city viewsads 6 1280x960

Kigali Kongre Merkezi, Afrika’nın merkezi

  • Uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan Kigali Kongre Merkezi’nde yangın algılama, acil anons, kartlı geçiş, engelli tuvaletleri için ipli çağrı, otoparklar için karbon monoksit algılama, konferans, profesyonel ses, görüntü ve otomasyon sistemleri Ateksis tarafından yapıldı. Güvenlik sistemleri Bosch BIS, bina yönetim yazılımı, kullanılarak bir çatı altında toplandı. Bosch IP kameralarla oluşturulan kapalı devre kamera sisteminin ve kartlı geçiş sistemlerinin yönetiminde ise Ateksis tarafından geliştirilen Duetron yazılımları kullanıldı.

Kigali Kongre Merkezi, Ruanda Cumhuriyeti’nin başkenti Kigali ’de uluslararası üst düzey toplantılara ev sahipliği yapmak üzere inşa edildi. İnşaatı Türkiye’nin önde gelen inşaat firmalarından olan ve yurtdışında pek çok önemli proje gerçekleştiren Summa firması üstlendi. Projenin Elektro-Mekanik işlerini ise yine pek çok yurtdışı projesinde imzası bulunan D&T firması gerçekleştirdi.

Ruanda, engebeli yapısı nedeniyle 1000 tepeli ülke olarak da adlandırılır. Ekvator’a yakın bir konumda olması sebebiyle yıl boyu sıcaklık ortalaması gündüzleri 25 – 30 °C, geceleri 15 – 18 °C aralığında seyreder. Afrika kıtasının orta doğu kısmında yer alan Ruanda’nın sınır komşuları, Uganda, Tanzanya, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyetidir. Başkenti Kigali yaklaşık 1.2 milyon nüfusa sahiptir. Temiz ve yeşil bir ülkedir Ruanda.

Tesis Otel, kongre salonu ve ek bina olarak üç yapından oluşuyor. 5 yıldızlı 292 odalı kongre otelinin ve kongre merkezinin işletmesini Radisson Blu grubu yapıyor. Kongre merkezi içinde yer alan toplantı odaları, balo salonları, bölünebilir sergi salonları ve 2600 kişi kapasiteli arena, uluslararası toplantılara, konserlere, festivallere, sergilere ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde tasarlandı.

Yangın algılama sisteminde, güvenilirliği, kullanım kolaylığı ve esnekliği ile ön plana çıkan Bosch FPA-5000 algılama paneli ve sahada, buna uygun algılama elemanları kullanıldı. Tesis genelinde FAP serisi detektörler, otel oda mahallerinde ise FNM serisi sirenli taban soketleri kullanılarak konukların can güvenliği korunması ve gerekli uyarıların zamanında aktarılması sağlandı. Lobi alanının yüksek alan bölgesinde ve arenada kubbe bölge alanında Fireray 50 RV serisi ışın tipi duman detektörleri kullanıldı. Tüm tesis için 3 adet FPA-5000 panel ve toplamda 50 loop ve 5000’e yakın algılama noktası Bosch BIS bina yönetim yazılımı aracıyla yönetiliyor. Sistem durumu ve alarm bilgileri, bilgisayarda kat planları üzerinden grafik ara yüzde gerçek zamanlı olarak gösteriliyor. Yönetim sistemi olayları grafik arabirim üzerinden izlemenin yanı sıra bağlı sistemleri yönetme ve raporlama imkânlarını da sunuyor. Kullanılan 3 panel birbirlerine CANBUS üzerinden yedekli ağ mimarisi ile bağlı olarak çalışıyor. Carlson Rezidor Hotel Group’un kabul ettiği uluslararası standartlara uygun yangın senaryosu ile yangın güvenliği sağlanıyor. Bu kapsamda akış anahtarlarının, kelebek vanaların, gazlı söndürme sistemlerinin arıza, alarm ve gaz akış bilgileri, damperlerinin konumları, yangın pompalarının konumları ve MCC panolarının durum bilgileri, yangın sisteminin izleme üniteleri yardımıyla grafik arabirime aktarılıyor. Sesli ve ışıklı uyarı sistemleri, acil anons sistemi, asansörler, kartlı geçiş kontrolündeki kapılar, yangın ve duman damperleri, merdiven basınçlandırma fanları, otopark JetFan’ları ve diğer MCC mekanik havalandırma cihazlarının aktivasyonları, belirlenen senaryolara göre bölgesel ve genel olarak kontrol ediliyor.

Acil anons sistemi olarak, Bosch seslendirme sistemlerinin amiral gemisi Praesideo kullanıldı. Yangın algılama sistemine paralel olarak tasarlanan sistem 3 alt merkezden oluşuyor. Toplamda 30’a yakın çok kanallı amplifikatör ve 60’a yakın ses bölgesi ile mimari tasarıma ve uluslararası standartlara uygun hoparlörler kullanılıyor. 3 ayrı alt merkez noktasından, bina kontrol merkezine bağlantı sağlanarak olası bir acil durumda kullanılacak çağrı istasyonları bina kontrol merkezinde konumlandırıldı. Sistem arıza ve enerji kesintilerine karşı aktif yedek amplifikatörler ve 48V akü beslemeleri ile korunuyor.

Projede HD teknolojisinde 430 IP kamera kullanıldı. Kayıt ortamı, 480 TB kapasiteli Raid 5 teknolojisinde 16’şar sabit disk kapasiteli ISCSI depolama üniteleri ile oluşturuldu. Yönetim ve izleme yazılımları olarak, Ateksis Duetron video yönetim ve video duvarı yönetim yazılımları kullanıldı. Açık otopark bölgelerinde NUC serisi panoromik kameralar, binaların yüksek noktalarında VG5-7220 serisi hareketli kameralar, teknik alan ve bina dış bölgelerinde NTI-50022 serisi kameralar, bina içi alanlarda ise NIN-51022 serisi kameralar, tesis çevresinde çit ve duvar bölgelerinde VOT-320 serisi termal kameralar konumlandırıldı. IVA akıllı video analiz teknolojisi ile güvenlik üst seviye olarak takip ediliyor.

2600 katılımcılı arenada 65 yıldır konferans sektörünün liderliğini üstlenen Bosch’un, piyasada heyecanla karşılanan yeni ürünü DICENTIS sistemi kullanıldı. OMNEO network mimarisi üzerine kurulu olan sistem, standart IP platformu üzerinden ses ve görüntü aktarımı, dosya paylaşımı ve sunum olanakları sağlıyor.

Delegeler, Android tabanlı multimedya ünitelerinin 7” dokunmatik ekranları aracılığıyla operatör tarafından paylaşılan toplantı dökümanlarını (word/excel/powerpoint/pdf dosyaları, resimler, müzikler, videolar…) inceleyebiliyor, tarayıcı ile internete gezinebiliyor, aynı ağdaki herhangi bir bilgisayardan yapılan sunumu canlı olarak takip edebiliyor ya da android tabanlı önceden yüklenmiş uygulamaları çalıştırabilirler.

Bu yeni özellikleri sayesinde DICENTIS sistemi uluslararası bir konferansın tüm ihtiyaçlarına tek bir cihazla cevap vererek; e-conferencing tabletlerinin, oylama cihazlarının, delege bilgisayarlarının toplantı masalarından kaldırılmasının önünü açıyor.

Bosch DICENTIS merkezi üniteleri ile kendi özel sistem kablosu üzerinden beslenebilen delege üniteleri, aynı zamanda sisteme PoE switch eklenerek standart ağ kablosu ile de bağlanabiliyor ve sistem bu şekilde kolaylıkla genişletiliyor. Sistem yazılımı da delege başına lisans tabanlı olduğundan sisteme kolaylıkla yeni delegeler ve özellikler eklenebiliyor.

Simültane tercüme sisteminde ISO 2603 normlarına uygun ve tercümanlar arasında yıllardır endüstri standardı olarak kabul edilen DCN sistemi kullanıldı. 2 kişilik tercüme odalarında, ikişer adet DCN-IDESK dijital tercüme ünitesi ve birer adet BON HD-SDI monitör konumlandırıldı. Böylece Arenadaki toplantılarda konferans üniteleri ile birlikte çalışan otomatik kamera sistemi görüntülerinin tercümanlara ulaştırılması sağlandı. DICENTIS – DCN bütünleştirmesi PRS-4OMI4 OMNEO Arabirimi kullanılarak sağlandı. Kızılötesi dil dağıtımı için ise yine aynı ürün grubundan Bosch INTEGRUS Sistemi tercih edildi.

Dokuz toplantı salonu, üçe bölünebilir balo salonu, dörde bölünebilir çok amaçlı sergi salonu ve 2600 kişilik Arenada BOSE marka hoparlörler ve amplifikatörler kullanıldı. Sistemin omurgası standart IP network tabanlı DANTE protokolü kullanılarak oluşturuldu. Tüm miksaj, sinyal işleme ve yönlendirme; Symetrix’in 64×64 kanal Dante dijital ses işlemcisi Radius ile yönetildi. Proje boyunca Radisson’un AV takımı ile beraber çalışılarak, müşterinin ihtiyaçlarına özel senaryolar ve arayüzler hazırlandı.

2600 kişilik dairesel arenada 5m x 3,5m ölçülerinde 4 adet Led Wall kuruldu. 3mm piksel aralıklı ve önden servis olanaklı ekranlara, Extron Video Matrisi kullanılarak birbirinden bağımsız görüntü gönderme olanağı sağlandı. Üçe bölünebilir balo salonu ve dörde bölünebilir sergi salonlarında endüstri devi Barco’nun PHWU serisi projektörleri ve Birleşik Amerika menşeili Draper’ın uygun büyüklükteki perdeleri tercih edildi. Mahaller arası ses ve görüntü aktarımı H.264 enkoder ve dekoderler kullanılarak mevcut network yapısı üzerinden sağlandı.

60 derecelik aralıklarla 6 adet Bosch Conference Dome kamera ile kapsanan dairesel arenada, söz alan delegenin görüntüsünü otomatik olarak konferans ünitelerinin ekranlarına ve Led Wall’lara göndermeye olanak sağlayan DICENTIS Camera Control modülü kullanıldı.

Çok amaçlı salon dinamikleri göz önünde bulundurularak tasarlanan bağlantı kutularında; analog ses girişleri ve projeye özel imal edilen DICENTIS soketlerinin yanısıra, CAT6 kablolar aracılığıyla da ses, görüntü iletimi ya da network bağlantısına olanak sağlandı.

Extron otomasyon sistemi kullanılarak AV ve aydınlatma kontrolü yine işletme ile fikir alışverişleri sonucunda müşteri ihtiyaçları doğrultusunda programlandı. Çok seviyeli şifre koruması ile kullanıcılar sınıflandırılarak, basit senaryo kısayol tuşlarından detaylı sistem parametrelerinin değiştirilebilmesine kadar yetkilendirmeler yapıldı.

Ülke için sembol ve Afrika’nın önemli kongre merkezlerinden olan tesis, otantik bir mimari yapıda 80.000 m² alan üzerine inşa edildi. Merkez, 2016 yılının 10-18 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen, 27. Afrika Birliği Zirvesine ev sahipliği yaparak ilk büyük toplantısına kapılarını açtı.

 

Share