asd e1382962258934

Axis AVM

KÂĞITHANE Axis AVM / İSTANBUL

Kağıthane semtinin merkezinde bulunan SURYAPI ile 2010 yılında yapımına başlanan ve TAGO mimarlığın imzasını taşıyan AXİS AVM 70.240m2 inşaat alanı üzerine kurulmuştur. Bünyesinde 110 perakende mağaza , bowling salonu, sinema salonu , açık ve kapalı otoparklarla birlikte çocuk oyun alanı bulunuyor.
Ateksis olarak projeye dahil olma hikayemiz bir taahhüt firması olan AYKAR mühendislik ile başlamıştır.2013 yılının başında ise Axis AVM projesinin yüklenicisi EKS Elektromekanik firması ile Yangın algılama sistemi , Seslendirme ve Acil Anons Sistemi , CCTV sistemi , Kartlı Geçiş Sistemi ve SMATV sistemi olmak üzere anlaşmaya varılmıştır.Tüm sistemler BOSCH marka kullanılmıştır.
Yangın algılama sistemindeki panel yapısı Cinepol , Media Markt , Uyum Market ve Avm’nin ana paneli üzerinden kontrol edilebilecek şekilde konfigüre edilmiştir.

Yangın Algılama Sistemi ;

FPA-5000 yangın alarm panelimiz 22 loop ve 2048 adres kapasitesine sahip olacak şekilde 2 adet kullanılmıştır. Diğer noktalardaki paneller CAN-BUS aracılığıyla ana panel ile haberleşmesi sağlanmıştır. Yangın algılama sistemindeki tüm ekipmanlar adresli tercih edilmiştir. AVM genelindeki loop yapısı mağazalardan ayrı bir şekilde oluşturulmuştur. Bina entegrasyon sistemi (BIS) ile tüm sistemler Autocad projeleri üzerinden hazırlanıp grafik ekran ile izlenmektedir. Bu şekilde olası bir yangın ihbarına daha hızlı müdahale edilebilmektedir.

Seslendirme ve Acil Anons Sistemi ;

Seslendirme ve acil anons sistemi PLENA serisi ile gerçekleştirilmiştir. Seslendirme yapımız 30 zone kapasitelidir. LC3-UC06 kodlu asma tavan hoparlörü genel hacimlerde , LB1-UM06 kodlu kabin hoparlörü ise otopark alanlarında kullanılmıştır. Ana merkezden ve Avm’nin müşteri bilgilendirme noktasından canlı anons yapılmaya imkan verir. Mağazalarda müzik yayını da yapılacağından olası bir yangın ihbarında bu ses merkezlerindeki müzik yayınının kesilmesi ve ana merkezden gelen acil anons yayının verilmesi için her merkeze bir röle modülü eklenmiştir. Bu sayede mevcutta yapılan müzik yayını kesilip acil anons yayınının yapılması sağlanmıştır.

CCTV Sistemi ;

IP tabanlı bir cctv sistemine sahip olan Axis AVM 198 kamera ile 24 saat izlenmektedir. Genel olarak güvenlik açığı ihtimali olan kısımlarda kameralar stratejik olarak konumlandırılmıştır. Genel olarak koridorlar , yürüyen merdivenler , asansör önleri ve AVM giriş çıkış kapıları , otoparklar olmak üzere yerleştirilen kameralarımız yüksek çözünürlükleri sayesinde istenileni vermektedir. Binanın genel yapısında şaftlara yerleştirilen switchler kameralardan gelen kablodan datayı network üzerinden merkeze iletmektedir. Merkezde kayıt cihazı üzerinden depolanan görüntüler geriye dönük olarak ta izleme imkanına sahiptir. Genel hacimlerde kullandığımız Autodome serisi hareketli kameralarla daha üstün bir güvenlik sağlanmakta olup herhangi bir tehdidin önüne geçilmekte büyük bir rol oynar. Bu kameralar kendi etrafında 360 derece dönebilen ve yaklaşıp uzaklaşma özelliğine sahiptir. Merkezden bir konsol aracılığıyla rahatlıkla kontrol edilebilmektedir.

Kartlı Geçiş Sistemi ;

IP tabanlı bir yapıya sahip olan kartlı geçiş sistemi AVM ’de genel olarak kontrol edilmesi gereken kapılarda kullanılmıştır. Yangın kaçış merdivenleri manyetik kontaklarla izlenmektedir. IP bir yapıya sahip olduğundan Bina entegrasyon sistemi (BIS) üzerinden sisteme müdahale edilebilmektedir. Yangın kaçış kapılarında kullanılan manyetik kapı tutucular olası bir yangın ihbarında devreye girer. Sistem geneli EMIL modülleri ile oluşturulmuştur.AVM ‘de belirli kişilerin dışında girilmesi istenmeyen yerlerde kart okuyucular kullanılarak daha kontrollü bir yapı sağlanmıştır.

 

bülent bey foto copy

 

 

Bülent BAŞARAN

Suryapı bünyesinde Elektrik Proje Müdürü olarak görev yapan Bülent Başaran ile proje ile ilgili söyleşi gerçekleştirdik.

 

 

Öncelikle Suryapı’dan bahsetmek gerekirse faaliyet gösterdiği alanlar, gerçekleştirilen ve devam eden projeler hakkında neler söylemek istersiniz?

Suryapı sektörün öncü firmaları arasında yer almaktadır. İnşaat sektörünün yenilik sağlayan ve göz önünde bulunan firmalarından biri. Projelerimizdeki kalitete de şirket sahiplerinin mimar oluşunun da etkisi yadsınamaz. Konutun yanısıra AVM projelerimiz mevcut. Axis AVM ilk AVM projemiz. Bu projenin akabinde Metrogarden ve diğerleri devam edecek.

Axis AVM Projesinde elektrik proje müdürü olarak görev yapıyorsunuz, AVM’nin ve projenin teknik detayları ile ilgili bilgi verir misiniz?

Yaklaşık bir buçuk senedir bu projedeyim. Projelendirme aşamasından AVM’nin açılışına kadar ki süreçte görev yaptım. 70.000 m2 kapalı alana sahip olan Kağıthane Axis AVM konum itibariyle çok elverişli bir yerde bulunuyor. Şehir merkezi, havalimanı ve birçok noktaya 5 km ile 15 km arası uzaklıkta bulunuyor. Birçok inşaat firmasının, yatırımcının bu bölgede inşaat projesi var veya olacak. Oldukça iyi projeler de başlamış durumda bu bölgede. Otomatik olarak bu dönüşüm ile yoğunluğumuzun da oldukça artacağını düşünüyoruz.

Projemizde son teknolojiyi uygulayabileceğimiz bir altyapı oluşturduk. Bu anlamda verimliliği de ön planda tutmaya çalıştık. Merkezde grup müdürümüz Bayram bey ile gerek zayıf akım sistemlerinde gerekse kuvvetli akım sistemlerinde, teknoloji ve verimlilik anlamında yapılabilecek herşeyi ciddi bir araştırma neticesinde yapmaya çalıştık. Örneğin her AVM’lerde olmayan aydınlatma otomasyonunu projemizde gerçekleştirdik. AVM içerisindeki aydınlatma seviyesi gün ışığının şiddetine göre otomatik olarak değişiyor. Gün ışığı alışına göre bazı bölümlerde ışık tam kapanırken, bazı bölümlerde şiddeti azalıyor. Bu çok ciddi bir enerji tasarrufu sağlıyor. Keza bina otomasyon sisteminde de yine verimliliği ön planda tutan yapı oluşturduk. Bu da gereksiz kullanımın önüne geçmemizi ve dolayısıyla tasarrufu sağlıyor. Otopark Zayıf akım sistemlerinde Ateksis ile çalıştık. Bu sistemler içerisinde BIS, CCTV, Access Control, TV sistemleri, seslendirme, yangın algılama sistemleri, acil anons, müzik yayın sistemleri var. Avm güvenliğine çok önem verdiğimiz için 900’e yakın kamera kullandık. CCTV sistemini temel alarak IP altyapı oluşturduk. Bu IP altyapı bize daha sonraki zamanlarda ihtiyaç duyduğumuz genişlemeyi sağlayacaktır. Bir bilgiyi bir noktadan diğer bir noktaya taşımak gerektiğinde IP altyapımız sayesinde rahatlıkla çözüm bulacağız.

DSC_0307

Alışveriş merkezlerinde güvenlik oldukça önemli bir husus. Otoparklar da dahil her noktayı kameralarla gözlemliyoruz, kör noktamız yok. Olası bir yangın durumunda duman tahliyesinden , kayar kapıların, asansörlerin, yürüyen merdivenlerin otomatik kontrolüne kadar oldukça detaylı bir bina entegrasyon sistemi mevcut. Otoparklarımızda yangın ihbar sistemine bağlı Karbonmonoksit algılama sistemimiz mevcut. Bu sistem, otoparklarda otomatik olarak karbonmonoksit düzeyini ölçerek jet fanlarla ziyaretçilerin konforlu şekilde nefes almalarını sağlıyor. Projenin zayıf akıma yönelik sistem kurulumlarının sürdüğü 8 aylık süreçte Ateksis personeli ile projeyi sürekli geliştirme anlamında omuz omuza bir çalışma yürüttük. Yeni bir AVM’de karşılaşılabilecek asgari sorunlar dışında işi doğru ve zamanında bitirdik. Ateksis ile beraber verimli ve başarılı bir iş çıkardığımızı düşünüyoruz.
EKS elektrik firması ile çalıştık ve EKS elektrik proje Müdürü Lütfü bey’e bu vesile ile teşekkürlerimizi belirtmek isterim.

Ürünleri tercih ederken nelere öncelik verdiniz? Bosch ürünlerini ve Ateksis’i tercihinizde rol oynayan faktörler nelerdi?

Bosch, teknoloji ile ilgilenen bir insanın yakından tanıdığı ve Şahsen benim de güvendiğim bir marka. Bunun dışında kalite/fiyat endeksine de baktığımızda performansı oldukça yüksek çıkıyor. Bu önemsediğimiz bir nokta. Daha önceki projelerde de Bosch ile çalıştık,onun sağlamış olduğu bir rahatlık da var. Tabii ki bu proje için de Bosch ve Bosch’un muadili firmalar arasında fiyat performans analizlerini yaptık. Ürünü ve firmaları önceki projelerden tanıyor olmak da oldukça önemli.
Ateksis ile çalışmalarımızdan da oldukça memnunum. Ateksis ve EKS’nin yapmış olduğu çalışmaların neticesini alıyoruz. İnşallah sonraki projelerimizde de birlikte çalışmalarımız olacak.

Gelecek dönemler için hedef ve beklentileriniz nelerdir?

İnşaat sektörünün gelecek yıllarda da canlılığını koruyacağını düşünüyorum, göz önünde olan teknolojiye değer veren projelerde olmak istiyorum. Bosch ve Ateksis ile diğer projelerde de yine karşılaşacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir