metrogarden

SURYAPI ile İkinci AVM Projesi Metrogarden Alışveriş Merkezi

Ateksis, AVM projelerine Sancaktepe’nin gözdesi Metrogarden’ı da ekledi. Tüm IP CCTV sistemi, seslendirme ve acil anons sistemlerinin kurulumu Ateksis tarafından yapılan Metrogarden Alışveriş Merkezi 4 Eylül tarihinde açıldı.

Ateksis alışveriş merkezi projelerine 2013 yılında tamamlanan Axis AVM’den sonra; Suryapı ile sürdürülen iş ortaklığı Metrogarden AVM ile devam etti. Yangın algılama sistemi, IP CCTV sistemi, seslendirme ve acil anons sistemlerinin kurulumu yapılan Metrogarden Alışveriş Merkezi 4 Eylül 2014’te açıldı. 80.000 metre kare inşaat alanına kurulan ve yaklaşık 150 mağazayı barındıran bu alışveriş merkezi; içerisinde bulunan 10 salonlu sinema ve fitness merkezi ile çevredeki insanlar için büyük olanaklar sağlamaktadır. Ayrıca yapımı süren Üsküdar-Ümraniye metro hattının tamamlanması ile bulunduğu konum itibariyle değerini de katlayacaktır. Projenin elektrik tarafını yüklenen Elist Mühendislik firmasıyla birlikte, Ateksis teknik personelleri yukarıda belirtilen zayıf akım sistemlerinin saha kurulumlarını ve devreye alımını tamamlamış bulunmaktadır. Tüm sistemlerin Bosch marka olarak kurulduğu ve entegrasyonun sağlandığı bu projenin yangın algılama sisteminde 30 loop 2560 adres kapasiteli ana panelin yanı sıra; LCW, MACFIT, Bimeks ve Defacto mağazalarının kendi panelleri bulunmaktadır. Tüm paneller arasında haberleşme sağlanmıştır. Ayrıca yangın algılama sistemi grafik izleme yazılımı ile izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Alışveriş merkezinin güvenliği için tesis edilen IP tabanlı CCTV sisteminde; 121 adet kamera bulunmaktadır. Tüm giriş-çıkış noktaları, asansör girişleri, koridorlar, yemek alanı, teras ve otopark içi bu kameralar yardımıyla 24 saat izlenmektedir. Ayrıca alışveriş merkezi çevresinde Bosch’un yeni teknolojisi gece performansı üst düzey olan Starlight serisi kameralarla dış güvenlik sağlanmaktadır. Güvenlik personelinin devamlı bulunduğu alanda tüm kameraların görüntülendiği bir izleme noktası oluşturulmuştur.
Seslendirme ve acil anons sistemi Seslendirme ve acil anons sistemi Bosch’un Plena serisinin kontrol ve genişleme ünitesi ile Bosch marka 1000W ve 480W amfilerle kurulmuştur. Sistem 30 zone olarak tasarlanmıştır. LC3 serisi hoparlör akustik hücreleriyle birlikte genel alanlarda tesis edilmiştir. Ayrıca projektör tipi LBC-3941 hoparlörler, kolon tipi hoparlör kullanımı uygun olan yerlerde kullanılmıştır. Mağaza içlerinde acil anons anında müzik yayınının kesilmesi için gerekli yangın modülleri bulunmaktadır. Bu sayede acil bir durumda müzik yayını devre dışı kalıp acil anons devreye girmektedir. Metrogarden sosyal çekim merkezi oldu

Metrogarden sıradan AVM mantığına farklı bir soluk getirdi. Projeyle ilgili görüştüğümüz Sur Yapı Mülk Yönetim Müdürü Namık Kemal Özarı sorularımızı şu şekilde yanıtladı:

Sur Yapı Metrogarden hangi tarihte faaliyete açıldı? AVM hakkında bilgi verebilir misiniz?

