c

Siemens Ex-Proof Adresli Ekipmanlar İle Güvendesiniz!

Patlama riski olan çalışma ortamlarında dışarıya sızan gazlar, atmosferin birleşmesiyle beraber patlayıcı bir ortam meydana getirebilirler ve bu ortamlarda kullanacağımız elektrikli cihazlar çalıştıkları süre boyunca statik ısınma ve çalışma esnasında ark oluşturma riskleri ile bulunulan bölgeyi tehlikeye düşürmekle birlikte can güvenliğini de tehlikeye sokacak bir patlamaya neden olabilir.

LPG üretim tesisleri, Boya fabrikaları, Metal sanayi, Trafo merkezleri ve Akaryakıt istasyonları patlayıcı alanlara birer örnek olarak gösterilebilir.

Bu sebeple güvenlik yaklaşımının temel şartı patlama limitlerine erişecek patlama kaynağı büyüklüklerinin kontrol altında tutularak aynı anda meydana çıkmalarına sürekli olarak engel olunmasıdır. Patlama riski bulunan çalışma ortamlarında kullanılan elektrikli ekipmanlar, diğer güvenlik amaçlı elektrikli ekipmanlardan farklı ve özellikli olmak zorundadır.

 İşte Siemens Ex-Proof güvenlik ekipmanları tam da bu noktada ihtiyacımıza karşılık veriyor!

 Konvansiyonel tip olanın yanı sıra “Adresli” çalışabilen güvenlik ekipmanları sayesinde daha az kablo kullanımına ihtiyaç duyulmasıyla birlikte adresli arayüz modülü ile birlikte doğrudan çevrim hattına dahil edilebilirler. Bununla birlikte adresli oldukları için karmaşık mimariye sahip patlayıcı alanlarda tam kontrol sağlamaya olanak tanır.

Riskli alanda kullanılacak güvenlik ekipmanları seçilirken bir sınıflandırmaya tabii tutulur ve aşağıdaki sınıflandırma dikkate alınır.

Patlayıcı ortamlar sınıflandırılırken Batı Avrupa görüşü Zone, Kuzey Amerika görüşü Division sistemi uygulanır. Ülkemizdeki tüm işletmeler Tehlikeli alan sınıflandırmasında ZONE sistemine uymak zorundadır.

Adresli sistemin temel bileşeni sayılan FDCL221-Ex güvenlik bariyerinin başlıca amacı, patlama etkenlerini göz önünde tutarak izolasyon görevi gördüğü için risk altında olan bölgeyi diğer alanlardan bağımsız hale getirir. Risk içeren alandaki tüm güvenlik ekipmanları, bariyer üzerinden kontrol edilerek kullanılır. Adresli yapıya uygun olduğu için herhangi ek bir kablolamaya ihtiyaç duymadan doğrudan çevrim hattına bağlanabilir.

Konvansiyonel çalışma prensibine uygun olan yapıda ise adresli sistemde olduğu gibi bir güvenlik bariyeri, kendinden emniyetli ve kendinden emniyetli devreler arasındaki elektrik enerjisini kısıtlar. Güvenlik bariyerleri, elektrik gücünü, kıvılcımların bir gaz karışımını tutuşamayacağı şekilde sınırlandırmak için tasarlanmıştır.

SIEMENS “Gelişmiş Sinyal Analizi” ASA teknolojisine sahip algılama detektörleri en doğru sonucu vermekle birlikte sinyal işleme seviyelerinin yazılım üzerinden kontrol edilmesini de mümkün kılan bir yapıya sahiptir.

Katı ve sıvı maddelerin yanı sıra yanan ateşlerin veya alevli yangınların hemen öncesinde erken tespit için tercih edilir.

Yangının ilk belirtisinin alev olduğu yanma türlerine karşı koruma sağlamak için alev detektörleri kullanılır. Bu tip yangın türleri, yanıcı, parlayıcı sıvı ve gazlar ile patlayıcı maddelerin sebep olduğu yangınlar olduğu için bu tarz çalışma ortamlarında öncelikli olarak Alev detektörleri tercih edilir.

Algılayıcılar temel olarak alevden yayılan ışınımları algılarlar. Alev detektörleri alev öncelikli gelişen yangınlarda duman ve sıcaklık detektörlerinden daha hızlı cevap verebilirler.

SIEMENS kızılötesi alev algılayıcının algılama elemanları iki sensör ve bir foto diyottan oluşur.Bir sensör sıcak karbondioksiti belirli bir alev dalga boyunu ölçerken diğer iki sensör eşzamanlı olarak diğer dalga boylarındaki parazit radyasyonunu ölçer.

SIEMENS alev detektörleri güneş ışığına en yüksek bağışıklığı sağladığı için bulunduğu mahalde bu durumdan etkilenmeden algılama yapar.

Alarm göstergesi, kolayca erişilemeyen veya görünmeyen detektörlerden gelen bir alarm sinyalinin kaynağını hızlı bir şekilde belirtmek için otomatik yangın detektörlerine paralel olarak bağlanır.

Alarm göstergesi, bir veya iki LED’li bir gösterge lambası ünitesi içerir. Bağlı bulunan bir detektör alarm verir vermez yanmaya başlar.

Diğer tüm ekipmanlarında olduğu gibi “vidasız” klemensleri ile zamandan tasarruf sağlar.Sıva üstü ve gömme tip olmak üzere iki farklı tipi mevcuttur. Tavan yapısına uygun olan montaj şekline göre tercihinizi yapabilirsiniz.

DB3B Konvansiyonel Ex-proof siren cihazı potansiyel olarak patlayıcı ortamlarda kullanılır. Cihazın tasarımı ‘Ex d’ patlama koruma kategorisine uygundur. Gövde, UV ışınlarına dayanıklı cam elyaf takviyeli polyesterden oluşur.

Patlama tehlikesi olan bölge ile patlama tehlikesi olmayan bölge arasında kendi içinde bulundurduğu güvenlik bariyeri sistemin doğru ve güvenilir çalışması için yeterlidir. Patlayıcı alanda kullanmak için ayrıca bir güvenlik bariyeri gerektirmez.

24 VDC’de ses seviyesi ve 1 mt.’de tona bağlı olarak 113… 122 dB (A) arası önceden kaydedilebilen ton üretme kapasitesi ile istenilen seviyedeki ses rahatlıkla elde edilir.

Manuel çağrı noktaları, bir alarmı manuel olarak tetikleyebilen kişiler tarafından yangının algılanabileceği yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

FDM223-Ex manuel çağrı noktası, cam uç itildiğinde ve alarm düğmesine basıldığında yangın alarmını tetikler.

Share