duetr

Entegrasyon: Sistemler Arası Veri Köprüleri

Duetron, ilk ürünlerini piyasaya sunduğu andan itibaren, diğer yazılım sistemleri ile iletişim konusuna özellikle önem vermiştir. Üreteceği yazılımların her birinin birbiriyle entegre çalışması prensibinden ödün vermemiş ve gerektiği durumlarda da farklı yazılım sistemleri ile haberleşme sağlayarak proje bazında pek çok çözüm üretmiştir.

“Veri, şirketler için yeni para birimi” demişti Microsoft CEO’su Satya Nadella, bundan birkaç yıl önce. Zaman her geçen gün onu haklı çıkarmaya devam ediyor. Önce büyük veri kavramı girdi hayatımıza. İnternet, sosyal medya, iletişim ağları, anlık mesajlaşma sistemleri derken, herkes kendi çapında veri üretmeye başladı. Eskiden belki de sadece bilişim sektörü çalışanları bu konuda katkı sağlarken, artık sıradan birisi bile görsel ya da yazılı içerik oluşturabiliyordu. Anneanneniz Facebook’da video paylaşırken, çocuğunuz Instagram’da hikaye ekleyebiliyordu. Hatta bu üretilen veri miktarı o kadar hızla artıyordu ki; sadece 2012 ile 2013 yılları arasında üretilen verinin bile, insanoğlunun varolduğu günden bu yana o zamana kadar ürettiği verinin toplamına eşit olduğu söylendi.

Tabi bilişim teknolojilerinin altyapıları da bu devasa boyuttaki verileri tutmak ve işlemek için aynı hızda ilerlemeye devam ediyordu. Sonrasında bu verileri işleyen akıllı algoritmalar, modellemeler ve yapay zeka teknikleri işin içine girdi. Artık ham veri, veri olmaktan çıkmış, şirketler için rakipleri arasında onlara avantaj sağlayacak bilgi birikimlerine dönüşmeye başlamıştı. Bu gelişme ayrıca veriye bakış açımızı ve ondan beklentilerimizi de dramatik bir şekilde değiştirdi. Artık hangi alanda olursa olsun, ister işimiz, ister özel hayatımız, bilgi değeri taşıyan bu verilerin sürekli olarak elimizin altında, istediğimiz anda ulaşılabilir olmalarını ister olduk.

Bilişim teknolojileri ile yakın ilişki içinde bulunan tüm diğer sektörlerde olduğu gibi, bina güvenlik sistemleri de bu dönüşümden nasibini aldı. Burada veri, alarm ve güvenlik sistemleri tarafından anlık olarak üretiliyor ve saklanıyordu. Güvenlik kameralarının görüntüleri, kapı geçiş sistemlerinde giriş, çıkış yapan insanların bilgileri, araçların plakaları ve bunun gibi daha birçok bilgi her bir sistemin içinde saklanıyor, gerektiğinde de sorgulanıyor ya da raporlanabiliyordu.

Ancak sistemler arası entegrasyon taleplerinin ortaya çıkmasıyla beraber, üretilen anlık verinin sadece üretildiği sistemde kalmayıp, diğer sistemlerin de erişimine sunulması gündeme geldi. Örneğin; yangın alarm sisteminde üretilen alarmın, gerçek zamanlı olarak CCTV sistemine iletilmesi ve burada ilgili kamera görüntüsünün gösterilmesi, aynı zamanda kartlı geçiş sisteminde bu alarm bilgisinin işlenerek, gerekli görülen kapıların otomatik açılması gibi işlevsellikler hayata geçirilebilirdi. Böylece tüm güvenlik sistemleri tek bir yapı gibi beraber çalışabilecek, bina içinde uçtan uça her yönüyle tam bir izleme sağlanacaktı.

Yazılım markası olarak bu sektörde ciddi yer edinmiş olan Duetron, ilk ürünlerini piyasaya sunduğu andan itibaren, diğer yazılım sistemleri ile iletişim konusuna özellikle önem vermiştir. Üreteceği yazılımların her birinin birbiriyle entegre çalışması prensibinden ödün vermemiş ve gerektiği durumlarda da farklı yazılım sistemleri ile haberleşme sağlayarak proje bazında pek çok çözüm üretmiştir. Alanında uzman geliştirici kadrosuyla;  TCP/IP, web servis, OPC, BacNET gibi farklı endüstriyel standartlar ve iletişim protokollerini uygulama yeterliliğine sahip olması, ona her alanda hızlı ve etkin implementasyon yeteneği sağlamıştır. Çok farklı bina konseptlerinde, çok sayıda proje paydaşlarını içeren uygulamalar da bile Duetron yazılımları, diğer yazılım ya da donanımlarla anlık haberleşmeyi hayata geçirerek, sistemler arası entegrasyonu başarıyla gerçekleştirmiştir.

Duetron, entegrasyon ve veri iletimi alanında bununla da yetinmemiş, Bosch Güvenlik firması ile daha önce yaptığı yazılım bazlı entegrasyon konusundaki işbirliğini daha da genişletmiş ve Bosch BIS sisteminin diğer sistemlerle entegrasyonu için arayüz hazırlama çalışmaları yapmıştır. Böylece farklı dilleri konuşan iki sistemin arasına yazılımsal arabirimler geliştirerek, bu iki sistemin haberleşmesini de sağlayabilmektedir. Bosch Güvenlik Sistemlerinin EMEA’daki en büyük iş ortağı olan Ateksis ile birlikte Adana Entegre Sağlık Kampüsü projesinde, Duetron ekibi tarafından böyle bir çalışma yapılmış ve hem BIS hem de BVMS yazılımlarının hastane bünyesinde yer alan, hemşire çağrı, hastane yönetim sistemi, RFID gibi birçok farklı sistemle entegre çalışması sağlanmıştır.

Gelişen teknoloji, her geçen gün sanal alemde insanları bir araya getirirken, gerçek hayatta da sistemleri birbirine yaklaştırıyor. Artık cihazların sürekli olarak birbiriyle etkileşimde olduğu bir döneme doğru ilerliyoruz. Bu durumun uzun vadede insanoğlunu götüreceği noktayı kestirmek bugünden pek mümkün görünmese de, bu kaçınılmaz gidişe ayak uydurmak adına teknolojilerimizi yenilememiz gerekiyor. Duetron, ürettiği yazılım çözümleri ile hizmet verdiği sektörlerde bu anlamda önemli işlere imza atıyor.

Share