75f334ec 82c2 4623 80f0 192a16664668

Ateksis Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü’nde

Türkiye’nin en büyük özel sağlık yatırımı olan Medipol Mega Hastaneler Kompleksi Projesinde yangın algılama, acil anons, kartlı geçiş ve güvenlik sistemleriyle hizmet veren Ateksis, Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü bünyesindeki 3 adet binanın genel seslendirme ve acil anons, yangın algılama ve ihbar, IP CCTV ve kartlı geçiş sistemlerinin dizayn ve devreye alma işlemlerinide gerçekleştirilmiştir.

.     İstanbul haritasını masaya koyduğunuzda ve bir pergeli orta noktasına koyup yay çizdiğinizde Beykoz ilçesinin Kavacık mahallesini o pergelin merkezi olarak görürsünüz.  Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara otoyolu ile inşaat aşamasındaki Avrupa’nın en büyük havalimanı projesi ve hemen yanı başındaki finans merkezi projesi ile büyüyen İstanbul’un cazibe merkezlerinden biri Kavacık’tır.  Bilginin ve eğitimin ülkelerin kaderini belirlediği çağımızda Kavacık’ta şimdi büyük bir eğitim kurumu yükseliyor; Medipol Üniversitesi.

Bittiğinde 1.000.000 m2 alan üzerinde yerleşecek olan Medipol Üniversitesi, bir vakıf üniversitesidir.  Kurucu Başkanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’nın olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı’nın(TESA) misyonu toplumsal sorun ve önceliklere duyarlı, aklı ve bilimselliği yaşam tarzı haline getirmiş, çağdaş bilgi ve teknolojiyi özümsemiş olan ve bunları kullanan kişileri özgürlük ve özerklik ortamı içinde yetiştirmek, toplumumuzun ihtiyacı olan bilgiyi üreterek ve uygulayarak tüm insanlığın yararına sunmaktır.

Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesinden Mühendislik Fakültesine, Sosyal Bilimler Fakültesinden güzel sanatlar fakültelerine kadar pek çok fakülte, enstitü ve yüksekokulu içinde barındıran büyük bir eğitim ağıdır. Kampüs bünyesinde geniş eğitim salonları, derslikler, amfiler ve laboratuvarlara ek olarak, öğrencilerin barınma ve sosyal yaşamlarını destekleyecek olanaklar sağlayan, pek çok karma kullanım içeren kompleksi ile yeni bir eğitim üssü yaratmayı hedeflemektedir.

Grubun aynı zamanda, ligimizin istikrarlı takımı Başaksehir’in isim sponsoru olduğunu da altını çizmek gerekir.

Ateksis olarak, Türkiye’nin en büyük özel sağlık yatırımı olan Medipol Mega Hastaneler Kompleksi projesi ile yangın algılama, acil anons, kartlı geçiş ve güvenlik sistemleri hizmet verdiğimiz Medipol ailesine, Üniversite projelerinde de yangın algılama sistemleri, acil anons sistemleri, kartlı geçiş sistemleri ve CCTV sistemleri konularında hizmet vermeye devam ediyoruz.

Hızla büyüyen kampüste şu an iki fakülte binası ve 1 kız öğrenci yurdu aktiftir. “Evlatlarınız emanetlerinizdir” felsefesi ile işletilen yurtlarda öğrencilerin konforu ve teknik imkanlarından çok burada güvenliklerinden bahsedeceğiz.

Üniversite kampüsüne girişler öğrenci kartları ile turnikelerden yapılmaktadır. Aynı şekilde yurt girişinde de hızlı geçiş kapısı şeklinde çalışan turnikeler kullanılmaktadır. Tüm geçiş yetkileri kartlı geçiş sisteminden ayarlanmakta, aynı zamanda giriş ve çıkış bilgileri sistem tarafından saklanmakta ve raporlanmaktadır. Bu sayede yetkililer anlık olarak elektronik yoklama yapabilmektedir.

Tüm kampüste ve yurtlarda yangın algılama sistemi Bosch markadır. Birbiri ile entegre çalışan sistem, güvenlik merkezinde grafik ekran üzerinden izlenmekte, herhangi bir uyarıda kat planları üzerinde belirlenmektedir.  Sistemde besleme ünitelerinden, flaşörlerine, algılama ekipmanlarından modüllerine kadar tüm ekipmanlar EN54 standartlarına sahiptir. Yangın sistemi, yangın senaryosuna uygun olarak duman tahliye sistemi ile entegre edilmiş, etkin bir tahliyenin olmazsa olmaz sistemi acil anons, yine tüm ekipmanları EN54 standartlarında olacak şekilde tesis edilmiştir. Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi, EN54-2 ve EN54-4’ün en yeni güncellenmiş sürümleri de dahil olmak üzerek mevcut standartlara uygundur. Modüler yapılandırma sayesinde yenilikçi FPA 5000 paneli yerel koşullara ve düzenlemelere kolayca uyarlanır. D blok yangın sistemi, toplam 64 loop ve 5000 noktadan, Kız yurdu ise 32 loop ve 2000 noktadan oluşmaktadır.

Bosch yangın algılama sistemi ile Bosch Praesideo acil anons sistemi, TCP/IP network üzerinden OPC ile haberleşmektedir. Bu da bize yazılım bazlı esnek tahliye senaryoları yazabilme imkanı tanımaktadır. Praesideo’nun eşsiz 28ch ses mimarisi ile birleşen bu özellik sayesinde kampüsün farklı yerlerinden müzik yayını yapılabiliyorken farklı alanlarda manuel anons yapılabilir ve öncellikli olarak aynı anda 4 adet acil anons mesajı yayınlanabilir.  Hoparlör hatlarından, mikrofon kapsülüne kadar tüm sistem sürekli olarak denetlenmektedir. Praesideo sistem ara yüzü ile son kullanıcıya kolay bir yönetim imkanı sağlamaktadır. Sistem operatörü, çağrı istasyonunda yer alan nümerik keypad üzerinden kolayca mesaj-zone konfigürasyonu yapabilmektedir.

D blok acil anons sistemi toplam 102 adet acil anons bölgesinden,  kız yurdu 44 adet acil anons bölgesinden oluşmaktadır.

Genel alanlar ve sınıflarda 6W gücündeki asma tavan tipi ve teknik hacimlerde ise 20W kabin tipi EN54-24 uyumlu hoparlörler kullanılmıştır. Mahallerin fiziki yapıları ve ses seviyeleri ihtiyacı doğrultusunda, hoparlör güçleri 3W-6W-10W-20W seçeneklerinden en uygun olanlarını analiz edip kullanılarak hem yeterli ses şiddeti hem de üst seviyede anlaşılabilirlik sağlanmıştır.

Merkezi yazılım olarak Bosch BIS Sistem kullanılmıştır.   BIS şu an için 416 kapı lisansı, 3 workstation lisansı ve 61.000 cardholder lisansı ile kurulmuştur. 61.000 cardholder,  üniversitenin öğrenci potansiyelinin bir kez daha altını çizmektedir.

Bosch BIS yazılımı modüler bir yazılımdır. İhtiyaca yönelik modüller ile büyütülebilmektedir ve pratikte bir limitte yoktur. Bu da üniversitenin gelecek projeksiyonu ile örtüşmektedir.

Direkt Network’e bağlanan Bosch AMC2 AC saha panelleri, BIS ile TCP/IP network üzerinden haberleşmektedir. AMC2 lerin üzerindeki değişebilen hafıza kartları ihtiyaca uygun büyümenin önünü açmaktadır.

Şu an için kampüste 700 adet kamera, öğrencilerin güvenliği için çalışmaktadır. Yalnızca ortak alanlarda konumlanmış kameralar ihtiyaca uygun Bosch marka olarak seçilmiştir.  Yine kullanım yerine göre kameralar 1920 x 1080, 5 MP ve 4K çözünürlükte seçilmiştir. Bosch’un yedekli ve güvenilir ISCSI / VRM topolojisi ile tüm kameralar kayıt altındadır ve kayıt üniteleri yedekli çalışmaktadır.  Güvenlik odasında izleme için 12 adet 46’’ monitörler konumlandırılmıştır ve 7 adet toplamda 400 TB’ı aşan depolama ünitelerinde 30 günlük kayıt tutulabilmektedir. Ayrıca alarm durumunda 2 adet spot monitör ile ilgili bölgelerin canlı görüntüsü gösterilmekte ve sesli uyarı vermektedir. Yangın sisteminde olduğu gibi VMS yazılımı da grafik tabanlıdır. Operatör hem gelen alarmları hem de tüm kamera sembollerini harita ve kat planları üzerinde görmekte ve yönetmektedir.

Ateksis tarafından geliştirilen Duetron VMS yazılımının kullanıldığı projede; harita desteği sayesinde kullanıcı, alarma geçen bölgelerdeki kameraları grafik ekranda takip edebilmektedir. Grafik ekran üzerinde oluşan alarmlar sayesinde kullanıcıya hızlı, anlaşılır ve daha doğru tespit etme imkanı verilmektedir. Yine aynı grafik ekran üzerinden istenilen bölgedeki kameraların canlı görüntülerini hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilmektedir. Acil anons, kartlı geçiş ve CCTV sitemleri birbirleri ile haberleşecek şekilde tek bir güvenlik senaryosuna uygun programlanmıştır.  Operatör yangın sisteminden aldığı uyarı ile en yakın kamera görüntüsünü ekranına otomatik getirmektedir. Binaların genel seslendirme ve acil anons, yangın algılama ve ihbar, IP CCTV ve kartlı geçiş sistemlerinin dizayn ve devreye alma işlemleri, Ateksis tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

 

Share