Gaziantep Mahkemesi

Gaziantep Bölge Adliyesi Mahkemesi’ne Ateksis ’ten akıllı çözümler

  • Türkiye’de 7 adet olan Bölge Adliye Mahkemelerinden biri olan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nde CCTV, yangın algılama, acil anons, kartlı geçiş ve profesyonel ses-görüntü sistemlerinin montaj ve devreye alımları yapılmıştır.

İstinaf Mahkemeleri yerine günümüzde Bölge Adliye Mahkemeleri, yerel mahkemelerin bir üst mahkemesi olarak kanunda belirtilen sınırlar ve kurallar çerçevesinde maddi ve hukuki denetim yapmaktadır.

Türkiye’de 7 adet olan Bölge Adliye Mahkemelerinden biri olan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nde CCTV, yangın algılama, acil anons, kartlı geçiş ve profesyonel ses-görüntü sistemlerinin montaj ve devreye alımları yapılmıştır.

İç ve dış mekânlarda üstün özellikli Bosch Flexidome IP 7000 1080p serisi 298 adet kamera ve çatıda 6 adet VG5 PTZ kameralarla güvenliğin sağlandığı binada, 1920×1080 çözünürlükteki HD görüntüler güvenlik odasında bulunan 12 adet 46 inch monitörlerle sürekli olarak izlenmekte ve 7 adet toplamda 300 TB’ı aşan depolama ünitelerinde 100 günün üzerinde kayıt tutulabilmektedir. Kameralardaki hareket algılama özelliği sayesinde kullanıcılar istediği kameraya istediği gün ve saat aralıkları için alarm tanımlayarak herhangi bir hareket algılanması durumunda 4 adet spot monitörde ilgili bölgelerin canlı görüntüsü otomatik olarak gösterilmekte ve sesli uyarı verilmektedir. Böylece kullanıcının, binanın boş olduğu zamanlarda tüm kameraları her an izleme zorunluluğu ortadan kalkmakta ve herhangi bir hareketliliği gözden kaçırma durumu en aza indirilebilmektedir.

Çatıda bina köşelerine yerleştirilen 6 adet IP 7000 serisi VG5 Autodome hareketli kameralar ile bina çevresi otomatik olarak sürekli taranmaktadır. Kameranın 36X optik zoom yapabilme özelliği sayesinde tüm alana hâkim olunmakla beraber, izlenmesi istenmeyen bölgeler için de sanal maske tanımlanabilmekte, görüntü sabitleme özelliği (image stabilization) ile aşırı rüzgârlı havalarda direkteki titreşimlerden etkilenmeden sabit bir görüntü alınabilmektedir.

Ateksis tarafından geliştirilen Duetron VMS yazılımının kullanıldığı projede; harita desteği sayesinde kullanıcı, alarma geçen bölgelerdeki kameraları grafik ekranlarda takip edebilmektedir. Grafik ekran üzerinde oluşan alarmlar sayesinde kullanıcıya hızlı, anlaşılır ve daha doğru tespit etme imkânı verilmektedir. Yine aynı grafik ekran üzerinden istenilen bölgedeki kameraların canlı görüntülerine hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilmektedir.

Bosch ’un yangın algılama konusundaki amiral gemisi olan FPA5000 yangın algılama sisteminin kullanıldığı projede 2000’i aşkın adres bulunmaktadır.  Yine Ateksis tarafından geliştirilen Duetron FMS grafik yazılımı sayesinde yangın algılama sistemindeki bütün ekipmanların grafik üzerinden izlenmesi ve kontrol edilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu özellik sayesinde kullanıcı, alarm gelen dedektörü harita üzerinde görerek konumunu hızlı bir şekilde kavrayabilmekte ve alarm sürecini FMS grafik yazılımı üzerinden yönetebilmektedir. Duetron FMS ve Duetron VMS yazılımları arasında gerçekleştirilen entegrasyon sayesinde alarm gelen bölgedeki kamera görüntüsü spot monitörlerde otomatik olarak görüntülenip sesli uyarı vermekte böylece kullanıcının bölgeye gitmeden alarm hakkında ön bilgi edinmesine büyük yarar sağlamaktadır.

Bosch Plena sistemiyle yangın alarm sistemine entegrasyonu gerçekleştirilen acil anons sisteminde yangın anında tüm binaya tahliye anonsu yapılarak acil durumda bina personelinin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi sağlanmaktadır. İki adet anons istasyonu aracılığıyla güvenlik odasından ve resepsiyondan istenilen bölgeye manuel canlı anons yapılabilmektedir.

Kartlı geçiş sisteminde de Bosch ürünlerinin kullanıldığı projede Building Integration System (BIS) grafik ekranı aracılığıyla güvenlik odasından tüm kapılardaki ve turnikelerdeki geçişler izlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir. Yangın algılama sistemi ile gerçekleştirilen entegrasyonla tüm kapılar ve turnikeler yangın anında serbest hale getirilerek tahliye seri bir şekilde sağlanmaktadır. Yine BIS ve Duetron VMS yazılımları arasında gerçekleştirilen entegrasyon ile kapılardan yetkisiz geçiş yapıldığında ve kapı açık bırakıldığında spot monitörlerde ilgili kapının görüntüsü açılmakta ve sesli uyarı verilerek kullanıcı uyarılmaktadır.

Büyük duruşma salonunda görüntü ve profesyonel ses sistemleri uygulamasının yapıldığı projede Bosch CCS konferans delege sistemi kullanılarak hakim, avukat ve sanık masalarına delege sistemi mikrofonları yerleştirilmiştir. Başkan mikrofonunun diğer tüm mikrofonları susturabilme özelliği sayesinde olası bir kargaşa durumunda başkan kendi mikrofonundaki bir tuşa basarak tüm kullanıcıların mikrofonunu bloke edebilmekte ve sadece kendi mikrofonunu aktif hale gele getirebilmektedir.

Share