sony 4k 8x super motion kamera sistemi

Canlı spor prodüksiyonu için üretilen yeniden oynatma sunucusu işlevli Sony 4K 8X Super Motion kamera sistemi

  • Sony, canlı spor prodüksiyonu iş akışları alanındaki deneyimini ve bilgilerini HDC-4800’de bir araya getirdi. Canlı spor ortamları için özel olarak geliştirilen bu ultra yüksek kare hızlı sistem kamerası, yenilikçi teknolojiyi ve­rimli iş akışları ve kolay çalışma imkânıyla birleştiriyor.

Sony, 4K ve Geniş Renk Alanı teknolojilerini Ultra Yüksek Kare Hızı (UHFR) özellikleriyle (4K’da 8x ve Full HD’de maksimum 16x) birleştiren ve hem canlı spor hem özel etkinlik prodüksi­yonları için dinamik kesme ve yakınlaştırma özelliklerine sahip olan yeni kamera sistemi HDC-4800’ü duyurdu. HDC-4800, ödüllü HDC-4300 kamera, XVS resim masası serisi ve PWS-4500 sunuculardan Trimaster EL 4K OLED ekranlar BVM-X300 ve PVM-X550’ye uzanan 4K, HDR ve IP’ye hazır Sony çözümle­rini güçlendiriyor.

Yüksek kare hızı verileri, sporcuların ve spor takımlarının hisle­rini, gösterdikleri çabayı ve başarılarını izleyicilere sunmak için kullanılan görsel araçlardan biri haline geldi. Bu veriler, şimdiden çoğu canlı spor prodüksiyonu tarafından kullanılıyor. Ancak ul­tra yüksek kare hızlı içeriği kullanmak için yayın zamanının çok önemli olduğu canlı prodüksiyon uygulamalarına yönelik tasar­lanmamış olan uzman ekipler, ekipmanlar ve özel geliştirilen iş akışları gerekiyor.

Sony, bu sorunu çözmek amacıyla canlı spor prodüksiyonu iş akışları alanındaki deneyimini ve bilgilerini HDC-4800’de bir araya getirdi. Canlı spor ortamları için özel olarak geliştirilen bu ultra yüksek kare hızlı sistem kamerası, yenilikçi teknolojiyi ve­rimli iş akışları ve kolay çalışma imkânıyla birleştiriyor.

Sistem her kamera operatörü, gölgelendirici veya mühendisin çalıştırabileceği bir kamera kafasından oluşuyor. Tanıdık bir er­gonomi ve dinamik odaklama yardımları ile sade, büyük lens adaptörü ve uzaktan kumanda panelinin bütün boyama işlevleri gibi komutlar kullanan sistem, Sony sistem kameraları yelpaze­sindeki diğer aksesuarlarla uyumluluk sunuyor.

Bu, operatörlerin HDC-4800’ün renk ve genel parametrelerini di­ğer HDC sistemlerde olduğu gibi hassas bir şekilde kontrol ede­bileceği anlamına geliyor.

Bu durum, vizörler, uzaktan kumanda panelleri veya büyük lens adaptörleri gibi özel aksesuarlara ihti­yaç olmadığından Ultra Kare Hızı için özel bir operatör çalıştırma gereksinimini ortadan kaldırıyor.

Günümüz UHFR faaliyetlerinde karşı karşıya kalınan bir diğer sorun da kaydı ilgilendiriyor. Kaydın genellikle kamera kafası bloğunda bulunan dahili bellekle sınırlı kalması, kayıt miktarını kısıtlıyor. Ayrıca, verilerin önce harici yeniden oynatma sunucu­suna aktarılması gerekliliği yayın zamanını da yavaşlatıyor.

Bu durum yönetmenleri zorluyor ve çok güçlü editoryal karar­lar almak zorunda bırakabiliyor. Sony, HDC-4800 sistemiyle bu sorunu çözen yeni bir yaklaşım geliştirdi: BPU-4800 ana bant işlemci birimi, yeniden oynatma sunucusu işlevi de görüyor. Bu yenilik, kesintisiz olarak 4 saate kadar Ultra Yüksek Kare Hızlı 4K (8x Super Motion içeriği) kaydetme imkânı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda olayın hemen ardından ilk yeniden oynatma ola­rak yayınlanabilecek hızlı yeniden oynatmalar gerçekleştirmeye de olanak tanıyor.

BPU-4800, hızlı yeniden oynatmalar için PWS-4500 sunucusu sisteminde lanse edilen gerçek zamanlı “Share Play” ağını kulla­narak diğer sunucularla doğrudan entegre oluyor.

HDC-4800/BPU-4800 kamera sistemi, bu özellikler sayesinde 2/3 inç görüntü sensörlü Sony HDC-4300 4K/HD kamera için yardımcı bir sistem haline geliyor.

Sony Profesyonel Avrupa Stratejik Pazarlama Müdürü Norbert Paquet, yeni ürün hakkında şunları söyledi: “Sony, HDC-4800’ü geliştirirken iş akışını bir bütün olarak ele aldı. HDC-4800 siste­mi, görüntü yakalamadan yeniden oynatma işlemlerine kadar her noktada duyguları sınıfındaki diğer ürünlerden çok daha başarılı bir şekilde yakalamakla kalmıyor, aynı zamanda canlı spor yayınlarındaki yeniden oynatma işlemleri için daha verimli iş akışları sunuyor.

Sunucular arasında gerçek zamanlı içerik alışverişi büyük önem taşıyor. Artık yüksek hızlı yeniden oynatma operatörü, klipleri­ni yönetmenine sunarken önemli bölüm düzenleme operatörü, kliplerini aynı anda ana hikâyeye ekleyebilir. Üstelik yalnızca normal yeniden oynatma sunucularındaki klipleri değil, bu ultra yüksek hızlı sunucudaki klipleri de montajlayabilir.”

HDC-4800 yeni bir Super 35 mm 4K CMOS sensör ve geniş renk alanı (BT.2020 ve BT.709) kullanıyor. PL yuvalı lenslere de ver­diği destekle canlı spor çekimi için yüksek çözünürlüklü, net ve canlı görüntüler yakalamaya imkân sunuyor. HDR desteği geliş­tirilme aşamasında ve yakın gelecekte kullanıma sunulacak.

Share