turkmenebathairport

Türkmenabad Uluslararası Havalimanı’nda Ateksis İmzası

Ülkenin Güney Doğu bölgesindeki Türkmenabat şehrinde inşa edilen yeni uluslararası havalimanı, şubat ayında törenle hizmete açıldı. Projenin genel seslendirme ve acil anons sistemlerinin kurulumu, eğitimi ve devreye alma çözümleri alanında uzman ekibimiz tarafından üst seviye hizmet anlayışıyla hayata geçirildi.

Ana terminal binası dışında biri otel olmak üzere toplamda 21 ayrı yapıdan oluşan kompleksteki her binanın kendine ait acil anons sistemi bulunmaktadır. Ana terminal binasında Bosch’un Praesideo serisi sistemi varken, diğer binaların merkezi ekipmanları Plena serisinden seçilmiştir.

600 hektar alana kurulu Türkmenabat Uluslararası Havalimanı 37 bin metrekare kapalı alana sahip ve saatte 500 yolcuya hizmet verebilecek.

Yeni havalimanının pisti,  uluslararası standartlara uygun şekilde  3 bin 800 metre uzunluk ve 60 metre genişliğinde inşa edildi. Havalimanında ayrıca, 100 yataklı otel, sağlık merkezi, kapalı otopark vb. diğer üniteler bulunuyor.

Ayrıca, Türkmenabat uluslararası havalimanı terminal binasının, yıldız (Oğuzhan Yıldızı) biçimindeki görünümünün, bu kategoride ilk yapı olduğu Guinnes yetkilileri tarafından tespit edildiği ve rekorlar kitabına  kaydedildiği bildirildi. Söz konusu rekor belgesi, Guinnes yetkilisi tarafından tören sırasında Türkmen Havayolları Başkanı Devran Saburov’a verildi.

Ateksis, projenin genel seslendirme ve acil anons sistemi kurulumlarını başarıyla gerçekleştirdi. Ana terminal binası dışında biri otel olmak üzere toplamda 21 ayrı yapıdan oluşan kompleksteki her binanın kendine ait acil anons sistemi bulunmaktadır. Ana terminal binasında Bosch’un Praesideo serisi sistemi varken, diğer binaların merkezi ekipmanları Plena serisinden seçilmiştir.

Her bina kendi başında bağımsız olarak çalışabildiği gibi, ayrıca ana anons istasyonundan, kompleksteki tüm binalara anons yapma imkanı da mevcuttur. Söz konusu çözüm, ses sinyalinin TCP/IP network üzerinden kontak bilgisi ile beraber taşınmasını sağlayan IP ses arayüzü cihazları ile gerçekleştirilmiştir. Bu sayede ana mikrofondan alınan ses ve kontak bilgisi, network üzerinden tüm binalara taşınmakta, söz konusu binanın merkezi kontrol ekipmanına hem ses hem kontak olarak girilmekte ve bu sayede anons gerçekleştirilmektedir.

Ana terminal binasında tamamen yedekli bir yapı kurulmuştur. Gerek sistemin merkezi ekipmanı gerekse amplifikatörlerde oluşabilecek herhangi bir arıza sistemi hiçbir şekilde  etkilememekte ve anons sistemi çalışmasına otomatik olarak devreye giren merkezi ekipman ve/veya amplifikatörler ile  devam etmektedir.

Check-in alanı ve kapılarda otomatik gürültü algılamayı sağlayan mikrofonlar kullanıldığından ortamdaki ses şiddetine göre anons seviyesi otomatik olarak ayarlanmaktadır.

Projede kullanılan hoparlörler EN54-24 standartlarına göre seçilmiş olup ayrıca sistem merkezi de yine EN54 standartları gereği hem hat süpervizyonunu yapmakta hem de enerji kesilmesi durumuna karşı kendi akü grubu ve şarj ekipmanları ile güç sağlamaktadır. Projenin genel seslendirme ve acil anons sistemi kurulumu, eğitimi ve devreye alma çözümleri alanında uzman ekibimiz tarafından üst seviye hizmet anlayışıyla hayata geçirildi.

Share