Video Conferencing

Video Konferans Sistemleri

Herhangi bir ülkenin herhangi bir şehrindesiniz, önemli bir konuda araştırma yapıyorsunuz fakat çözümleyemediğiniz bir konu var. Çevrenizdekilere soruyorsunuz. Onlar, dışarı çıkıp yoldan geçen birine sormanızın yeterli olacağını söylüyorlar. Denemekten zarar gelmez felsefesine uyarak iş çıkışı sokakta ilk gördüğünüze  merak ettiğinizi soruyorsunuz bir de bakmışsınız istediğiniz cevabı almışsınız. Sanki bu gerçekle inatlaşırcasına her gün  başka sorularla çıkmışsınız sokaktaki insanlara ve onlar sanki bütün meziyetlerini size sergilercesine sunmuşlar bildiklerini. Hiç eliniz boş dönmemişsiniz, kimi yoldan çevirseniz dinleyecek bir şeyler bulmuşsunuz kendisinden. Bilmemenin bilinmediği bu ülkenin sokakları size çok şey kazandırmış. Öğrenmek için sokaklarda dolaşmanız yeterli fakat bilmeniz gereken o kadar çok şey var ki. O halde gezilecek görülecek daha çok yolumuz var. Hepimizin vatandaşı olduğumuz vize işlemlerinin olmadığı giriş ve çıkışının serbest olduğu herkesin  gerçek manada eşit olduğunu hissettiren  o ülke internetin ta kendisi, sadece sokaklarında dolaşmayı  bilenler  bu dünyayı avuçlarının arasına sığdırıyorlar. Gün içerisine artık çok şeyler sığdırmak zorundayız. Bir insanın birden çok iş yapmak zorunda olması ve günden güne kendisine yeni şeyler katmak zorunda olma hissi zamana yenilerek sönümleniyor. Çağımızda bilgi  kadar önemli olan zamanımızın en büyük düşmanı mekân. Bir yerden sonra mekanların ulaşılması imkansız hale geliyor . Yurt dışında eğitim almak hayalinizdir istiyorsunuzdur, ya yeterli maddi desteğiniz yoktur yada yabancı bir yere gitmekten korkarsınız ve üstelik ülkeler arası bürokrasi sizin bütün arzunuzu söndürür ve gidemezsiniz. Gün gelir işe başlarsınız çalışıyorsunuzdur maddi kazancınız vardır bu seferde zamanınız yoktur eğitiminizi devam ettiremezsiniz. Yetişmeniz gereken toplantılarınız vardır şehir şehir, ülke ülke gezmelisinizdir yeterince enerjiniz yoksa geç kalırsınız ve bir yerden sonra enerjinizde tükenir. Uluslararası seminerlere katılmak istersiniz yeni eğitimlerin kazandıracağı ufuklar kadar gidilecek mesafelerde uzaktır size  bu süreçten geçen zaman zarfında  geri dönüşlerde ya  yapılmayı bekleyen  müthiş bir yoğunluk  yada geç kalınmış işlerin endişesi  vazgeçmenize sebep olur.

Bugün görsel medyanın kucaklamadığı tek bir yer kalmadı. İnternetin sağladığı sanal platformlar size sınırsız erişim imkânı sağlamaktadır. Ülkemizde bu sıralar uzaktan eğitim ve video konferans kelimelerini sık sık duyar olduk biz bunları yeni yeni duysak ta gelişmiş ülkelerde uzaktan eğitim oldukça yaygındır. ABD’de 52 üniversitenin ortak yürüttükleri NTU (National Technological University); yüksek lisans programlarını .Global firmalar uluslararası toplantılarını bu video konferans ortamlarında gerçekleştiriyor. Tıpta yeni açılımlar sağlayan  video konferans sistemi, ameliyatlara şeffaflık getiriyor  ameliyatları kameralar aracılığıyla dijital ortamda konferans salonlarına aktararak, operatör ve izleyiciler arasında interaktif iletişim kuruyor böylece  doktorlara yeni teknikler   tıp öğrencilerine ise   eşsiz deneyimler  kazandırılıyor. .

