yangin ihbar sistemleri

Yangın alarm sistemleri, olası yangınları en aza indiriyor

  • Yangın alarm sistemleri olası yangınları en aza indirmeyi gerekli önlemleri almayı ve yangın sırasında can ve mal kaybını önlemeyi hedef alarak üretilmiştir. İşte bu kapsamda Bosch çağımızın güvenlik yaklaşımını algılamakla kalmayıp birey-toplum güvenliğini daha üst bir noktaya taşımak için yangın alarm sistemlerini tüketiciyle buluşturmuştur.

İnsanoğlu ahşaptan ilk yapıları yaptığından beri yangın hayati riskler doğurmaya başlamıştır. Büyük ölçekli, şehirleri yerle bir eden yangınlar modern dünyanın hafızasına kazınmıştır ve her yıl birçok insan binalarda meydana gelen yangınlar sonucu hayatını kaybetmiştir. 21. yüzyılın başında Dünya’ nın nüfusu 6.300.000.000 iken ihbar edilen yangın sayısı 7.000.000-8.000.000 olmakla beraber 70.000-80.000 can kaybına ve 500.000-800.000 yaralanmaya sebebiyet vermiştir.

Can kaybının yanı sıra, yangınlar mülkiyete hasardan, iş kaybına büyük ekonomik zarara sebebiyet vermektedir. En belirgin yangından ölüm sebebi gaz ve dumanlar sebebiyle olan can kayıplarıdır ve bütün yangın kaynaklı ölümlerin %44’ünü oluşturur. (Kaynak: İngiltere Topluluklar ve Yerel Hükümet Departmanı 2005) Avrupa’da her sene, yangın nedeniyle oluşan gaz ve dumandan 30.000 kişi hayatını kaybetmektedir. (Kaynak: CTIF 2003-2004) İsveç’in SRSA (İsveç Kurtarma Hizmetleri Ajansı) Yangınları Önleme ile ilgili bir raporunda şöyle belirtmektedir: “1950’lerde yangının ortaya çıkmasından alevlenmeye kadar geçen süre 15 dakikaydı. 25 yıl önce, bu süre 5 dakikaya düştü ve günümüzde ölümcül durumlar 3 dakikadan sonra ortaya çıkıyor. Bunun nedeni evlerde kullanılan plastik malzeme sayısındaki artış, başka bir şey değil.”

Yapılan tüm araştırmalar ve yangının oluşumu dolayısıyla etkisi üzerine ortaya çıkan istatistikler insanoğlunu proaktif bir yaklaşımla yangınla mücadele etme noktasına getirmiştir. Yangın alarm sistemleri olası yangınları en aza indirmeyi, gerekli önlemleri almayı ve yangın sırasında can ve mal kaybını önlemeyi hedef alarak üretilmiştir. İşte bu kapsamda Bosch çağımızın güvenlik yaklaşımını algılamakla kalmayıp birey-toplum güvenliğini daha üst bir noktaya taşımak için yangın alarm sistemlerini tüketiciyle buluşturmuştur. Peki, Bosch’u bu konuda özel kılan teknoloji ve fonksiyonelliği nelerdir?

Bosch yangın alarm panelleri 5000 serisi modüler yangın paneli ve 1200 serisi yangın alarm paneli ile kullanıcılarına iki farklı seçenek sunmaktadır. Yüzey montaj teknolojisi ile imal edilen Bosch yangın alarm santralleri, sahip olduğu modern dış görünümü ile kullanıldığı yerlerde estetik bir görüntünün meydana gelmesini sağlamaktadır. 1200 Serisi Yangın Paneli, okullar, ofisler ve mağazalar gibi daha küçük yerler için uygundur ve büyük ölçekli sistemlerin karmaşık özelliklerinin küçük uygulamalarda da kullanılabilmesini sağlar. Bosch, geliştirilmiş yeni nesil Modüler Yangın Algılama Paneli 5000 Serisi ise yeni bir kalite seviyesi ortaya koymuştur. Yeni sürümün en önemli özellikleri;

  • IP teknolojisiyle, gelecekteki değişikliklerden etkilenmeyen ağ yapısı
  • Ethernet ve fiber optik teknoloji ile sorunsuz ve genişletilmiş iletişim
  • Sezgisel işlemler için yeni renkli dokunmatik ekran

Günümüzde ofisler, iş merkezleri, fabrikalar ve avm’ler gibi kamuya açık yerlerdeki en önemli sistemlerden birisi yangın algılama sistemidir. Yangın riski hep vardır bu gibi yerlerde fakat çok kısa sürede algılamak ve bunu kaliteli ekipmanlarla yapmak çok önemlidir.

Yangın detektörleri kullanım yerlerine göre çok çeşitlilik gösteriyor. Bosch Avenar 4000 serisi detektörler, üstün hassasiyet ve algılama özelliklerine sahiptir. Çift optik sensörlü modelleri sayesinde en hafif duman dahi algılanabilir. Ürün çeşitliliğinde manuel ve otomatik olarak adreslenebilen anahtarlı modeller ile otomatik adreslenebilir anahtarsız modeller bulunmaktadır. Adreslenebilir duman, ısı kombine ( duman+ısı), gibi kullanım yerlerine göre çeşitlilik gösteriyor. Özellikle AVM gibi yerlerde toz, buhar fazla olabileceği için yanlış alarmlar oluşabiliyor. Tüm sensör sinyalleri, kesintisiz şekilde elektronik dahili değerlendirme donanımı tarafından analiz edilir (ISP – Akıllı Sinyal İşleme) ve bütünleşik bir mikroişlemci yoluyla birbirine bağlıdır. Sensörler arasındaki bağlantı, normal çalışma boyunca hafif duman, buhar veya toz olabilecek yerlerde birleşik sensörlerin de kullanılabileceği anlamına gelir. Sadece sinyal birleşimi, programlama sırasında seçilen uygulama sahasının özelliklerine karşılık gelirse alarm otomatik olarak tetiklenir. Bu, daha az yanlış alarma yol açar.

Yangının, önlem alınmayan her alanda çıkma olasılığı yüksektir. Bu nedenle yangın riskine karşı yüksek düzeyde profesyonel önlemler alınmalıdır. Bosch, uluslararası uyumluluk sertifikalarıya ve kaliteli ekipmanlarla yangına en kısa sürede müdahale edilebilecek ürünler sunuyor. Mühendislikte hiç bir zaman riske atamıyacağımız olgu ve önceliğimiz insanların can sağlığıdır.

Share