eti gida sanayi yonetim binasi

Eti Gıda Sanayi’nin yönetim binasına Ateksis imzası

 

  • Türkiye’ nin lider gıda sanayi firmalarından Eti Gıda Sanayi’nin Yönetim Binası’nın birbiri ile entegre olarak çalışabilen yangın algılama, kartlı geçiş, genel seslendirme ve acil anons sistemleri ile kapalı devre kamera sistemlerinin saha içi uygulamaları Ateksis tarafından gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’ nin lider gıda sanayi firmalarından Eti Gıda Sanayi ve Ticaret ile bina elektroniği ve güvenliği konusunda akılcı ve etkin mühendislik çözümleri sunan Ateksis, güçlü bir birliktelik kurarak Eti Plaza Yönetim Binası projesi kapsamında bir araya geldiler. Bu kapsamda birbiri ile entegre olarak çalışabilen yangın algılama, kartlı geçiş, genel seslendirme ve acil anons sistemleri ile kapalı devre kamera sistemlerinin (CCTV IP) saha içi uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu yazımızda CCTV IP sistemleri ile ilgili gerçekleştirmiş olduğumuz uygulamaları ve kullanılan ürünlerin sağlamış olduğu birçok avantajdan bahsedilmektedir.

ETİ Plaza Yönetim Binası’nın dizaynı iç mimar Sn. Hakan Adaş tarafından gerçekleştirilmiştir. Proje uygulama kapsamında elektrik proje müellifi Aykar Mühendislik, ana yüklenici Berko İnşaat, elektrik taahhüt firması olarak da Çağrı Elektrik görev almıştır.

Ateksis, Eti Plaza Yönetim Binası projesinde CCTV IP sistemlerinde ne gibi çözümler sunmaktadır? 1080p (2 MP) çözünürlükteki DINION IP BULLET 5000 HD (NTI-50022-A3) kameralarda 25 m’ye kadar gece görüş mesafesine ulaşmak mümkündür. Kamera, tüm aydınlatma koşulları altında net odaklanmayı korurken, canlı gündüz renkleri ve üstün gece görüntülemesi için mekanik filtre teknolojisine sahiptir. IR teknolojisi sayesinde 0.0 lx video hassasiyetinde çalışabilmektedir. Dayanıklı alüminyum muhafazası, kurulum esnasında büyük esneklik sağlamaktadır ve kamera zorlu ortamlarda hem suya hem de toza karşı dayanıklıdır ve IP66 standartlarını karşılamaktadır. -30°C ila +50°C gibi geniş bir çalışma sıcaklığı aralığına sahip olması sayesinde değişken mevsim koşullarına son derece uyumludur. Ayrıca bullet kameraların çalışması için gerekli olan güce, hem Ethernet (PoE) üzerinden hem de +12 VDC güç kaynaklarından ulaşılabilmesi sayesinde altyapısal olarak da müşteriye iki farklı seçenek sunabilmektedir.

Yönetim binasında FLEXIDOME IP INDOOR 4000 HD (NIN-41012-V3) dome kamera kullanılmaktadır. 720p (1.3 MP) çözünürlüğe sahip dome kameralar true day/night özelliği sayesinde gece ve gündüz zaman dilimlerinde yüksek performans sağlamaktadır. Kameralar hareket algılama ve dışarıdan müdahalelere karşı lensi otomatik olarak ayarlayabilme özelliğine sahiptir. Görüntü hassasiyeti renkli ortamlarda 0.24 lx siyah/beyaz ortamlarda 0.05 lx gibi düşük ışık koşullarında performans sağlamaktadır. Günümüzde kameraların performansları kadar estetik tasarımları da endüstriyel alanlarda önem teşkil etmektedir. Flexidome IP Indoor 4000 serisi zarif tasarımıyla da rakiplerinin önüne geçmeyi başarmıştır.

Genel mahallerde DINION IP 4000 HD (720 p) ve DINION IP 5000 HD (1080 p) kameralar konumlandırılmıştır. Bu tip box kameralar lens ve muhafazaları ile birlikte kullanılmaktadır. Kameralar 1/ 2.7” CMOS görüntü sensörüne sahiptir ve renkli ortamlarda 0.25 lx ve siyah/beyaz ortamlarda 0.05 lx görüntü hassasiyetlerinde çalışabilmektedir. Sinyal gürültü oranı 50 db’nin üzerinde olan bu tip kameralarda akıllı dinamik gürültü azaltma özelliği sayesinde bant genişliği ve kayıt kapasitesi azaltılabilmekte ve bu da kullanıcıya daha fazla kayıt imkanı sunmaktadır. Tüm Bosch kameralarda olduğu gibi bu model de ONVIF spesifikasyonlarını sağlamaktadır.

Çevre güvenlik bölgelerinde ise güvenlik ihtiyacı daha fazla olacağı için gelişmiş görüntü işleme tekniklerini içeren DINION IP starlight 8000 MP kameralar tercih edilmiştir. Akıllı video analizi (IVA) özelliğine sahip bu kameralar, ilgili durumları izler ve bu durumlara odaklanır, kaydedilen videoya algı ve yapı ekleyerek doğru verilere hızlı erişebilmemize olanak sağlamaktadır. Akıllı video analiz önceden tanımlanan alarmlar tetiklendiğinde sizi uyarak yardımcı olmaktadır. En fazla 8 IVA kuralını akıllıca birleştirerek, karmaşık görevleri kolay hale getirir ve yanlış alarmlar minimum seviyeye iner. Ayrıca IVA, meta veriler ekleyerek videonuza algı ve yapı katar. Bu özellik, kaydedilen saatlerce uzunluktaki videodan ilgili görüntüleri hızlıca bulmanızı sağlar. Meta veri, kesin adli kanıt sağlamada veya kişi sayma ya da kalabalık yoğunluğu bilgisine dayanarak iş süreçlerini optimize etmede de kullanılabilir.

Ayrıca AUTODOME IP dynamic 7000 HD hareketli kamerada çevre güvenlik alanında tanımlanan turlar sayesinde geniş bir alana hakimiyet sağlamaktadır. FLEXIDOME IP panoramic 7000 MP balıkgözü kamera ile 360°C ‘lik alanlarda görüntü taraması yapabilmektedir. FLEXIDOME IP starlight 7000 VR kameralar ile yukarıda belirtilen akıllı video analiz sayesinde ve renkli ortamlarda 0.017 lx’ e kadar varabilen görüntü hassasiyeti ile üstün bir görüntü içeriği sunmaktadır.

Eti Plaza Yönetim binasında kullanılmış olan bu kameralar ile birlikte ciddi bir güvenlik ağı yaratılmıştır. Doğru mühendislik çözümleri sayesinde, doğru sayıda ve doğru nitelikli kameralar ile alan hâkimiyeti yaratılarak eşsiz görüntü izleme imkânı sağlanmıştır.

Share