binateknolojileri cover scaled

Şehirlerde Emniyet ve Güvenlik Çözümleri -II

Şehirlerdeki halka açık alanların etkili bir şekilde takip edilmesine ve güvenliği, emniyeti ve iletişimi etkin olarak yönetilmesini sağlayan geniş bir ağ tabanlı çözüm yelpazesi.

Daha emniyetli şehirler ve toplumlar için Güvenlik Kamera Sistemi
Bosch, şehirlerde kamusal alanları etkin bir şekilde takip etmek için geniş bir ağa bağlı güvenlik kamera çözümleri sunuyor. Bu sistem, suçların daha hızlı tespit edilmesini ve soruşturulmasını sağlıyor ve birçok durumda, suçların meydana gelmesini önleyen etkili bir caydırıcı sistem oluşturuyor.

Faydaları
• Yetkili kurumlar, olası tehditleri hızlıca tespit eder
• Güvenlik güçleri hızlı, hedefe yönelik eylemde bulunabilir
• Trafik modelleri hakkındaki verilerin toplanması, trafik lambalarının yeniden programlanmasına ve trafik akışlarının iyileştirilmesine yardımcı olur.

Ağa Bağlı Binalar
Bu çözüm, ticari bina operasyonlarının ve ekipmanlarının uzaktan takibini ve yönetimini sağlıyor.
Bağlanabilirlik, ticari binalarda daha fazla verimlilik ve konfor sağlıyor.
Ağa Bağlı Bina çözümü, ticari binaların içerisinde yer alan önemli bina ekipmanlarını birbirine bağlıyor. Yazılım, bina verilerini analiz edip yorumluyor ve bunları değerli bilgilere dönüştürüyor. Bina sahiplerinin ve yöneticilerinin, altyapıyla birlikte kendi binalarını uzaktan takip ve kontrol etmesini sağlıyor.

Faydaları
• Ticari binalar ve bina ekipmanları hakkındaki temel bilgileri öğrenme
• Servisi artırırken ve performansı yükseltirken servis maliyetlerini azaltma
• Alan yönetimi aracılığıyla kullanım verimliliğini optimize etme
• Veriye dayalı iş modelleri için yeni servisler sağlama

Dünyanın pek çok kentinde akıllı şehir kavramı hayatına başladı bile. Şimdi bu akıllı olgunun her birini dünyanın farklı şehirlerindeki örnekleriyle inceleyelim:

Akıllı Yol: Oss, Hollanda
Hollanda, dünyanın ilk akıllı yol projesini hayata geçirdi. Oss kentinde yer alan N329 otoyolundaki yol çizgileri özel bir teknoloji ile çizildi. Özel bir boyayla boyanan yol çizgileri, güneş enerjisinden faydalanıyor, enerjiyi depoluyor ve gece bu enerji ile yol çizgileri 10 saate kadar aydınlatıcı bir renkte kalabiliyor. Bu sayede gece boyunca yolculuk yapan sürücülerin görüşleri daha aydınlık oluyor: bu da trafik kazalarını minimize edebiliyor. Bunun yanı sıra yolu aydınlatan şeritler sayesinde ayrıca yol aydınlatılması kullanılmıyor; böylece enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.

Akıllı Şebekeler
San Francisco, A.B.D.

A.B.D. akıllı şebeke sistemini en iyi uygulayan ülkelerden biri. Özellikle San Francisco akıllı şebeke sisteminin önemli rol model kentlerinden biri olarak göze çarpıyor. Öyle ki akıllı şebeke teknolojileri sayesinde enerji alanındaki istihdam geçen 10 yıl boyunca %130 oranında bir artış gösterdi.
Akıllı şebeke sistemi en iyi uygulana şehirlerden biri olan San Francisco’da, akıllı sokak lambaları sayesinde aydınlatmanın süresi ve miktarı kontrol edilebilir teknolojiye sahip. Aynı zamanda, San Francisco’nun ihtiyacı olan elektrik yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor ve bu oran oldukça yüksek: %41.

Akıllı Bilgi Erişimi
Santander, İspanya

Akıllı bilgi erişimi konusunda İspanya’nın Santander şehri bu konuda adeta dev bir laboratuarı andırıyor. Şehirde, binlerce kamera, yüz binlerce sensör ve ölçüm cihazı var. Şehirdeki bu cihazlar tarafından toplanan veriler, anında insansız – robotik bir veri merkezine iletiliyor ve burada değerlendirmeye alınıyor. Santander, trafik yoğunluğundan, araçların hareketlerine, havanın nem ve ısı oranlarına, bölgedeki nitrik oksit ve kirlilik miktarına kadar şehrin tüm detaylarına anında erişim sağlayan bir teknolojiye sahip. Bu bilgiyi Santander halkı ile paylan bir de akıllı telefon uygulaması var. Uygulamayı indiren herkes şehir hakkındaki verilere anında erişim sağlayabiliyor.

Akıllı Su Teknolojisi:
District Of Colombia Water, A.B.D.

District of Colombia Water, akıllı ölçüm sistemlerinin devreye alınmasının ardından, gelirlerde % 7 oranında bir artış kaydetti. Sistem, sayaç başına 4,15 dolar olan okuma maliyetini 1 doların altına düşürerek maliyetlerde de düşüş sağladı. Okumalar otomatik olarak yapıldığı için, şikâyetlerde yüzde 50, çağrı merkezine gelen telefonlarda ise yüzde 36 azalma kaydedildi. Sahada kullanılan araç sayısında 20 araçlık bir azalmaya gittikleri için de yıllık 106 bin litre yakıt tasarrufu sağlandığı belirtiliyor.

Akıllı Ulaşım
Hong Kong, Çin

Günde 12 milyonu aşkın yolcunun seyahat ettiği Hong Kong’ta, 630 bin araç kullanılıyor. Toplamı 2 bin 86 km uzunluğunda olan yolları ile dünyanın en yoğun kullanılan ulaşım altyapılarından birine sahip olan şehirde, yol trafik bilgi servisi, rota bulma servisi, akıllı yol ağı bu sistemin sunduğu bazı servislere örnek olarak gösterilebilir.

Akıllı Atık Yönetimi
Groningen, Hollanda

Hollanda’nın Groningen şehrinde belediye, doldukları zaman mesaj gönderen çöp kutularının kullanılması sonrasında 92 bin Euro tasarruf sağladığını duyurdu. Belediye, çöp kamyonlarının sadece boşaltılması gereken çöp kutularına gönderilmesi ile işgücü ve yakıt maliyetlerinde önemli bir azalma sağlıyor.

Akıllı Enerji Yönetimi
Tokyo, Japonya

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun bir banliyösünde kurulan eko-kent “sıfır karbondioksit” üretiyor. Kentte bütün elektrik tüketimi için yüksek verimli cihazlar kullanıyor. Sokak ve ev aydınlatmasında %100 LED ampul kullanılıyor. Evler hava durumuna göre ısıtılıyor veya soğutuluyor. Evlerdeki çamaşır makineleri bile hava durumuna göre otomatik çalışıyor.

Akıllı Güvenlik Sistemi
Kaliforniya, A.B.D.

A.B.D.’nin Kaliforniya eyaletindeki Santa Cruz kentinde polis kayıtlarını analiz eden akıllı bir sistem geliştirildi. Böylece kentin güvenlik ihtiyacı anlık olarak izleniyor, gerekli yerlere gerekli zamanlarda polis takviyesi yapılıyor, silah ve araç alımı gerektiğinde gerçekleştiriliyor. Böylece kentin güvenlik harcamaları kontrol altında tutuluyor.

Akıllı Kent Yönetimi
Songdo, Güney Kore

Güney Kore’nin Songdo kent yönetim sistemi sayesinde, gün içerisinde elektrik tüketimi nerede yoğunsa oraya kullanımın düşük olduğu bölgeden enerji aktarmak, toplu taşıma araçlarını trafiğin yoğun olduğu yollardan uzak tutmak, aşırı birikme varsa çöp kamyonlarını program dışı olarak o bölgeye yönlendirmek mümkün oluyor.

Akıllı Yönetim Sistemi
Türkiye

Vatandaşların taleplerini iletmekte yoğun olarak başvurdukları muhtarların, vatandaşlardan gelen taleplere daha hızlı ve etkin karşılık verebilmeleri için MUBİM (Muhtarlık Bilgi Merkezi) uygulaması hayata geçirildi. Daha önce muhtarlar ve belediyeler arasında çevrimiçi bir platform olmaması nedeniyle vatandaşların taleplerinin çözülmesi oldukça uzun zaman alıyordu. İki birim arasındaki etkileşim sonucu geri dönüşleri sağlayan bir ortam oluşturan MUBİM ile öncelikle bu sürede ciddi kısalmalar meydana geldi. Böylece; istek ve şikâyetlerin muhtarlar tarafından mobil ortamdan çevrimiçi olarak girişi ve takibi, SMS veya e-posta ile sonuçların bilgilendirilmesi, belediyeye otomatik sevk işlemlerinin yapılabilmesi, çözüm süreçlerinin belediye tarafında tanımlanması ve raporlanması sağlandı. MUBİM’le istek ve şikayetlerin muhtarlar tarafından elektronik ortamda kayıt altına alınabileceği ve tek bir merkezden takip edilebileceği bir platform oluşturuldu.

Taylan Akpınar | [email protected]

Şehir Teknolojileri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Teknomaks’ı ziyaret edin!

Share