Bunun benzeri çalışmalar Türkiye’de  de yapılabilir. Yapılacak video konferans sistemleriyle birçok yüksek lisans ve doktora programları uzaktan eğitimle yapılabilir. Dünyanın imrenerek baktığı marka olmuş Cambridge, Oxford, Harvard, MIT ve daha birçok üniversite eğitimlerini video konferans sistemleriyle uluslararası arenada yaymaktadır. Ülkemizde üniversiteye girmeye çalışan 1,5 milyonun üzerinde öğrenci adayının olduğu ve bu sayının çok az bir bölümünün üniversitelere girebildiği göz önüne alındığında, yeni teknolojilerin sağladığı imkânların çok iyi değerlendirilmesi gerektiği, kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Eğitim önündeki darboğazları aşmanın yollarından biri de Uzaktan Eğitim Sistemlerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilebilir.

Yapılan projeler, sistemin kurulacağı üniversite ve iş merkezleri açısından incelendiğinde, kurulum aşamasından sonra pek fazla bir maliyet getirmeyecek, aksine sürekli maliyetlerde düşüş sağlanacaktır. Sistemin eğitim ve ders ücretleri açısından mali analizi yapıldığında çok kısa bir süre zarfında maliyetini amorti edeceği görülecektir. Yalnız bu sistemin ayakta kalabilmesi için bakım ve kontrollerin teknik elemanlar gözetiminde yaptırılması zorunludur. Gelişen teknolojilere uyum sağlanması yönünde de, cihazların ya da ürünlerin tatil dönemlerinde kontrol edilip, yazılımsal ve donanımsal olarak güncellenmesi gerekir. Bu noktada sistemin öz kaynaklarla güncellenmesi mümkün olacaktır. İhtiyaç duyulacak maddi kaynak, sistem gelirinin çok küçük bir payıdır. Sonuç olarak; video konferans sistemi için yapılan talep ve teknik etüt analizleri olumlu çıkmakta, fiyat tabloları ise ekonomik açıdan yapılabilir olduğunu göstermektedir.

İnternet üzerinden video konferans için geliştirilmiş kaliteli video konferans üniteleri vardır. Bu video konferans ünitelerinde sese duyarlı hareketli kameralar, alıcısı güçlü kaliteli mikrofonlar, güçlü hoparlörler bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak büyük ekranlı televizyon kullanarak IP (Internet Protokol) üzerinden video konferans yapmak mümkündür. Konferans ünitesi içerisinde kendi yazılımı ve ayarların yapılabileceği diğer tüm menüler mevcuttur. Üniteye verilecek olan gerçek IP adresinin yanı sıra, ağdaki diğer tüm adreslemelerin (alt ağ maskesi, varsayılan geçit yolları, DNS adresleri vs.) doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Bu kitlerin kullanımı oldukça basit ve kullanışlıdır. Görüşmek istediğiniz kişi ya da kişilerin IP numarasını çevirerek IP numarası üzerinden doğrudan bağlanılabilir. Yalnız bağlantı kurulacak kişinin o an İnternet’e bağlı bulunması ve görüşme isteğinin kabul edilmesi gerekir.

 

Dünya üzerindeki herhangi bir kıtaya ulaşmak, bilgi erişimi sağlamak, artık çok daha kolay hale gelmiştir. İşte, küreselleşmenin getirdiği rekabet ortamı, insanların bilgiye en hızlı şekilde ulaşması ve bunu en iyi şekilde en az maliyetle işlemesi gereğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda video konferans sistemleri zaman ve mekân kavramını yıkarak insanları dinamik öğrenmeye itmektedir. Ne demişler dostunu yakın tut düşmanını daha yakın. İşin özü kamu ve özel sektör olarak dünyayı teknolojide yakalamanın, farkındalık yaratmanın, global pazarda markalar çıkarabilmenin yolu gençlerimizi ve çalışanlarımızı bu platformlarla buluşturmaktan geçer.

 

Oğuzhan DALGALI

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir