8fatihsekeroglu

Bosch Seslendirme & Konferans Sistemleri Ülke Pazarlama Yöneticisi Fatih Şekeroğlu ile Söyleşi

Türkiye’de Bosch, seslendirme iş kolu ile uzun yıllardır var ve oldukça yaygın bir bilinirliğe sahip. Bu da bize müşterilerimizin yıllar içinde değişen talep ve ihtiyaçlarını yakından izleme imkanı sunuyor.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba. 1985 Giresun doğumluyum. İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Bölümü’nde lisans eğitimimi ve aynı üniversitenin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Otomasyon sektöründe başladığım çalışma hayatıma son dört yıldır zayıf akım sektöründe devam ediyorum. Bosch firmasında Seslendirme & Konferans İş Kolu Ülke Pazarlama Yöneticisi olarak çalışıyorum.

Seslendirme sektörünün güncel durumu hakkında bilgi alabilir miyiz? Türkiye’deki sektörü değerlendirir misiniz?
Türkiye seslendirme acil anons ürünleri için önemli bir potansiyele sahip. Bunun bilincinde olan üreticiler de Türkiye’deki faaliyetlerini son yıllarda genişletti ve geçmiş yıllara kıyasla sektördeki oyuncu sayısı ve ürün çeşitliliği de arttı. Özellikle acil anons uygulamaları için TS EN 54 uyumluluğu konusundaki farkındalık gün geçtikçe artmaktadır. Burada sadece ürün uyumluluğunun yeterli olmadığını, uygulamanın da standartlara uygun biçimde yapılması gerektiğini belirtmek isterim. Bu konuda sektörde yeterli bilgi seviyesinin yaygın biçimde var olduğunu söylemek bugün için zor. Bosch yetkin paydaşlarıyla bu sürece düzgün uygulama ve doğru ürün konumlandırma yaparak katkı sağlamaya devam ediyor.
Türkiye’de Bosch, seslendirme iş kolu ile uzun yıllardır var ve oldukça yaygın bir bilinirliğe sahip. Bu da bize müşterilerimizin yıllar içinde değişen talep ve ihtiyaçlarını yakından izleme imkanı sunuyor. Bosch Plena, Paviro ve Praesideo’dan oluşan geniş ürün yelpazesiyle en küçükten, büyük ve üst düzey uygulamalara kadar proje ihtiyaçlarına yanıt verebilecek pozisyondadır. 2015 yılında Paviro sisteminin pazara sunulmasıyla özellikle orta ve küçük boyuttaki projelerde daha esnek ve maliyet avantajlı çözümler sunabiliyoruz.

Dünya’daki seslendirme sektörü ekipmanları hakkında belirlenen standartlar ile Türkiye’deki standartlar konusundaki görüşleriniz nelerdir?
Bildiğiniz üzere acil anons sistemi bir can güvenliği sistemi olup, acil durumlarda insanların sadece bir siren ya da uyarı sesi ile güvenli şekilde tahliye edilmesinin mümkün olmadığı alanlarda kurulması mecburidir . Sistem bileşeni olan ürünlerin sahip olması gereken özellikler standartlarla belirlenmiştir. Ürünlere ait özellikler merkez kontrol üniteleri için TS EN 54-16, kullanılacak hoparlörler için TS EN 54- 24 ve güç kaynakları için de TS EN 54-4 bölümlerinde tanımlanmıştır. Acil anons sistemlerinde kullanılan ürünlerin bu bölümlerde belirlenen özelliklere sahip olduğu sertifikalar ile sabit olmalıdır. Ülkemizde ise yasal dayanak Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’tir.1 Yönetmelikte 81. Maddenin 7. Bendinde acil anons sistemi kurulması mecburi olan alanlar aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

Aşağıda belirtilen yerlerde, otomatik olarak yayınlanan ses mesajları ve yangı merkezinden mikrofonla yayınlanan canlı ses mesajları ile binada yaşayanların tahliyesini veya bina içerisinde yer değiştirmelerini sağlayacak şekilde anons sistemleri kurulması mecburidir:
a) Binadaki yatak sayısı 200’den fazla olan otel, motel ve yatakhanelerde,
b) Yapı inşaat alanı 5000 m2’den büyük olan veya toplam kullanıcı sayısı 1000 kişiyi aşan topluma açık binalarda, alışveriş merkezlerinde, süpermarketlerde, endüstri tesislerinde ve benzeri binalarda,
c) Yapı yüksekliği 51,5 m’yi geçen bütün binalarda.

Yasal dayanak ve standartlar bu şekilde olduğu halde maalesef özellikle belli büyüklüğün altındaki projelerde standartlar ve yasalar hakkındaki farkındalığın çok yüksek olmadığını söyleyebilirim. Sevindirici olan ise gittikçe bu farkındalığın artması ve projelerde hem ürün hem de uygulama sırasında can güvenliği ile ilgili olan acil anons sistemlerine ait ürünlerde TS EN 54 standartlarına uygunlukla ilgili sertifikaların aranmaya başlanmasıdır. Biz de Bosch ve tüm paydaşlarımızla bu farkındalığın artması için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.

Bosch Seslendirme sistemleri çözümlerinden bahsedebilir misiniz? Çözüm ortaklarınıza sağladığınız kolaylıklardan ve çözümlerin kapsamlarından bahseder misiniz?
Bosch Seslendirme ürün grubunda acil anons sistemleri ve ticari ses ürünleri yer almaktadır. Ticari ses ürünlerimiz Plena Easy Line ve Plena Matrix serileri altında bulunmakta ve ticari uygulamalar için çözümler sunmaktadır. Matrix amfilerden oluşan tek kutu sistemler ile cafe, küçük mağaza benzeri uygulamalarda müzik ve anons amaçlı kullanılabilen pratik çözümler sağlıyoruz. Plena Matrix ise otel, restaurant, eğlence merkezleri gibi daha yüksek seviyede ses kalitesi ve esnek kontrol imkanları gerektiren uygulamalar için tablet, telefon ya da pc üzerinden uygulama ile kontrol edilebilen bir ürünümüzdür.

Acil anons sistemlerinde ise Plena, Paviro ve Praesideo olmak üzere üç ürünümüz var. Geniş ürün ailemiz çözüm ortaklarımıza pazarda tüm boyuttaki uygulamalara çözüm sunma imkanı sağlıyor. Her sistem hakkında kısaca bilgi vermeye Plena ile başlamak isterim. Plena sistemi pazarda uzun yıllardır var olan, esnek, tak çalıştır ve tamamen TS EN 54 sertifikalı bir acil anons sistemidir. Plena kurulumu dip anahtarlar ve kurulum arayüzü yazılımı marifetiyle kolayca yapılabilmektedir. Toplamda bir kontrol ünitesi ile 120 bölgeye kadar genişleyebilen ve pazarda bilinirlik düzeyi oldukça yüksek olan bir ürünümüzdür.

Paviro 2015 yılında pazara sunulan, oldukça esnek amfi gücü dağıtımı özelliklerine sahip ve yüksek ses kalitesi sağlayabilen ve tamamen TS EN 54 sertifikalı bir acil anons sistemidir. Class D sınıfı yüksek verimli amfileri ile güç tasarrufu sağlar ve konumlandırılması gereken şarj ünitesi ve akü boyutlarını da azaltır. Paviro sistemi tek kontrol ünitesi ile 492 bölgeye kadar genişleyebilir. Dağınık mimari yapısındaki projelerde OM-1 kartı ilave edilerek 4 adet kontrol ünitesi birbirine switch üzerinden bağlanıp, sistemler arasında 16 kanallı bir ses ağı kurarak TS EN 54 uyumlu olacak şekilde acil anons sistemleri dizayn edilebilmektedir.2 4 kontrolör ile network edilen sistem toplamda 984 bölgeye kadar uzatılabilir.3 Paviro, sistemi Plena’dan yüksek sayıda bölge desteklemesi, dağınık mimaride 4 kontrolöre kadar bağlanabilmesi ve daha geniş programlama imkanları ile ayrılmaktadır. Irıs-Net yazılımı üzerinden ek bir hardware ihtiyacı olmadan zamanlı anonslar programlanabilir, anons sistemini izlemek üzere bir arayüz dizayn edilebilir ve amfi güçleri dağıtıcı üniteleri arasında esnek biçimde paylaştırılabilir.

Praesideo ise uzun yıllardır pazarda olan ve hemen hemen her uygulamada kullandığımız kendini ispatlamış bir teknolojiye sahip dijital acil anons sistemidir. Sistem çapında sahip olduğu 28 ses kanalı, tamamen network edilebilen alt sistemler ile teorik olarak sınırsız genişleme kapasitesi ile metro ve tüneller, mega hastaneler, havalimanları, büyük konut projeleri gibi birçok uygulamada ihtiyaçları tam olarak karşılayabilmektedir. Gecikme, Class A bağlantı, otomatik ses kontrolü gibi daha fazla teknik gerekliliği barındıran projelerde tam bir çözüm sunabilmektedir. Pazara sunulmasının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen geçtiğimiz yıl EMEA bölgesindeki Bosch Praesideo satışlarında %13’lük bir artış gerçekleşti. Sanıyorum bu Praesideo sisteminin hala pazar ihtiyaçlarını uygun maliyetli ve başarılı bir şekilde karşıladığının önemli bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Ateksis ile yürütmüş olduğunuz süreç hakkında neler söylemek istersiniz?
Ateksis, Bosch seslendirme ürünlerinde uygulama tecrübesi yüksek, referansları oldukça güçlü ve yıllardır Bosch bayrağını başarı ile taşıyan partnerlerimizden biridir. Her yıl birlikte hem küçük hem büyük ölçekli birçok önemli projeyi birlikte geliştiriyor ve uyguluyoruz. Bu başarının sağlanmasında da en önemli faktör sanıyorum yıllara dayanan karşılıklı güven, bilgi paylaşımı ve destektir. Ateksis ile gelecekte de işbirliğimizin bu çerçevede devam edeceğine, birçok referans projeye daha birlikte imza atacağımıza yürekten inanıyoruz.

Bosch ses sistemlerini rakiplerinden ayıran özellikler nelerdir?

Bosch uzun yıllardır seslendirme sektöründe faaliyet göstermekte olup sadece ülkemizde değil tüm dünyada pazarın dinamiklerini yakından takip etmekte ve müşteri geri bildirimlerine göre ürünlerini geliştirmektedir. Geliştirilen tüm Bosch ürünleri teknolojinin çok hızlı değiştiği günümüzde dahi sadece bugünün değil gelecekteki muhtemel pazar ihtiyaçlarını da karşılamaya elverişli bir altyapı ve teknolojiye sahiptir. İç ürün geliştirme stratejimiz gereği ürettiğimiz tüm ürünler alanında geçerli olan uluslararası ve varsa yerel yasa ve yönetmeliklere uygun olarak üretilip test ettirilerek uygunlukları sertifikalandırılmaktadır. Bunlara ek olarak Bosch olarak pazardan gelen entegrasyon taleplerini görüyor ve olabildiğince açık platformları destekliyor, hatta sektördeki açık platform standartlarına öncülük de ediyoruz.

Gelişen teknoloji ile birlikte gelecek dönemdeki hedefleriniz nelerdir?

Biraz da sektördeki teknolojik akımlara ve pazarın taleplerine değinmek gerekirse sanıyorum üzerinde en çok durulması gereken konu network altyapısı ile kullanılmaya uygun ürünlere artan talep olacaktır. IP tabanlı seslendirme sistemleri gün geçtikçe daha fazla projede karşımıza çıkmakta ve müşterilerimiz tarafından talep edilmektedir. Bosch olarak müşterilerimizin bu taleplerine yanıt verebilmek üzere hem hali hazırdaki ürünlerimizde bağlanabilirlik özelliklerini artırdık, hem de yeni piyasa sunacağımız Praesensa ürününde tamamen IP platformunda yer alıyor olacağız. 

Profesyonel Ses ve Görüntü Sistemleri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Ateksis’i ziyaret edin!

Share