Metrogarden geçtiğimiz eylül ayında hizmete girdi. Axis’ten sonra yine kendi bölgesinin ilk alışveriş merkezini hizmete açtık. Metrogarden; Çekmeköy, Sancaktepe ve Ümraniye’nin kesişme noktasında bulunuyor. 400 milyon dolar yatırım değerine sahip Metrogarden; 80 bin m 2 alana inşa edildi. 147 mağazası, sinema salonları, spor salonu, kafe ve restoranların bulunduğu alışveriş merkezimiz kısa sürede bölge halkı tarafından benimsendi ve sosyal çekim merkezi haline geldi.

Sur Yapı Metrogarden’nın konseptinden söz eder misiniz?

Metrogarden; şehir yaşamının içinde, ana yollar ve toplu taşıma ağlarına çok yakın bir konumda bulunuyor. Hedef kitlesi, sosyal ve sportif donanımlarıyla her yaş grubunun ihtiyaçlarına cevap verecek niteliklere sahip. Ulusal ve uluslararası markaların bulunduğu yarı açık formda bir alışveriş merkezi. Ziyaretçilerimize hem açık hem de kapalı alanlarda alışveriş imkanı sunuyoruz. İstanbul’un eski çarşı kültürünün modern bir şekilde yorumladık. Sıradan AVM mantığının dışına çıkmaya çalıştık.

Avm’de uygulanan güvenlik sistemlerini anlatabilir misiniz?

Alışveriş merkezindeki güvenlik ve seslendirme sistemleri ile ilgili olarak, alanında öncü firmalardan biri olan Ateksis ile işbirliği yaptık. Alışveriş merkezimiz; 7/24 CCTV kameralarla izleniyor. CE belgeli yangın söndürme cihazlarımız bulunuyor. Bütün kaçış yolları ve yangın merdivenleri elektrik kesildiğinde otomatik olarak devreye girecek aydınlatma sistemi ile aydınlatılıyor. Tüm kaçış yollarına kolaylıkla ulaşılmasını sağlanacak şekilde acil durum yönlendirmesi yapılıyor. Yangına karşı da yasalarda belirtilen tüm önlemleri almış durumdayız. Ses sistemlerimizi ATEKSİS firması kurdu. Yaptığımız çalışmada bugüne kadar iyi bir hizmet aldık ve almaya da devam ediyoruz.

Güvenlik sistemlerinde Bosch markasını tercih etmenizin nedeni nedir?
Bosch Güvenlik Sistemleri’nin oldukça geniş bir ürün yelpazesi var. Güvenlik için ihtiyaç duyduğumuz tüm sistemleri karşılıyor.

Güvenlik tehditlerine karşı yeterli durumda olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Yasaların gerektirdiği tüm güvenlik tedbirlerini aldık. Güvenlik görevlilerimiz gün boyu hizmet veriyor. Alışveriş merkezinin güvenliği için tesis edilen IP tabanlı CCTV sisteminde kameralarımız bulunmaktadır ve bu kameralar yardımıyla 24 saat izlenmektedir. Yangın algılama sisteminde
30 loop 2560 adres kapasiteli ana panelin yanında; LCW, MAC- FIT, Bimeks ve Defacto mağazalarının kendi panelleri bulunmaktadır. Tüm paneller arasında haberleşme sağlanmıştır. Ayrıca yangın algılama sistemi grafik izleme yazılımı ile izlenmekte ve kontrol edilmektedir.

AVM projesinden beklentiniz nedir?
Ümraniye, Sancaktepe ve Çekmeköy’ün odak noktasında yer alan Metrogarden Alışveriş Merkezi’nin bölge halkının ve çevre semtlerin gerek alışveriş gerekse sosyo-kültürel yaşantısına büyük katkı sağlayacağına ve hayatlarını kolaylaştıracağına inanıyoruz. 2015 yılında Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosunun açılmasıyla Necip Fazıl durağından direk ulaşım sağlanacak. Dolayısıyla kısa bir süre sonra sadece bulunduğu bölgeye değil çok daha geniş bir bölgeye hitap ederek Anadolu Yakası için önemli bir alışveriş ve yaşam merkezi olacağına inanıyoruz.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir