BVMS45

Video tabanlı yangın bina elektroniği algılama sistemi

Geliştirdiği geniş güvenlik sistemleriyle hayatımızı daha güvenli hale getiren Bosch, hayatımıza yangın algılama konusunda çok önemli bir yenilik daha kazandırdı. “Video fire detection” yani video tabanlı yangın algılama sistemi, ortamda oluşan duman ve alevi saniyeler içinde algılıyor.

Geliştirdiği geniş güvenlik sistemleriyle hayatımızı daha güvenli hale getiren Bosch, hayatımıza yangın algılama konusunda çok önemli bir yenilik daha kazandırdı. Bilindiği üzere bir odada çıkan en ufak bir kıvılcımın bile odaya yayılması yalnızca dakikalar sürüyor. Bu sebeple geçen tek bir saniyenin bile hayati bir riski var. Geliştirilen sistem, bu noktada çok büyük önem taşıyor. Bosch tarafından oluşturan “video fire detection” yani video tabanlı yangın algılama sistemi sayesinde ortamda oluşan duman ve alevin algılanması sadece saniyeler sürüyor.

VFD (video fire detection) sistemi; tamamen standart bir bosch IP kameranın içine entegre bir sistemdir. Yani daha fazla bir ekipmana gerek kalmıyor. Buna paralel olarak da akıllı video analizi (IVA) özellikli bir kamera olarak çalışıp örneğin belirlenen bir sınırı geçen nesne tespiti, sahipsiz nesne tespiti vb. gibi dolayısıyla tek bir kamerayla hem yangın algılama hem de CCTV sistemi çözülmüş oluyor. Kamera insan gözünün dahi ekranda göremeyeceği kadar az olan duman yoğunluğunu algılayabiliyor. Bunun için öncelikle prealarm (ön alarm) veriyor ve duman yoğunluğu ya da ateş büyüklüğü artmaya devam ederse alarm veriyor.

Bu sistemin (VFD) kullanım alanlarına değinirsek; özellikle duman dedektörlenin kullanılamayacağı yerlerde tüneller, otoparklar, yüksek tavanlı ve geniş alanlı depolar, fabrikalar, yangının yayılmasını çok müsait olan odun, kağıt fabrikaları gibi yerlerde kullanılabilir.

Bu sistem sayesinde yangın; 10 ila 30 saniyede algılanabiliyor. Bu sürenin bir duman dedektöünde 5 ila 8 dakika olduğunu göz önünde bulundurursak sistemin ne kadar avantajlı olduğunu anlamış oluruz. Bu sebeple de güvenilir bir sistemdir. Çok kısa bir sürede yangın algılayabildiği ve bununla birlikte yayılmayı durduracak önlem alabilmeye ortam hazırladığı için ortamda oluşabilecek zararı minimuma indirir. Dolayısıyla hem en önemlisi can güvenliği hem de mal güvenliği yani maliyet zararlarını önlemeye yarar.

Share