“Gelişen teknolojiyi takip ediyor; sektörün yapı taşlarına dokunmaya çalışıyoruz”

Türkiye’de güvenlik sektöründeki projelerde mühendislik hizmetlerine yeterli önemin verilmediğinin altını çizen FescommMühendislik Satış Pazarlama Müdürü Emin Ermez; sektöre ilişkin değerlendirmelerini dergimizle paylaştı.

Fescom Mühendislik hakkında bilgi alabilir miyiz?

Fescom Mühendislik yurtiçi ve yurtdışı projelerinde yer alan zayıf akım sistem entegratörü bir firmadır. “Zayıf akım” kısmını tırnak içinde söylemek istiyorum, sadece data firması ya da sadece yangın algılama ve elektronik güvenlik sistemlerinde uzman değil, zayıf akımın olmazsa olmaz dediğimiz ve omurgasını oluşturan data yapısal kablolama, ip, CCTV, yangın algılama, network, kartlı geçiş, acil anons ve genel seslendirme, kabin ve ip telefon sistemlerinin her birinin tedariği doğrudan üreticilerden sağlayan ve devreye alma, mühendislik hizmetlerini doğrudan kendi kadrosu ile yapabilen bir proje firmasıdır. Fescom, dört senelik bir firma olmakla birlikte, genç, dinamik, hızlı, esnek ve proaktif mühendis ve teknisyen kadrosundan oluşmaktadır.

Özetle diyebilirim ki Fescom Mühendislik Türkiye ve dünyanın birçok farklı noktasında önemli projelere imza atmış bir ekibin tecrübelerini birleştirmesiyle daha güçlü daha çözüm odaklı ve müşterileri ile sorumluluk paylaşabilen bir firma olarak yoluna devam etmektedir.

Projelerinizde hangi ürünleri tercih ediyorsunuz?

Öncelikle yurt içi ve yurt dışı projelerde görev almanın tecrübesiyle hareket ettiğimizden dolayı projeden projeye yerel standartlarda da farklılıklar oluşmaktadır. Her projede aynı ürün ve aynı marka yerine o projenin özelinde kullanılması gerekli olan, o projeye uygun ürün seçimleri üzerinden gitmeye çalışıyoruz. Kullandığımız ürünler belli bir kalite seviyesinin üzerinde kurumsal ürünler olmakla birlikte; özellikle bütçe sıkıntısı yaşanan projeler de teknik şartnamenin sınırları dahilinde daha optimumç özüm yollarını müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz.

Müşterilerinize hangi çözümleri sunuyorsunuz?

Biz projelerimizde zayıf akımın tamamına talibiz. Bu cümleyi söylemek belki çok kolay ama pratikte uygulamasını yapmak; eğer Fescom Mühendislik gibi bir yapılanma içerisinde değilseniz, gerçekten çok zordur. Günümüzde az önce saymış olduğumuz zayıf akım sistemlerinin tamamını tek bir çatı altında toplayabilmek için rakiplerimiz en az iki ayrı çözüm ortağı firmayı yanına alıp projelere gitmek zorunda kalıyorlar. Bizim iddiamız, şantiye ortamında yapılan toplantılarda müşterimizin tüm mekanik ve elektrik kadrosunun katılmış olduğu ve proje çözümlerinin masaya yatırıldığı toplantılarda Fescom Mühendislik masada tüm sorulara cevap verebilir, çözüm sağlayabilir ve her bir sistem hakkında tartışıp yorum yapabilir seviyede olmaktır.

Sunduğunuz çözümlerin kapsamından bahsedebilir misiniz?

Sorunun cevabı “tüm zayıf akım sistemleri” olabilir. Ama bu cevabı teorik olarak değil pratikte de böyle olduğu için veriyorum. Satış destek ekibinden uygulama ekibine kadar firma içerisinde çalışan tüm personel zayıf akım sistemlerinin tamamına hâkim bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Alınan veya planlanan eğitimler hem bu minvalde hareket edilerek gerçekleştiriliyor. Tabii bu alanda iddialı olmak ayrı bir sorumluluk gerektiriyor. Bu sorumluluğu taşımak ve paylaşmak, Fescom Mühendislik olarak ayrı bir gurur kaynağı hissetmemize vesile oluyor. Bu anlamda az önce saymış olduğumuz data yapısal kablolama, ip cctv, yangın algılama, network, kartlı geçiş, acil anons ve genel seslendirme, kabin ve ip telefon sistemleri bizim doğrudan tedariğini sağladığımız sistemler olarak sayılabilir. Proje tipine göre tamamlayıcı olan sistemleri de istenildiğinde sağladığımız sistemler arasına ekleyebiliriz; Hemşire çağrı, gaz algılama sistemleri, IP TV, digital signage vb.

