yangin alarm sistemi

Yangın algılama ve ihbar sistemlerinin önemi artıyor

Konvansiyonel sistemler bölgesel, adreslenebilir sistemler ise dedektör bazında alarm sinyali verirler. Yani konvansiyonel sistemde yangın alarmı alındığında hangi dedektörden veya butondan alarmın geldiği anlaşılamaz, ancak yangının bölgesi bilinir.
Günümüzde büyük yeri ve önemi olan yangın algılama sistemleri; konaklama, toplanma, eğitim, sağlık, hizmeti, ticaret, ofis, endüstriyel, depolama, cezaevi gibi binalarda ve işletmelerde yangını başlangıç aşamasında algılayarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan erken uyarı sistemleridir. Her binaya özel projelendirilmiş olarak tesis edilmesi yasal zorunluluktur. Sektörün önde gelen kurumlarından Teknomaks’ın Satış Yöneticisi Taylan Akpınar, yangın algılama ve ihbar sistemlerinin günümüzdeki yeri ve kullanımı konularında bilgilendirmede bulundu. Yangın algılama sistemleri, yangını başlangıç aşamasında algılayacak çeşitli tipteki dedektörler, algılanan yangının değerlendirmesini yapacak ve gerekli olan yerleri uyaracak ana kontrol paneli ve sesli veya görsel uyarı cihazlarında mydana gelir. Yangın algılama sistemlerinde genel amaç, yangının başlangıç aşamasında algılanarak gerekli olan yerlere uyarıların yapılmasıdır. Uyarının yapılmasından itibaren geçen her dakika önemlidir. Yangının oluştuğu yere en kısa sürede müdahalenin yapılması, ancak yangının oluşma yerinin panel üzerinde görülmesiyle mümkün olur. Yangın algılama sistemleri, bu bilginin alınma prensibine göre ikiye ayrılır:
-Adresli Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri
-Konvansiyonel (Klasik) Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Adresli Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri
Sistemde yangın ve arıza bilgisi adres bazında panel üzerinde bulunan LCD ekran üzerinde görülür. Sistemdeki tüm cihazlar panel üzerinde bir adres teşkil eder. Bu adresler istenildiğinde Türkçe de yazılabilir. Sistem, mimari yapı itibariyle karmaşık ve yangına müdahalenin bina içerisinde zor olacağı binalarda kullanılır. Tüm algılama ve manuel cihazlar bir adres teşkil ettiğinden, yangın müdahalesi en kısa sürede yapılabilir. Konvansiyonel sistemlere göre gelişmiş teknik özelliklere sahip sistemlerdir. Sistemdeki tüm elemanlar sistemin kendine özgü yazılımıyla çalışır. Söndürme, gaz algılama, bina otomasyonu, müziki, anons gibi sistemlerle irtibatlandırılacak altyapıya sahip sistemlerdir.

Konvansiyonel (Klasik) Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Sistemde yangın ya darıza bilgisi panel üzerinden bölge (zone) bazında görülür. Sistemin kurulu bulunduğu bina bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümleme kat bazında ya da bina bazında yapılabilir. Sistemde kablo tesisatı, oluşturulacak bölge sayısına göre yapılır. Her bölgeye en fazla 20 dedektör bağlanabilmektedir. İstenildiği kadar yangın ihbar butonu kullanılabilir. Siren kablosu panelden ayrı olarak çekilir.

Konvansiyonel sistemler ile adreslenebilir sistemler arasındaki fark nedir?
Konvansiyonel sistemler bölgesel, adreslenebilir sistemler ise dedektör bazında alarm sinyali verirler. Yani konvansiyonel sistemde ayangın alarmı alındığında hangi dedektörden veya butondan alarmın geldiği anlaşılamaz, ancak yangının bölgesi bilinir (ofis katı, malzeme deposu vb.) Adreslenebilir sistemlerde ise, hangi algılayıcıdan alarm geldiği açık olarak belirlenir (ofis katı, toplantı odası, malzeme deposu, depocu odası vb.)

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir