2 burglar DCS

“Emek sarf edilmeden zirveye çıkılamaz”

Uzun araştırmalar sonucunda güvenlik sistemlerinde Ateksis ve Gaziantep’teki iş ortağı Netplus ile çalışmaya karar veren Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu ve Naksan Holding IT Müdürü Abdülrahim Atak ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle Taner Nakıboğlu’nu tanıyabilir miyiz?

Naksan Holding bünyesinde 1998 yılından itibaren çalışmaya başladım. Sonra yavaş yavaş fabrika müdür yardımcılığı, fabrika müdürlüğü görevlerinde bulundum. 2005 yılında Royal Halı’yı kurduk. Zamanla Royal halı, yenilikleriyle farklılıklarıyla ön plana çıktı. 2013 yılında da halka arz yaptık. Ve şuanda da hisselerimizin yüzde 25’i halka açık. Aile şirketi olarak devam ediyoruz. Naksan Holding aile şirketi ama Royal Halı’da iş bazında ortaklarımız var. Royal Halı’da Cihan Dağcı ile ortaklığımız mevcut, aynı zamanda kendisi genel müdür ve yönetim görevlisi olarak bulunuyor. Royal Halı bünyesinde Royal,Pierre Cardin ,Atlas Halı olmak üzere üç marka bulunuyor. Türkiye çapında 1200’den fazla bayimiz var. Ürünlerimizin sunulduğu 200 üzerinde Showroom var. Ayrıca yine Atlas halı olarak da 150’ye yakın mağazamız var. Türkiye’nin her yerinde Kıbrıs’ta, Avrupa’da Amerika’da, Ortadoğu’da, Türkî cumhuriyetlerde, Ukrayna’da ve Rusya’da bayilerimiz var.

Halı sektörüne nasıl geçiş yaptınız? Farklı sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz?

1979’ta plastik ambalaj üretimi ile başladık. Bu ara malı üretimiydi. 1998’den itibaren hem tüm yumurtaları aynı sepete koymamak adına hem de ara maldan çok tüketiciye yönelik üretim yapmak adına Royal Halı düşüncesi ortaya çıktı. İplik üretiminden başladık. Bir ucu tekstil bir ucu plastik olduğu için gözümüze zor görünmedi. Halı ipliğinin yüzde 98’ini ihraç etmeye başladık. Biz iç piyasaya yönelik çalıştığımız için akrilik iplikle çalışı-yoruz. Naksan Holding’in %75’i iç piyasa %25’i ihracattan oluşuyor. Royal Halı için bu durum %50 ihracat %50 iç piyasa olarak ilerliyor. Atlas Halı’nın markasını satın almıştık. Onu ayrı bir marka olarak canlandırdık. Atlas Halı’nın üretimi, satışı, pazarlaması, sevkiyatı ayrı. Yine %51 Royal Halı,%41’i Naksan Holding bünyesinde yer alıyor.

Sektörde önemli bir yeriniz var bunu sağlayan etkenler nelerdir?

Herkesin kavga ettiği birbiriyle geçinemediği şu dönemde biz ailece birbirimizi idare ediyoruz. Birlik, beraberlik içerisinde ortaya çıkan sorunları istişare ediyor ve haftalık toplantılar, icra kurulları düzenliyoruz. İşlerimizde söz edecek olursak “büyük düşün, küçük başla, çabuk bitir” düşüncesiyle hareket ediyoruz. Mesela Royal Halı 2006 yılında piyasaya çıktı. 2013’te halka arz oldu; 7 yıllık bir firma. Ama piyasadaki algı 25 yıllık bir piyasa algısıydı. Biz mesela reklamlarımızda ünlü kullanmayacağız dedik. Bütün halı reklamlarında ünlüler vardı. “Bizim ünlümüz ürünümüz” dedik. Biz trendlerin takipçisi değil, belirleyicisi olacağız dedik. Renkgarenk halıları ilk biz yaptık. Halıda ebrunun kullanılması, antibaktariyal,anti mantar halı ve en son bu sene sigortalı halıyı çıkardık. 

Son dönemlerde üretilen “Sigortalı halı”nızın ismi nereden geliyor?

Halıyı aldınız; çıkmayan bir leke oluştu sizin hatanızla üzerine kahve döküldü yandı halı zarar gördü. Bir yıl içinde halıyı iki kere değiştirebiliyorsunuz. Piyasadan olumlu tepkiler alıyoruz. Satış sonrası müşteri memnuniyeti için danışmanlık hattı oluş-turduk. Gelen tüm sorulara cevap veriliyor. Biz sunduğumuz ürünün arkasında duruyoruz. Bu sene bir ilki daha gerçekleştirdik. Tozumaz akrilik halıyı piyasaya sunduk. Yeni aldığınız halı ilk 6 ay hav atar. Biz onu burada yüzde 70 alıyoruz. Halı müşteridedaha az tozuyor. Yıllık bayilerle toplantılarımız oluyor. Herkesin fikirlerini dinliyoruz. Bayi yöneticisi arkadaşlarımız Türkiye’nin her yerini dolaşıyorlar. Bayilerin sorunlarını dinleyip merkeze iletiyorlar. En son noktaya kadar takip ediliyor. Fabrikalarımız da güvenlik sistemleriyle ilgili sorunumuzu da uzun yıllar yaptığımız araştırmaların neticesinde; Ateksis ve Gaziantep’teki iş ortağı Netplus ile çözdük. Sistemlerle ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Firmalar 7/24 Bosch kameralarla izleniyor. Herhangi bir olay olduğunda müdahale ediliyor. Alt yapıda hiçbir sıkıntı yok. Hiçbir sorun yaşamadık.

Sosyal sorumluluk projeleriniz nelerdir?

Çocuklar Gülsün diye Royal anaokulu var. Gülben Ergen’in reklam filminde yer aldığı proje kapsamında. Yüz öğrencilik bir okul. Birde sosyal sorumluluk projesi kapsamında Royal halı basketbol takımımız var. Hem birinci lig var hem de alt yapı takımları var. Royal Halı’dan önce en son 27 yıl önce Alt yapı da 150 çocuk var onları da geleceğe hazırlıyoruz.

Abdülrahim Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Naksan Holding bünyesindeki faaliyetlerinizde kısaca bahseder misiniz?

17 senedir Naksan Holding bünyesinde çalışıyorum. Son 13 senedir IT (Information Technology)müdürüyüm. Naksan’ın bütün şirketlerinin IT faaliyetleri departmanımız tarafından yürütülüyor. IT departmanında yaklaşık 15 çalışanımız var. Her şirketin kendine ait küçük IT departmanları da var. Bu departmanlar da merkeze bağlı çalışmaktalar. Firmada merkezi bir yapı mevcut. Bütün sistemler merkezde konumlanmış durumda. Uzaktaki ofislerdeki kullanıcılar online olarak merkeze bağlılar ve bütün faaliyetleri buradan online yapabilir durumdalar.

IT tarafında özellikle belirtmek istediğiniz bir çözüm var mı?

Kamera sistemleri ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz?Biz şirket olarak neredeyse 15 senedir IT sektörüne ciddi yatırım yapan bir firmayız. Organizedeki ilk Türk Telekom’dan fiberi alan firma da biziz. Bu işlem neredeyse 12 yıl önce oldu. IZ PRI santral aldığımız zamandı. O zaman ACH vardı. Şimdi metrointernet çıktı. Şirketimizde hem sanallaştırma var hem de fiziksel serverlarımız var. Sanal ve fiziksel serverlarda ciddi farklılıklarımız var. 800 civarı bir klayt tarafımız var. Bunların büyük bir kısmı Naksan merkezde. Diğerleri Eskişehir,İzmir,Ankara,İstanbul’da dört noktada yerimiz var. Aslında kamera sistemleri ile ilgili biz neredeyse 7-8 yıldır devamlı bir araştırma içerisindeyiz. Değişik markaları aldık, denedik. Ama hep bir proje yapalım düşüncesi vardı. Dünya o yöne doğru gidiyor, yaptığınız şeyi izlemek istersiniz. Fuarlara katıldık. “Ürünleri karşılaştırırken bizim en çok dikkatimizi çeken marka Bosch oldu. Gerek görüntü kalitesi gerek ürün kalitesi bizi etkiledi.” Tabi görüntü dediğimiz zaman ilk normal analog kameralar derken HD ardından full HD görüntü kalitesinde ciddi iyileşmeler oldu. Bu konuda Bosch’un kameraları ciddi anlamda hoşumuza gitti. Sonra tabi kamera almakla iş bitmiyor. Proje çünkü komplike bir şey. Alt yapı çok önemlidir. Uygulayan taraf çok önemli. Bir de kameradaki ortamın yazılımı da çok önemli. Kamera ne kadar yetenekli olursa olsun, yazılımın kullanılabilmesi çok önemli. “Bosch komplike bir çözüm sunduğu için ona karar kıldık.” Memnunuz. Kameraların tüm yeteneklerinden yararlanıyoruz. Eksik cihazlarımız var. Tamamlanınca daha iyi olacak.

Sistem içerisinde plaka okuma, PVMS, 280 CCTV var. Bu sistemlerin üstüne gelecek cihazlar mı var? Yeni yapılan bir fabrikamız var. Polyester iplik yapılacak. Onun Amerika’ya ve Avrupa’ya ihracatı yapılacak. Keşfini bile yaptık diyebiliriz. Oradaki eksikliklerin tamamlanmasını bekliyoruz. Sistemler 4 fabrika için kullanılacak. Sistemi uygulayan taraf da çok önemli. Türkiye’de sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz? Bizim bulunduğumuz plastik sektörü iyi gidiyor. Halı ve enerji sektörü için de aynı durum geçerli. Türkiye’nin geleceği güzel olacak. Eğitim imkânları arttı. Türkiye’de genç nüfus iyi yetiştirildikten sonra Avrupa’daki başarıyı yakalamamız için hiçbir neden yok. Hiçbir toplumun birbirinden farkı yok. Amerikalılar ve Almanlar başarılarını sabretmeye ve çok çalışmaya borçlular. Türkler hemen zirveye çıkmak istiyor. Çalışmadan emek sarf etmeden başarı yakalanmaz.

Proje detayları

Naksan Holding proesinde hem sabit, hem de hareketli kameralarda IVA özelliği standart olarak seçilmiştir. IVA özelliği projede operatörlere canlı görüntü üzerinde ve kayıtlı görüntüler üzerinde herhangi bir olayın araştırılmasında avantaj sağlar.

Uzun yıllar güvenlik sistemlerini ve sunulan çözüm önerilerini araştıran

Naksan Holding Bosch ürünlerini kullanmaya karar vererek Ateksis Gaziantep iş ortağı Netplus firması ile anlaştı. Naksan Holding IT (Information Technology) müdürü Abdülrahim Atak kurulan güvenlik sistemlerinde altyapı sorunu olmadığını, holdingin 7/24 gözetim altında olduğunu söyledi. Naksan Holding’te uygulanan güvenlik sistemlerini aşağıdaki başlıklar altında inceleyebiliriz

CCTV İhtiyaçları

Çevre güvenliğin sağlanması,Giriş – çıkışların kayıt altına alınması,Giriş – çıkış yapan araçların plakalarının kayıt altına alınması,Üretimin izlenmesi.Bütün bunları sağlarken aynı zamanda;Bütün bunları sağlarken aynı zamanda;Sistem mevcut network üzerinde çalışmalı,Sistem etap etap uygulanabilir olmalı,Kamera erişimleri yetkilendirilebilmeli ve erişim şekilleri alternatifli olmalı,Kablolama ve montajı ile anahtar teslim olmalı,İşletmenin kullandığı IT donanımlar üzerinde çalışmalı.Sistemin dizaynı aşamasında, sistemde 1080p kameraların standart olarak kullanılması ve tüm kameralarda IVA özelliğinin bulunması kararlaştırılmıştır. Kameranın gece veya gündüz, zor aydınlatma koşullarında yüksek performanslı görüntü verebilmesi için 1 / 2,7” CMOS görüntü sensörü ve DINION cip setine sahip NBN-832-IP sabit kameralar seçilmiştir. Hareketli kameralar ise 20x optik zoom oranına sahip VG5-7220 modeldir.

Akıllı nesne takibi

Kameralar üzerindeki, C-BIT ( içerik tabanlı görüntüleme ) teknolojisi ile yakalanan görüntüler, sahnenin içeriğine göre uyarlanır. Hareket, değişen ışık yoğunluğu ve ön-arka ışık dalgalanmalarına bağlı olarak kamera görüntü ayarlarını sürekli ve dinamik olarak ortama uyarlar. Bu, bit hızını en düşük seviyede tutarken, önemli nesneler için akıllı nesne takibi ve kusursuz pozlama sağlar. Hem sabit kameralar, hem de harici kameralar 1920×1080 çözünürlüğünde 30 ips görüntü verebilmektedir. Kameralar 30ips görüntü transfer ederken (iDNR teknolojisi ile)parazit ve hareket gibi bilgileri akıllıca ayırt ederek bit hızını %50’ye kadar düşürür. Ayrıca, görüntü yakalama sırasında kaynaktaki parazit azaltıldığından, daha düşük bit hızı yakalanırken, video kalitesinden fedakârlık edilmez. Bu eşişiz bant genişliği tasarrufu sayesinde projede hem network kullanımı hem de storage ihtiyacında ciddi tasarruf sağlamıştır.Hem sabit, hem de hareketli kameralarda IVA özelliği standart olarak seçilmiştir. IVA özelliği projede operatörlere iki noktada avantaj sağlamıştır.

  1. Canlı görüntüler üzerinde,
  2. Kayıtlı görüntüler üzerinde herhangi bir olayın araştırılmasında.Güvenlik operatörleri, yalnızca 20 dakika sonra cctv monitörlerindekihareketin %90’ını kaçırmaya baş-lar. Her kamera, baktığı sahneye göre set edilen akıllı analiz ile alarm durumuna karar verir ve operatöre uyarı oluşturur. Çevre güvenlik uygulamasında bu analiz tanımlı bölge ihlali, sınır ihlali, şüpheli bekleme, paket bırakma olabileceği gibi dahili ortamda yine bölge ihlali, sınır ihlali, rota takibi, kalabalık alarmı, insan sayma olabilmektedir. Üstelik bunları yaparken renk, hız, yön ve büyüklük kriterlerine göre filtrelemeler yapılabilmektedir. Kameralar, üzerinde 8 kuralı birlikte ve lojik mantık ile çalıştırılabilmektedir. Görüntü ile birlikte akıllı analiz meta dataları kayıt ederek, güvenlik operatörlerine kayıt üzerinde akıllı analiz tanımlama avantajı sağlanmıştır. Bu sayede her hangi bir olayı kayıttan yakalamak için saatlerce kayıt izleme yerine, ilgili kameranın kayıtları üzerinde analiz tanımlayarak video kayıtlarında olay çok hızlı yakalanır.Plaka okuma sistemi Sistemde kullanılan hareketli kameraların tamamında, akıllı nesne takibi (iTracking) özelliği vardır. Bu sayede hareketli kamera nesneleri önceden tanımlanmış alarm kurallarını esas alarak veya basit bir tıklamayla otomatik olarak takip eder. Kameraların tamamında SD kart yuvası mevcuttur. Kamera kayıt cihazına erişemediği durumda SD kartına kayıt yapabilmekte ve erişim sağladığında bu kayıtları otomatik olarak kayıt cihazına yükleyebilmektedir (ANR). Fabrika alanlarında giriş /çıkış noktalarında yine NBN-832 kameralar ile giriş ve çıkış yapan araçların kayıt altına alınması için plaka okuma sistemi kurulmuştur. Plaka okuma sunucuları sistem odasına, IP kamera streamleri üzerinden plaka bilgisini yakalayarak giriş /çıkış saati ve kapısı bilgisi ile database’e kayıt etmektedir. Bunun yanı sıra plaka sistemi BOSCH VMS ile yazılım bazlında entegre edilmiştir. Operatörler, aradıkları araçları VMS üzerinden plaklarını girerek tarayabilmekte, aracın giriş yaptığı andaki ilişkilendirilmiş diğer kameralar ile birlikte araç görüntülerine erişebilmektedir.

Tek sunucuya bağlı 2000 kamera

Sistemin yönetim merkezi olarak kullanılan kameraların avantajlarını kullanabilen en uyumu VMS olan BOSCH VMS seçilmiştir. VMS ile aynı altyapı üzerinde kurulu, OSB ‘deki tüm tesislerde 2000 adede kadar kamera tek bir sunucu altına yönetilebilecektir. İlk kurulumda 476 kamera lisansı ve 10 kullanıcı lisansı ile tedarik edilen BVMS, kanal ve lisans eklentileri ile 2000 kamera ve 100 kullanıcıya kadar büyütülebilecektir. BVMS yazılımı-nın bir diğer avantajı da ENTERPRISE kuruluma müsaade ediyor olmasıdır. ENTERPRISE yapıda, farklı lokasyonlarda bulunan büyük ve dağınık endüstriyel tesislerin bir merkezden izlenmesi ve yönetilmesi mümkündür. BVMS, web client özelliği ile işletme içinde operasyon/üretim takip amaçlı kısmi görüntü talep eden kullanıcılara, bilgisayarlarına yazılım kurmadan standart internet Explorer ile erişim sağlayabilmektedir. Aynı şekilde, mobile cihazlar (ipad, iphone ) ile de canlı ve kayıtlı görüntülere erişilebilmektedir. Normalde mobil cihazların kablosuz ağ üzerindeki sınırlı bant genişliği çoğu zaman HD video yayınlamayı imkânsız kılar ama BVMS üzerindeki dinamik transcoding teknolojisi, mevcut bant genişliğinden bağımsız olarak, hem düzgün canlı video akışı hem de gerektiğinde HD görüntülere anında erişim sağlar. Artık mobil cihazınızı her zaman her yerde kamera kontrollerine, canlı video akışlarına ve HD görüntülere erişmek için kullanabilmektedir. BVMS sisteminde kayıt yöneticisi olarak VRM kullanılmaktadır. VRM, ISCSI Veri Depolama Sistemi için yük dengeleme ve arıza yedekleme sağlar. Aynı zamanda gelecekte ilave ISCSI veri depolama sistemleri eklemesini kolaylaştırır. VRM yapıda, kayıt için atanmış özel NVR’ler kullanılmaz. Tek bir sunucu ile 2000 kameranın kayıt yönetimi sağlanır. Bu işletme için daha az NVR, daha az satın alma ve işletme maliyeti demektir.

Projeyi farklılaştıran bir diğer özellik ise network ekipmanları, sunucu, iş istasyonu ve ISCSI cihazları işletme tarafından satın alınmış ve 3rd party ISCSI cihazlarının BVMS sistemine entegrasyonu sağlanmıştır. Kameraların yerleşim projeleri ve uygulama projeleri NETPLUS tarafından hazırlanmış, kablolaması, montajı, kamera ayarları yine NETPLUS tarafından yapılmıştır. İşletmenin ihtiyacını dinleyerek; seçilen uygun ekipmanlar, uygun VMS çözümleri doğru mühendislik, işletmenin yüksek standartlarına göre yapılan kablolama ve montaj, işletmenin doğru planlaması neticesinde %100 verimlikle kullanılan genişlemeye açık IP CCTV çözümü Gaziantep OSB’deki 3 tesis için hayata geçirilmiştir. Naksan Enerji, Nakpilsa, Royal Halı olmak üzere 3 fabrikada yapılan uygulamada;6 adet IR projektörlü plaka okuma kamerası – NBN-832V-IP, 15 adet fixeddome kamera- NIN-832V03-IP,242 adet sabit kamera- NBN-832-IP18 adet PTZ dome kamera; VG5-7220-EPC4 saha ekipman kullanılmıştır.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir