8H0A2081 e1527510105783

‘Gelişen ve büyüyen inşaat sektörüne paralel olarak yangın algılama sektörü de her yıl Türkiye’de büyüyor ve gelişmeye devam ediyor’

Bosch Güvenlik Sistemleri’nde yangın algılama sistemlerinden sorumlu ürün yöneticisi Onur Sönmez ile Dünya’daki ve Türkiye’deki yangın sektörü ekipmanları standartları, Bosch yangın algılama sistemleri çözümleri, kapsam ve kolaylıklarıyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bosch olarak, tek bir loop hattında 250’nin üzerinde cihazı kontrol edebilecekleri, 3 km’ye kadar loop hattına sahip, modüler yangın algılama panelleri ile pazardaki tüm ölçekteki projeler için çözümler sunmaktayız. Modüler 5000 serisi yangın paneli ile farklı network topolojilerine olanak sağlaması sayesinde çok geniş alanlar için çözümler yaratmaktayız.

1)Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, 1983 İzmir doğumluyum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimimi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yenilenebilir enerji kaynakları üzerine tamamladım. 2008 yılından bu yana zayıf akım sektöründe, özellikle yangın algılama ve ihbar sistemleri alanında görev almaktayım. 2012 yılından itibaren Bosch Güvenlik Sistemleri’nde yangın algılama sistemlerinden sorumlu ürün yöneticisi olarak çalışıyorum. Barış adında 2,5 yaşında bir oğlum var. Dalış, basketbol ve Formula1 izlemek hobilerim arasında yer alıyor.

2)Yangın sektörünün güncel durumu hakkında bilgi alabilir miyiz? Türkiye’deki yangın sektörünü değerlendirebilir misiniz?

Gelişen ve büyüyen inşaat sektörüne paralel olarak yangın algılama sektörü de her yıl Türkiye’de büyüyor ve gelişmeye devam ediyor.  Pazarımızda yerli ve yabancı çok sayıda marka, çeşitli ölçeklerdeki sistemleri ile çözümler sunuyor.

Yangın algılama sistemi için en önemli unsur, projelerin başlangıçta doğru bir şekilde tasarlanmasıdır. Bu konuda, proje tasarımlarında hatalar yapıldığında, bu hatalar uygulama esnasında, son kullanıcılara ek maliyet olarak yansımaktadır. Diğer bir konu ise yangın danışman firma sayısının yeterli olmaması. Bu durum, projelerdeki yangın senaryosu ve risk analizlerinin doğru ve verimli bir şekilde yapılmamasına sebebiyet vermektedir.

3)Dünya’daki yangın sektörü ekipmanları hakkında belirlenen standartlar ile Türkiye’deki standartlar konusundaki görüşleriniz nelerdir?

Yangın algılama sektöründe dünyada geçerli olan iki adet yönetmelikten bahsedebiliriz. Bunlar EN54 ve NFPA’ dır. Avrupa kıtasında satışı gerçekleşen ürünler EN54 yangın yönetmeliğine göre test edilerek sertifikalandırılmalıdır. Ülkeler EN54’e bağlı kalarak kendi ülke ihtiyaçlarına göre kurdukları bağımsız laboratuvarlarda ürünleri test ederek sertifikalandırıyorlar. Bu sertifika kuruluşlarından başlıcaları VdS, FM, LPCB vb.’dir. Ülkemizde buna benzer akredite edilmiş bağımsız bir yangın laboratuvarı olmadığı için Avrupa’da geçerli olan bu sertifikalar ülkemizde gerçekleşen projelerde yangın danışmanları ve kontrolörler tarafından kabul görmektedir.

Ülkemizde, yangın sistemlerinin satılabilmesi için gerekli özel bir sertifika bulunmamaktadır. Bu konuda tek referans noktası olarak TSE’nin, EN54 yangın yönetmeliğinin ilgili kısımlarını Türkçe’ye çevirerek yayınladığı standartlardan bahsedebiliriz.  Bu konuda gerek Tüyak gerekse devlet nezdinde atılması gereken adımlar ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Türkiye’de kurulacak olan bağımsız bir yangın laboratuvarı ile birlikte, piyasada TSE, EN54 yönetmeliklerine uygun olmayan ürünlerin tespit edilmesi ve projelerde kullanılmasının önüne geçilebilecektir.

4)Bosch yangın algılama sistemleri çözümlerinden bahsedebilir misiniz? Çözüm ortaklarınıza sağladığınız kolaylıklardan ve çözümlerin kapsamlarından bahsedebilir misiniz?

Bosch Yangın algılama sistemleri olarak, yangın algılama için gerekli olan yangın panelleri ve ekipmanları, grafiksel yazılımları ve acil anons sistemlerini çözüm ortaklarımıza sunuyoruz.  Bosch olarak, tek bir loop hattında 250’nin üzerinde cihazı kontrol edebilecekleri, 3 km’ye kadar loop hattına sahip, modüler yangın algılama panelleri ile pazardaki tüm ölçekteki projeler için çözümler sunmaktayız. Modüler 5000 serisi yangın paneli ile farklı network topolojilerine olanak sağlaması sayesinde çok geniş alanlar için çözümler yaratmaktayız.

İlave olarak, gelişen teknoloji ve IP sistemlere olan ihtiyaçları karşılamak için yangın algılama sistemlerimizi her yıl geliştirmekteyiz. Bu kapsamlarda,

  • IP teknolojisiyle, gelecekteki değişikliklerden etkilenmeyen ağ yapısı
  • Ethernet ve fiber optik teknoloji ile sorunsuz ve genişletilmiş iletişim
  • Sezgisel işlemler için yeni renkli dokunmatik ekran

özelliklerini çözüm ortaklarımıza ve piyasaya sunmuş durumdayız.

Renk konsepti, insanların kritik durumlarda özellikle görsel uyaranlara göre davrandığı prensibini temel alarak geliştirildi. Bu özellik, daha az fark edilebilir unsurların gözden kaçmasını önlemeye yardımcı oluyor. Yeni renkli ekran, canlı renkleri ve net görüntüsüyle bilgilerin uzak mesafeden dahi son derece okunabilir olmasını garanti altına alıyor. Açıklama gerektirmeyecek kadar açık fonksiyonları kullanımı kolaylaştırarak kullanıcıların alarm koşullarına gerçek zamanlı tepki vermesine olanak sağlıyor.

Fiber optik kablolar aracılığıyla IP ağı ve iletişimini kullanan yeni işlemci, geniş bir alana yayılan projelerde, bina sınırlarının ötesinde yangın panellerinin kurulmasına ve bağlanmasına olanak tanıyor. Ethernet ve CAN ağının birleşimi, her türlü uygulama için üst düzey bir esneklik sunarken, aynı zamanda bir ağa daha fazla panelin bağlanmasını sağlıyor. Ayrıca, fiber optik kullanımı gürültü müdahalesi olmadan daha geniş mesafelerin kapsanmasına yardımcı oluyor. Bu, özellikle, birkaç farklı tesisten oluşan büyük şirket kurulumları veya havalimanları, demiryolu istasyonları gibi karmaşık sistemler için önemli bir avantaj sunuyor. Ethernet ve fiber seçenekleri mevcuttaki ve gelecekteki binalarda iletim teknolojileri için daha da önemli bir rol oynuyor.

Yanlış alarm bağışıklığı yüksek 7 farklı tipteki dedektör ailemiz ile projeler için çözüm üretiyoruz. Modern binalar gittikçe daha karmaşık teknik altyapılarla donatılmaktadır. Bu eğilim daha yüksek elektromanyetik kirliliğe neden olmakta, bu da algılamada kullanılan ekipmanlar için zorluk yaratmaktadır. Günümüzde meydana gelen yanlış alarmların yüzde 20 ila 30’unun bilinmeyen bir nedenden kaynaklandığı tahmin ediliyor (BRE Çalışması: “Binalarda hatalı yangın alarmlarının nedenleri – 2014”). AVENAR dedektör 4000 serisi, bu  gerçeklikler göz önünde bulundurularak geliştirildi. eSMOG özelliği, elektromanyetik kirlenmeye karşı dayanıklılık sağlıyor.  Bu özellik sistem entegratörlerine,  projedeki kritik bozucu etkiler hakkında bilgi veriyor. Bu da sistem entegratörlerinin kritik koşulları daha da hızlı belirleyip, çözmesini ve bu sayede zamandan ve paradan tasarruf etmelerini sağlıyor.

2016 yılında, zorlu ortamlarda güvenilir ve erken yangın tespitine yönelik yeni bir çözüm olan kamera tabanlı yangın algılama sistemi olan, AVIOTEC’i, pazara sunduk. Kendini kanıtlamış Bosch kamera teknolojisi ve Bosch Akıllı Video Analizi (IVA) üzerine inşa edilen video tabanlı yangın algılama sistemi, en gelişmiş yangın algılama teknolojisini içeriyor.

AVIOTEC, yüksek tavanlı binalar ya da nemli alanlar gibi yangın algılamanın zor ve algılama süresinin uzun olduğu ortamlarda, duman ve alevin erken algılanmasına olanak sağlıyor. AVIOTEC, diğer çözümlerin hızlı algılamada yetersiz kaldığı kereste fabrikaları, kağıt fabrikaları, hangarlar veya yangın algılamanın zor olduğu çok geniş ortamlar için ideal güvenlik sunuyor.

Güvenlik kameralarındaki akıllı algoritmaları kullanan AVIOTEC, duman ve alevler kameranın görüş alanına girdiği anda algılamayı gerçekleştiriyor. Noktasal detektörlerde algılama yapmak dakikalar alabilirken, yangını tavan yerine kaynakta algılayan kameralar saniyeler içinde alarm verebiliyor.

AVIOTEC, gerçek yangınları yansıma, hareket ya da arka ışık gibi hatalı alarm kaynaklarından ayırt etmek için akıllı algoritmalar kullanıyor.

AVIOTEC, VdS’nin video tabanlı yangın algılaması için geliştirdiği test prosedürünü geçen dünyadaki ilk ürün oldu. Kameranın, yanlış alarmlara karşı bağışıklığının yanı sıra zorlu çevresel şartlar altındaki uzun dönem fonksiyonel güvenliği, güvenilirliği ve operasyonel olarak meydana gelen mekanik etkileri de test edildi. Tüm bu testler sonucunda Aviotec dünyada yangın sertifikasına sahip tek ürün olarak çözüm ortaklarımıza ve müşterilerimize sunulmuştur.

Çözüm ortaklarımız için yangın panellerinin uzaktan arıza tespitine, bakımına ve alarm yönetimine olanak sağlayan IP tabanlı Remote Services teknolojisini geliştirdik.  Yeni ürünler ve çözümler geliştirmek için sürekli çalışan Bosch’un Remote Services teknolojisi ile, çözüm ortaklarımızın işletmeleri uzaktan izlemesine ve hataları erken teşhis etmesine olanak sağlıyor. Böylece kullanıcılar hızlı cevap ve kesintisiz hizmetten faydalanıyor.

Remote Services teknolojisi birçok üreticide bulunuyor. Ancak biz Bosch olarak çözüm ortaklarımız için sistemleriyle ilgili üstün şeffaflık, kolay bakım ve hata tespiti gibi avantajlar sunuyoruz. Ayrıca bu sistem, yangın panellerinin güvenilirliğini artırıyor ve işletim verimliliğini üst seviyelere çıkarıyor.

Remote Services teknolojisi; Remote Connect, Remote Maintenance ve Remote Alert’ten oluşan üç bileşenli modüler bir sistemden meydana geliyor. Bosch sunucuları aracılığıyla sistem entegratörü ve müşteri arasında güvenli bir internet bağlantısı sağlayan Remote Connect teknolojisi hızlı ve kolay bir kuruluma sahip olduğundan, özel bir IT uzmanlığı gerektirmiyor. Sistem uzaktan yapılandırılırken, hem yeni hem de mevcut yangın panelleriyle entegre edilebiliyor.

Remote Maintenance teknolojisi, hataları kesinti ya da hasara neden olmadan önce tespit ediyor. Böylece, bakım için gerçek zamanlı yangın alarm sistemi verilerini toplayıp analiz edebiliyor. Remote Alert ise yangın panelinden servis ekibine doğrudan, özelleştirilmiş metin mesajları ve e-posta uyarı bildirimleri gönderebiliyor.

5)Bosch yangın algılama sistemlerinde Ateksis ile yürütmüş olduğunuz süreç hakkında neler söylemek istersiniz?

Ateksis, 5 yıldır Bosch yangın algılama sistemlerinin Türkiye’deki en büyük yangın algılama partneridir. Her yıl birlikte büyük küçük her ölçekte projeyi birlikte geliştiriyor ve uyguluyoruz. Bu birlikteliğin her yıl daha da büyüyerek ileriye doğru gideceğine olan inancımız tam.

6) Gelecek dönemdeki hedeflerinizden bahseder misiniz?

Bosch Güvenlik Sistemleri olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de çift haneli olarak büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz. Global bir üretici olmanın avantajları kullanarak trendleri yakından takip ediyoruz. Bununla birlikte, piyasadan gelen talep ve istekler doğrultusunda marka bilinirliğimizi artırmayı hedefleyerek ürün ailemizi geliştirmeye devam edeceğiz.

Share