plot 16

Moscow City PLOT-16 Projesi (Genel Seslendirme ve Acil Anons Sistemi)

OKO Towers (Moscow City PLOT-16) iki ayrı gökdelenden oluşmaktadır. Gökdelenlerden bir tanesi ofis binası, diğeri ise konut olarak kullanılmaktadır. İkinci bina, Avrupa’nın en yüksek konut binası olma özelliğini de taşımaktadır. Projede; genel seslendirme ve acil anons sistemi Ateksis tarafından uygulamaya alındı.

Moscow City olarak bilinen, resmi adıyla Moskova Uluslararası İş Merkezi, Moskova şehir merkezinin batısında, ticarî faaliyet, yaşam alanı ve eğlence mekânlarını bir araya getiren toplamda yaklaşık 1 kilometrekarelik bir bölgedir.
Bu bölgedeki projelerden biri olan PLOT-16 iki ayrı gökdelenden oluşur. Capital Group’un sahibi olduğu binanın ana yüklenicisi Ant Yapı, elektrik-mekanik taşeronu ise AE Arma Elektropanç’tır. Gökdelenlerden bir tanesi ofis binası, diğeri ise konut olarak kullanılmaktadır. Bu ikinci bina, Avrupa’nın en yüksek konut binası olma özelliğini de taşımaktadır.
Ateksis, her iki binanın genel seslendirme ve acil anons sistemi ile beraber konut binasının ilk iki katında bulunan balo salonu ve toplantı odalarının ses/görüntü sistemlerinin kurulumunu başarıyla tamamladı.
Yapıların yüksekliği de göz önüne bulundurularak acil anons sistemi dağınık bir yapıda dizayn edildi. Ofis binasında gökdelenin farklı katlarında bulunan seslendirme sistemi merkezi ekipmanları (amplifikatör…vs) 6 ayrı noktadan, birbirleri ile fiber optik bağlantı yapılarak tek bir sistem gibi çalıştırıldı. Bosch’un en üst seviye seslendirme sistemi olan Preasideo serisi ile gerçekleştirilen çözümde fiber optik arayüzlerle kendi aralarında haberleşen lokal sistemler bir döngü oluşturarak herhangi iki lokal sistem merkezi arasında yaşanabilecek kablo kopması…vs gibi bir arıza durumuna karşı da hiçbir kayıp olmadan çalışabilecek duruma getirilmiş oldu.
Aynı zamanda, sistemin merkezi ünitesi de gerekli diğer yan ekipmanlarla beraber birebir yedekli yapıda konfigüre edilerek, merkezi kontrol cihazında yaşanabilecek bir arıza durumuna karşı yedek olan ekipmanın otomatik olarak devreye gireceği bir senaryo oluşturulmuş oldu. 65 seslendirme sistemi bulunan ofis binası dışında, 75 seslendirme bölgesine sahip konut binasında da benzer çözüm uygulandı. Sahada 13 adet rack kabine dağılmış şekilde bulunan merkezi ekipmanlar, yine fiber optik altyapı ile birbiri ile haberleştirilerek ofis binasında olduğu gibi yedekli bir yapı sağlandı. 49 katlı ve 245 metre uzunluğundaki ofis binası ile 85 katlı ve 352 metre uzunluğundaki konut binası ileride gerekebilecek olası ilavelere ve kapasite artırım gereksinimlerine de sağlıklı bir şekilde cevap verebilecek bir anons sistemine sahip oldu.

Share