10arkeolojimuzesi

Dünyanın En Büyük Mozaik Sergileme Alanı Hatay Arkeoloji Müzesi Ateksis Çözümleriyle Korunuyor

Ateksis, müzeleri yalnızca eserlerin muhafaza edildiği ve sergilendiği mekânlar olarak değil, toplumu eğiten ve bilgilendiren kimlikleriyle tanıyor ve projelerini bu hassasiyet çerçevesinde yürütüyor. Sistemleri yalnızca güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere değil; Yaşam Döngüsü Maliyet analizlerini göz önünde bulunduran bir güvenlik yatırımı niteliği taşıyacak önemde tasarlıyor, entegre ediyor ve sürekliliğini sağlıyor.

G.Ö. 43.000 ile M.Ö. 17.000 yılları arasında yaşamın başladığı hoşgörü, kardeşlik ve medeniyetler şehri Hatay, dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına ev sahipliği yaparak, bize antik dünyanın siyasal, toplumsal, sosyokültürel değerleri ve inanç sistemlerini betimleyen rengarenk bir dünyanın kapılarını açıyor.

İlk olarak Antakya Cumhuriyet alanı, Asi Nehri kenarı yakınlarında konumlanan Eski Arkeoloji Müzesi dünyanın en büyük üçüncü mozaik müzesi olarak anıyordu. Mirasımız, pek çoğu 1932-1938 yılları arasında yapılan kazılarda keşfedilen Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait; Harbiye, Antakya, Atçana, Seleukia Pieria’dan günümüze ulaşmış eserlere ev sahipliği yapıyordu. Ayrıca Büyük İskender’in Hatay’a gelmesi ve komutanlarının kurduğu devletlere ait eserler sergileniyordu. Özellikle Tykhe Hellenistik dönemden itibaren talih tanrıçası olarak bilinen Antiokheia’nın tasvir edildiği heykeller ve sikkeler ile beraber Roma Dönemi’nde inanılan tanrı-tanrıça ve kahramanların heykelleriyle oldukça zengin bir Mitoloji Bölümü’ne sahipti.

1939 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan bilinen diğer adıyla Antakya Arkeoloji müzesi mevcut eserlere ve dönem koşullarına uymaması, modern müzeciliğin ihtiyaçlarına cevap verememesi sebebiyle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Hatay Valiliği iş birliğiyle yeniden projelendirildi. Yeni müze toplam 32.754 m2 kapalı, 10.700 m2 sergi alanı ve 3500 m2’lik alanda sergilenen dünyanın sayılı mozaik koleksiyonlarından birine sahip olarak 2014 yılının Aralık ayında birinci etabı, 2018 yılının Mart ayında ikinci etabının açılmasıyla dünyanın en büyük mozaik sergileme alanı oldu.

Mozaik koleksiyonu açısından dünya birincisi olan Hatay Arkeoloji Müzesi yeni projesiyle tüm uygarlıklara ait eserleri 9 ayrı temada sergiliyor. Açılan bölümlerde 10 mozaikli alan canlandırması, 86 heykel, 6 sütun ve başlığı, 1380 m2 mozaik, yazıtlar, mil taşları, 6 maket ve 58 vitrin içerisinde binlerce cam, seramik ve metal eser sergilenmektedir. 2018 yılınında ziyaretçisine kavuşan “Lahitler Salonu” antik çağda ölü gömme gelenekleri ile ilgili olan lahitler, urneler, ostotekler ve mezar stelleri ile dönemin tüm sırlarını paylaşıyor. Salon “Antakya Lahdi” ile sona ererken, müze Orta Çağ ve İslami Eserler Bölümüyle tamamlanıyor.

400m2 çocuk müzesi ile birlikte 2 atölye, 1 uygulama merkezi, 2 sözel kurs salonu, 97 m2’lik dükkanlar, 250 m2’lik kütüphane ve arşiv bölümü; misafir, personel ve ziyaretçiler için 88 araçlık bir otopark, 347 m2’lik kafe ve dinlenme alanı ile 222 kişilik toplantı salonu da yer alıyor.

Ateksis, müzeleri yalnızca eserlerin muhafaza edildiği ve sergilendiği mekânlar olarak değil, toplumu eğiten ve bilgilendiren kimlikleriyle tanıyor ve projeleri bu hassasiyet çerçevesinde yürütüyor. Sistemleri yalnızca güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere değil; Yaşam Döngüsü Maliyet analizlerini göz önünde bulunduran bir güvenlik yatırımı niteliği taşıyacak önemde tasarlıyor, entegre ediyor ve sürekliliğini sağlıyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi’nin Yangın Algılama, Video Gözetim, Soygun Alarm, Acil Anons ve Kartlı Geçiş Sistemleri Ateksis tarafından sağlandı ve entegre edildi. Pek çok sayıda kamera ile gözetilen müzede Video Yönetim Sistemi olarak Ateksis’in farklı endüstri protokolleri üzerinden haberleşebilme yeteneği olan ürünü Duetron ile çalışıldı.

Ateksis, bu eşsiz projeyle toplumsal, sosyal ve teknolojik boyutlarıyla değerlendirilen modern müzeciliğe katkıda bulunma ve dünya coğrafyasının kültür varlığı konusunda kaynak konumunda bulunan değerli ülkemizin kültürel mirasını gözetme fırsatı yakaladı ve bunu çok değerli buluyor. Toplumların emeklerinin, düşüncelerinin, hayatı yorumlayışlarını ve inanç kalıntılarının yasadışı dolaşımının karşısında duruyor; önleme noktasında gelişen teknolojileri yakından takip ediyor.

Yelda Varer | [email protected]

Bina Teknolojileri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Ateksis’i ziyaret edin!

Share