dakarsports

Ateksis, Dakar Sport Arena’ da

Senegal’in başkenti Dakar’da Summa İnşaat tarafından yapılan Dakar Sport Arena Spor Tesisi’nde profesyonel tribün seslendirme, video dağıtım ve otomasyon, canlı yayın bağlantı altyapısı, basın toplantı salonu ses, ışık,görüntü ve otomasyon sistemlerinin projelendirme,tedarik, montaj ve devreye alma hizmetleri Ateksis tarafından hayata geçirildi.

Senegal’in başkenti Dakar’da Summa İnşaat tarafından yapılan Dakar Sport Arena Spor Tesisi 08.08.2018 tarihinde törenle açıldı. Açılışa Senegal Devlet Başkanı, Spor Bakanı ve İmar Bakanı’nın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanı ve Senegal Büyükelçisi de iştirak etmiştir. Summa İnşaat tarafından geçtiğimiz yıllarda inşaatları tamamlanmış olan Kongre Merkezi ve Otel ile komşu olan tesis, modern Dakar’ın oluşturulduğu Diamniado bölgesinde yer almaktadır.

Tesisin inşasına 2017 yılı sonunda başlanıp, 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Toplam 15.000 kişi kapasiteli spor salonu Basketbol, Voleybol ve Futsal müsabakalarına elverişli şekilde inşa edilmiş olup tesiste 8 VIP loca, 6 takım soyunma odası, basın konferans salonu, medya iletişim merkezi ve dükkanlar bulunmaktadır.

Tesisin profesyonel tribün seslendirme, video dağıtım ve otomasyon, canlı yayın bağlantı altyapısı, basın toplantı salonu ses, ışık, görüntü ve otomasyon sistemlerinin projelendirme, tedarik, montaj ve devreye alma hizmetleri Ateksis tarafından hayata geçirildi.

Profesyonel tribün seslendirme sisteminde Das Audio firmasının hoparlör ve amplifikatörleri, Symetrix firmasının dijital ses işlemcileri, Behringer firmasının ses mikserleri ve monitör hoparlörleri, Audio Technica firmasının kablosuz mikrofonları kullanıldı. Sistem alt yapı kablo ve konnektörleri ise Ivox ve Neutrik firması ürünlerinden seçildi. Yapılan ölçümlerde, salon boşken, tribün genelinde ve saha kenarlarında ortalama 105dB ses şiddeti ve 0.48 anlaşılırlık değerleri kaydedildi.

Video dağıtım ve otomasyon sisteminde ise Muxlab firmasının audio/video over IP üniteleri, Kramer firmasının matriks anahtarlayıcı ve mesafe uzatıcılar, Extron firmasının kontrol işlemci ve yazılımları kullanıldı. Sistem alt yapı kablo ve konnektörleri ise Ivox ve Kramer firması ürünlerinden seçildi. Sistem ile merkezdeki medya küp ve salonun dört köşesindeki dev LED ekranlara giden görüntüler seçiliyor. Bu görüntüler ve skorboard bilgileri basın salonuna, takım ve hakem soyunma odalarına da özel ağ üzerinden iletiliyor.

Canlı yayın bağlantı altyapısı kapsamında tesis genelinde 18 noktada bağlantı kutuları konumlandırıldı. Her bağlantı kutusunda 1 SMTP Hybrit ve 2 Triax kamera bağlantı konnektörü, 2 xlr audio giriş ve 2 xlr audio çıkış konnektörü kullanıldı. Bunların yanı sıra her kutuda 4 adet MM fiber uç ve 4’er adet HD/SDI Coaxiel uç yer alıyor. Kutularda aktif cihaz bağlantıları için 2şer adet de enerji soketi bırakıldı. Tüm kutular tesisin hemen dışında yer alan canlı yayın aracı park alanında yer alan bağlantı dolapları ile irtibatlandırıldı. Sistem alt yapı kablo ve konnektörleri ise Ivox, Canare ve Neutrik firması ürünlerinden seçildi.

Basın toplantı salonunda ise, Das Audio firmasının hoparlörleri, Extron firmasının dijital ses işlemci ve dağıtıcılarıyla otomasyon işlemci ve yazılımları, Behringer firmasının ses mikserleri ve monitör hoparlörleri, Audio Technica firmasının kablosuz mikrofonları, Eiki firmasının Videoprojektörü ve Muxlab firmasının video sunum anahtarı kullanıldı. Işık sisteminde Lite puter firmasının dimmerleri ve Spotlight firmasının fresnel spotları kullanıldı. Konferans sistemi ekipmanları ise Bosch firmasının dijital CCS1000 serisinden seçildi.

Tesisin ana giriş lobisinin duvarına, gece çevreden geçenlere görsel sunumlar yapmak amacı ile image mapping uygulaması yapıldı. Bu amaçla 4 adet 15000 Ansilümen ışık şiddetine sahip Epson Laser projektörler ve Wathcpax firmasının video sunucu ve yazılımları ile Extron firmasının video mesafe uzatıcıları kullanıldı.

Ateksis olarak yurtdışında bir projeyi daha başarı ile tamamlamanın gururunu yaşıyor, tesisin Senegal sporuna uzun yıllar hizmet etmesini diliyoruz.

Share