Ateksis, Kartal Kaynarca metro hattında

  • Kartal Kaynarca Metro Hattı Genel Seslendirme ve Acil Anons Sistemlerinin malzeme temini ve devreye alma işleri Ateksis tarafından gerçekleştirilmektedir

 

İstanbul Anadolu yakasındaki mevcut Kadıköy – Kartal Metrosu, Kartal’ın devamı olan üç istasyonu da bünyesine katarak büyümeye devam ediyor.

Kartal-Kaynarca Metrosu; Kartal’dan itibaren hattın 4,5 km daha uzatılarak Pendik’te bulunan Tavşantepe bölgesine ulaştırılması kısmını kapsamaktadır. Hat üzerinde Yakacık (Kurfalı), Pendik ve Kaynarca (Tavşantepe) isimli 3 istasyon bulunmaktadır.

Söz konusu üç istasyonun Elektrik Taahhüt işlerini yapan Orge Elektrik firması ile beraber, istasyonların Genel Seslendirme ve Acil Anons sistemlerinin malzeme temini ve devreye alma işleri Ateksis tarafından gerçekleştirilmektedir.

Genel alanlarda kullanılan 12W gücündeki asma tavan tipi ve teknik hacimlerdeki 10W gücündeki projektör tipi EN54-24 uyumlu hoparlörlerle hem yeterli ses şiddeti hem de üst seviyede anlaşılabilirlik sağlanmış oldu.

İstasyondaki genel alanlarda kullanılan sensör mikrofonlar vasıtasıyla, ortamdaki ses şiddetinin ölçümü sürekli olarak yapılmakta; yolcu, tren veya diğer sebeplerden kaynaklanan ortam gürültüsüne göre anons ve duyuruların şiddeti de otomatik olarak ayarlanmaktadır. Böylece istasyonların yoğun ve gürültülü olduğu saatlerde daha yüksek seviyede, nispeten daha sakin saatlerde ise daha düşük seviyede anons yapılması sağlanarak ortamdaki anlaşıla bilirlik de sürekli olarak üst seviyede tutulmaktadır.

Otomatik gürültü algılama istasyonda bulunan mikrofonlar aracılığı ile yapılırken, kullanılan dijital amplifikatörler de bu seviyenin otomatik olarak ayarlanması için kullanılmaktadır. Kullanılan dijital amplifikatörlerin her çıkışında DSP (Digital Signal Processor – Dijital Sinyal İşlemcisi) bulunmaktadır ve söz konusu otomatik ayarlama da bu sayede yapılabilmektedir. Ayrıca her istasyonda bulunan yedek amplifikatörler ile her hangi bir amfinin arızalanması durumunda sistemde herhangi bir kayıp olmadan yedeği otomatik olarak devreye girmekte ve sistem çalışmasının sürekliliği de sağlanmış olmaktadır.

Projedeki önemli konulardan bir diğeri ise mevcut hatla yapılacak entegrasyon. Kadıköy – Kartal metrosunun mevcut seslendirme sistemi, USKOM firması tarafından oluşturulan entegrasyon yazılımı sayesinde ilave 3 istasyona da dahil edildi. Bu sayede, mevcut hattaki marka ile yapımı devam eden 3 istasyon tek bir ara yüz üzerinden kontrol edilebilmektedir. Söz konusu yazılım entegrasyonu dışında, ana kontrol merkezinden yeni istasyonlara yapılacak anonslar da Bosch ’un IP Audio Interface (IP ses ara yüzü) ekipmanları ile network üzerinden taşınabilmektedir.

Kaynarca adı verilen Tavşantepe’ de yapılan istasyonu, ileride inşa edilmesi planlanan Pendik-Sabiha Gökçen-Sultanbeyli Metrosu’nun 2.istasyonu ile entegre olacaktır.

Share