sesvegoruntu haber cover scaled

Ateksis’ten Yeni Nesil Eğitim Yorumu: Carnegie Mellon Üniversitesi, Afrika

Ağustos 2019’da CMU-Afrika’nın Kigali Innovation City’de 15 hektarlık yeni bir kampüsü hizmete girdi. Bu yeni kampüsün sınıf teknolojileri projesi çerçevesinde, üç büyük sınıf, iki küçük sınıf, bir video konferans sınıfı ve bir de uzaktan eğitim amfisi modern ses ve görüntü ekipmanları ile donatılarak hizmete girdi. Özellikle uzaktan eğitim amfisi sayesinde Üniversitenin Pittsburgh – Amerika’daki merkez kampüsündeki profesörler buradaki öğrencilere ders verebiliyor. Video konferans sınıfı kullanılarak uluslararası akademik toplantılar gerçekleştirilebiliyor.

Ruanda, ekvatorun hemen güneyinde, Afrika’nın ortasında yer alıyor. Dağlık coğrafyası nedeniyle 1000 tepeli ülke olarak da adlandırılıyor. Doğal güzellikleri, ulusal parkları, vahşi yaşam çeşitliliği ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan dağ gorilleri ile ülke bolca turist çekiyor. 25 yıl önceki kanlı iç savaşın izleri neredeyse tamamen silinmiş, son derece uygar ve temiz bir ülke olarak bizleri karşılıyor. Ülkede plastik poşet kullanımı tamamen yasaklanmış. Daha havalimanında görevliler ülkeye plastik poşet girişini engelliyor. Asfalt ana yollar dışında mahalle aralarında yollar hâlen toprak. Ancak yine de tertemiz. İnsanlar güler yüzlü ve saygılı. Her ayın son cumartesi sabahı “umuganda” olarak adlandırılan zorunlu sosyal hizmet etkinliği düzenleniyor. Bu etkinlik çerçevesinde halk yerel yetkililerin belirlediği bir sosyal hizmeti yerine getiriyor. Bu kimi zaman yolların onarılıp temizlenmesi kimi zamansa bir ihtiyaç sahibinin evinin yapılmasına yardım olabiliyor. Bu süre zarfında iş yerleri kapalı oluyor ve devlet araçları dışındaki vasıtaların trafiğe çıkması yasak.

Dünyanın en iyi mühendislik eğitimi veren üniversitelerinden biri olan Carnegie Mellon University, bölgedeki zeki ve yetenekli gençlere eğitim vermek üzere 2011 yılında burada bir kampüs kurmuş. CMU-Africa, Afrika’da tam zamanlı bir fakülte olarak, eğitmen personeli ve ders programlarıyla, yüksek lisans derecelerini sunan tek ABD kökenli araştırma üniversitesi. CMU ile Ruanda Hükümeti arasındaki ortaklıktan doğan CMU-Afrika, dünyadaki en hızlı büyüyen işgücüne ev sahipliği yapan Afrika’daki kalkınmayı hızlandırmak için gereken yüksek kaliteli mühendislik yeteneğinin kritik seviyedeki eksikliğini gidermeyi hedef alıyor.

Ağustos 2019’da CMU-Afrika’nın Kigali Innovation City’de 15 hektarlık yeni bir kampüsü hizmete girdi. Bu yeni kampüste, öğrenci kafeleri, dinlenme ve çalışma alanlarına sahip ana akademik binanın yanı sıra kitapçı, öğrenci etkinlik merkezi, kütüphane ve araştırma merkezi gibi öğrenciler için birçok yeni alan bulunuyor. Öğrenciler, öğretim üyeleri ve personel, mezuniyet ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmak için yeni ofislerin ve dersliklerin yanı sıra bir açık hava tiyatrosunun da tadını çıkaracaklar.

Yeni kampüsün sınıf teknolojileri projesi çerçevesinde, üç büyük sınıf, iki küçük sınıf, bir video konferans sınıfı ve bir de uzaktan eğitim anfisi modern ses ve görüntü ekipmanları ile donatılarak hizmete girdi. Özellikle uzaktan eğitim anfisi sayesinde Üniversitenin Pittsburgh – Amerika’daki merkez kampüsündeki profesörler buradaki öğrencilere ders verebiliyor. Video konferans sınıfı kullanılarak uluslararası akademik toplantılar gerçekleştirilebiliyor. Sınıflardaki kablosuz sunum sistemleri sayesinde eğitmen ve öğrenciler kolaylıkla projeksiyon sistemlerine erişip, kullanabiliyor.

Sistem genelinde Extron otomasyon ekipmanları ile sistemlerin, kullanıcı dostu ara yüzlerle kolayca yönetilmesi sağlanıyor. Büyük ve küçük sınıfların seslendirme sistemlerinde de Extron marka hoparlörler ve amplifikatörler kullanılıyor. Video konferans sınıfı ve uzaktan eğitim anfisinin hoparlörleri JBL ve amplifikatörleri ise Crown marka.

Tüm sınıfların kablosuz mikrofon sistemleri Shure markasının ürünleri arasından seçildi. Video konferans sınıfı ve uzaktan eğitim anfisinde Shure markasının en son teknolojisine sahip MXA900 serisi tavan tipi dizi mikrofon sistemleri kullanılıyor. Bu mikrofonlar özellikle video konferans uygulamaları için geliştirilmiş. Temiz ve anlaşılır sesli iletişime olanak sağlıyorlar. Dijital ses işlemcileri olarak Extron DMP serisi işlemciler ve video seçici olarak ise Extron DTP serisi seçiciler görev alıyor.

Projeksiyon perdeleri olarak Drapper markasının Access serisinin Tensioned özellikli perdeleri bulunuyor. Video konferans sınıfında ik adet 75” Philips monitör kullanılıyor. Uzaktan eğitim anfisinde ise üç adet 65” Philips monitör anfinin arka duvarıda confidence monitör olarak kullanılıyor. Tüm sınıflarda Extron Sharelink kablosuz sunum sistemleri, işletim sisteminden bağımsız çalışması ve ilave bir donanım gerektirmeyen bağlantı özellikleri sebebi ile tercih edildi.

Malzeme tedariği ve sistemlerin devreye alınması 2,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Bu projedeki teknoloji partnerlerimiz olan Extron, Epson, Sony, Philips, Drapper, JBL, Crown ve Shure markaları hızlı ürün tedariği ve gerektiğinde verdikleri teknik destek ile bize önemli katkı sağladılar. Ateksis olarak bu güzel projenin bir parçası olmaktan gurur duyduk.

Çetin Çapar | [email protected]

Profesyonel Ses ve Görüntü Sistemleri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Ateksis’i ziyaret edin!

 

Share