Sektörde sizi rakiplerinizin önüne geçiren çözümleriniz nelerdir? Fescom neden tercih edilmeli?

Fescom Mühendislik; adından da anlaşılacağı üzere mühendislik yapan bir firma. Mühendisliğin ne olduğunu bilen, proje çalışmaları yapan, bu çalışmaları yaparken de müşterilerine katma değer sağlayan, imkân verilmesi halinde sadece müşterilerine değil projeleri de çözümleri anlamında değerli kılmaya çalışan ender firmalardan bir tanesidir. Sadece zor projelerinde özellikle proje çalışmaları için bizimle irtibata geçen müşterilerimiz olduğunu biliyorum. Fescom aynı zamanda hızlan gelişen teknolojiyi takip ederken proje ofisleri ve proje danışman firmaları ile de irtibatını kesmiyor, müşterilerine bir üretici gibi eğitim verirken aynı zaman da sektörün tüm yapı taşlarına da dokunmayı ihmal etmiyor. Zayıf akımı bir total çözüm olarak ele alıp, gerekli çözümleri en doğru yerde en doğru şekilde yapıyor.

Türkiye’de güvenlik sektörünü değerlendirebilir misiniz?

Sektörümüzün maalesef bu aşamada çok gurur duyacağımız bir seviyede olmadığını düşünüyorum. Bu benim kişisel görüşüm en nihayetinde. Mühendislik hizmetlerinin yeterli seviyede değer görmediğini düşünmekle birlikte daha profesyonel bir sektör haline gelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak aslında profesyonellik anlamında maalesef ülkemizde bir aksaklık söz konusu. Bu durum doğal olarak hayatın her aşamasında yansıyor. Aynı bizim sektörümüze yansıdığı gibi. Özellikle yurtiçi projelerinde proje dizayn ofislerinin rolü çok büyük önem arz ediyor. Onların yapmış olduğu çalışmalar aslında sektördeki ivmelenmeyi belirliyor diyebiliriz. Ayrıca ülkemiz çok “price sensitive” diye nitelenen fiyat odaklı bir ülke olarak dünyada biliniyor, bu durum üreticilerin farklı stratejiler ile pazarın içerisinde yer alıp, mühendisliğin olmadığı sadece al sat mantığının oturtulmaya çalışıldığı bir sektör haline gelmesine vesile oluyor.

Türkiye’deki güvenlik sektörüyle Avrupa’daki güvenlik sektörünü kıyaslayacak olursak, gözlemleriniz nelerdir?

Avrupa kıtasından en önemli farklarımızdan birisi “mühendislik kıymeti” diyebilirim. Az öncede değindiğim gibi mühendislik ülkemizde maalesef yeterli derecede önemsenmiyor, yeterli derece kıymeti bilinmiyor. Umuyorum ki ilerleyen zamanlarda sektör büyüklerimiz ve mühendislik derneklerimiz ve STK’lar bu konuları da gündemlerine alacaklardır. İkinci olarak proje profesyonelliği diyebiliriz. Projelerdeki teknik şartnameler, çıkarılan keşifler, yapılan proje çizimleri hepsi birbiri ile uyumlu çıkıyor. Yani projeye uygun çözümlerin spesifik olarak belirlendiği işler meydana çıkarılıyor. Biz de olmuyor mu, tabii ki biz de de çok iyi çalışan firmalar mevcut ama bu firmaların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor maalesef. Yani bir hastane projesinin teknik şartnamesinde okul ya da AVM projesine ait ibareleri artık görmememiz lazım gerektiğini düşünüyorum.

Gelecek dönemdeki hedeflerinizden söz eder misiniz?

Hedefler anlamında Fescom Mühendisliğin belirlemiş olduğu kriterlere uygun orta vade, uzun vade planları gün gün gerçekleştirilerek devam ediyor, o konuda çok şükür bir sıkıntımız yok.

Fakat yaşadığımız güzel ülkemiz adına endişelerimiz devam ediyor. Gün be gün gelen şehit haberleri, ülkemizin kalbi Ankara’mızda ve diğer illerimizde yaşanan acı dolu patlamalar, terörün ülkemiz üzerinden kanlı ellerini çekmemesi ve bu sürecin dur durak bilmeden daha da kötüye doğru gidiyor gibi görünmesi, ülkemiz ve insanımız adına daha acı verici bir hal almasına sebep oluyor. Umuyorum ki en kısa sürede ekonomik olarak güçlü ve bağımsız, sorunsuz, insanların birbirine nefret duymadığı, barış ve huzurun kol gezdiği hoşgörü ülkesi olabildiğimizi görürüz, yaşarız ve gelecek nesillere yaşatırız.

Share