yeditepe unv

Yeditepe Üniversitesi kartlı geçiş çözümleri Ateksis’ten

Ateksis Akıllı Teknoloji Sistemleri olarak Yeditepe Üniversitesi kartlı geçiş sistemlerin tasarlanmasını, kurulumunu ve devreye almasını gerçekleştirdik. Kullanılan malzemelerin hepsi binaların sahip olduğu kalite ve fiziki yapı düşünülerek tasarlandı.

Bedrettin Dalan öncülüğünde 1996’da İstanbul Eğitim Ve Kültür Vakfı (İSTEK) tarafından kurulan Türkiye’nin birçok alanda öncü ve en prestijli üniversitelerinden Yeditepe Üniversitesi; bugün lisans, yüksek lisans ve doktora programları düzeyinde ülkemizin en büyük vakıf üniversitesi ünvanı taşıyor. Üniversitenin yaklaşık 17000 öğrencisi var. Yeditepe Üniversitesi kampüsü içinde 2070 öğrenci kapasiteli kız yurdu ve 2180 kapasiteli erkek yurdu var. Bu kadar kişinin giriş çıkış kontrolü ciddi sorunlar ve güvenlik zayiatı doğurması kaçınılmaz olur. Bunu önlemenin tek yolu Bosch güvenlik sistemleri kullanmaktır. Ateksis Akıllı Teknoloji Sistemleri olarak Yeditepe Üniversitesi kartlı geçiş sistemlerin tasarlanmasını, kurulumunu ve devreye almasını gerçekleştirdik. Kullanılan malzemelerin hepsi binaların sahip olduğu kalite ve fiziki yapısı düşünülerek tasarlanmıştır. Proje genelinde 5 ayrı sistem merkezi mevcuttur. Üniversitenin ana giriş kapısı, erkek öğrenci yurdu, güney kız yurdu, kuzey1 ve kuzey2 kız yurdu girişleri olmak üzere 5 merkezden oluşmaktadır. Kartlı geçiş sistemlerinde Bosch marka APC-AMC2- 4WCF kontrol ünitesi ve HID kart okuyucular kullanılmıştır. Bosch modüler kartlı geçiş merkezi, okul ve yurt bariyer ve turnike geçişlerinde Bosch modüler kartlı geçiş merkezi ve ekipmanları ile sağlanmış- tır. Okula gelen öğrenciler ana giriş kapısında kendilerine verilen öğrenci kimlik kartındaki yetki dâhilinde kampüse girebilirler. Aynı şekilde yurt bina girişlerinde de kart dâhilinde yurda giriş ve çıkış yapabilirler. Üniversitenin isteği doğrultusunda yurt giriş çıkışlarında öğrencilerin kartları unutması durumunda güvenlikten taviz  vermeden parmak izi okuyucular da entegre edilerek parmak izi okutularak kart olmadan da geçiş sağlanabilmektedir. HID parmak izi okuyucular basit bir bağımsız kapı kontrolünden karmaşık, ağ üzerinden çalışan giriş kontrol sistemlerine kadar tüm giriş kontrol uygulamaları serisiyle uyumludur.

Entegre güvenlik çözümleri Kimlik doğrulama parmak izleri ve kartlar okunarak ya da ikisinin birleşimiyle gerçekleştirilebilir. Bosch APC-AMC2- 4WCF geçiş kontrol modülü, bir ila sekiz erişim noktalarını bir grup olarak kontrol eder. Ayrıca girişlerinde bu erişim noktaları olarak bilinen, özellikle kapı, bariyerleri, turnike, döner kapı, mantraps, kimlik kartı okuyucuları, kapı açma elemanları ve sensörlerden oluşur. AMC2, okuyucu türüne bağlı olarak, sekiz kimlik kartı okuyucu kadar kontrol edebilir ve tam tahsis girişlerinde erişim mantığı işlemek için tasarlanmıştır. AMC2 ana veriler, yetkiler, erişim modelleri, ekran metinleri, okuyucu yapılandırmaları verileri depolar. Ayrıca yetki kontrolü, ana isteği, PIN kodu gibi okuyucudan işlem verilerinin yorumlar, inkâr ya da kapı açma, geçiş alarmı, kapı durumları, okuyucu operasyon durumları gibi kontrol ve izleme yapar, bilgisayar istekleri, depolanması için işlem verileri, hata ve arıza mesajları, alarm mesajları gibi mesaj verme özelliği vardır. İç alarm durumları kart verilecek kişilere ait bilgi girişi, yetkilendirmeler ve kart basımı ile ilgili işlemler bu bölümdeki bilgisayar tarafından yapılıp bilgiler sisteme aktarılmaktadır. 5 ayrı merkezde Bosch modüler kartlı geçiş merkezi olmasına rağmen sistem BIS ile stabil olarak yönetilmektedir. Yeditepe Üniversitesi kartlı geçiş sistemindeki en önemli detaylardan biri; yukarıda bahsedilen kartlı geçiş sisteminin CCTV, yangın algılama, acil anons seslendirme gibi diğer bütün Bosch güvenlik sistemleri ile birbirine entegre halinde çalışabilmesidir. Bütün sistemler birbirleri ile yazılımsal olarak entegre çalışmaktadır. Örneğin bir yangın anında ilgili kata yangın anonsu verilip, bölgedeki kilitli kapı, turnike vs. senaryoya göre açtırılıp, bölgenin CCTV’den detaylı olarak izlenmesi sağlanabilmektedir.

 

 

Share