzun süreli video kaydı, profesyonel sesgirişleri ve bağlantı tipleri, videoçekimine uygun sensör) yenikameralar üretmeye başladılar.Canon EOS C serisi (C100, C30C500), Sony FS700, PMW-F5/F55, PXW-FS7 gibi. Sonuç olarakfiyat performans açısından de-ğerlendirildiğinde DSLR fotoğrafmakineleri birçok yapımda kullanılmaya devam edecek ancakfotoğraf lenslerini kullanabilenbüyük sensörlü video kameralartelevizyon ve sinemada daha faztercih edilecektir. Fotoğraf makinelerinin avantajları ile donatılmvideo kameraların önümüzdekidönem de daha fazla yaygınlaşacağını öngörmek mümkündür.V-DSLR, DSLR-V gibi birçok isimverilmektedir. Gelişen teknoloji fotoğraf makinesi ile videokameraları bütünleştirmiş vekullanıcılara ikisinin de avantajlarını sunan yeni bir enstrümansunmuştur. Kullanıcılara düşenavantaj ve dezavantajları çerçevesinde yapılacak işin içeriği ve teknik özelliklerine göre tercihyapmaktır.DSLR fotoğraf makinelerinin tercih nedenleriBüyük sensör,Alan derinliğini kontroledebilme,Geniş lens seçeneği: Balıkgözünden, süper tele fotolara,Yüksek ISO aralıkları,Geniş “Dinamic Range”,Kompakt tasarım,Uygun fiyat,Kolay ulaşılabilirlik.DSLR fotoğraf makinelerinindezavantajları:Kayıt süresi sınırlı olması:4GB dosya boyutu,Profesyonel ses girişlerinin olmaması,Düşük sıkıştırma metoduH.264: Renk düzenlemelerineolanak tanımaması,DSLR’lara olan ilgi sonucunda üretici firmDSLR ürünlerinin avantajlarının içinde bulundubüyük sensörlü, fotoğraf lenslerini kullanabilen,kompakt tasarımlı aynı zamanda da video kamera avantajlarını yer aldığı yeni kameralar üretmeye başladılar.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir