9bodrumedition 1

Ateksis, Bosch Güvenlik Sistemleri ile The Bodrum Edition’da!

Güvenlik sistemlerinde Bosch kalitesini taşıyan The Bodrum Edition Otel’de üst düzey kamera güvenlik sistemleri, bina video yönetim sistemi(BVMS) yazılımlarının Ateksis tarafından kurulumları gerçekleştirildi.

Edition markası Marriott bünyesi içerinde oldukça üst düzeye sahiptir ve Edition otellerden dünyada toplam 11 tane bulunmaktadır, biri Bodrum’da bulunan bu eşsiz otel Bodrum Yalıkavak Marina’ya 3 km’lik ve Bodrum Amfi Tiyatro ile Bodrum Kalesine birkaç dakikalık mesafede bulunuyor. Edition otellerinin diğer merkezleri New York, Londra, Miami,Sanya, Şangay, Barcelona, Abu Dabi, Bangkok ve Hollywood’da bulunmaktadır.

Oteller Türkiye Yangından Korunma yönetmeliğinde kamuya açık alanlar olarak değerlendirilirler. Kamuya açık alanlar önceden kimliği bilinen kişilerin yanı sıra işi olan herkesin giriş çıkışına açık olan alanlardır.

Bu yapılarda güvenlik sistemleri otel misafirlerinin güvenliği için hayati önem arz etmektedir. Bu sistemlerden en önemlileri yangın algılama ve acil anons sistemidir. Bu aşamada sistemlerin dizaynının yönetmeliklere uygun olarak yapılması ve uygulanması uzun vadede güvenilir bir tatil ortamı sağlamaktadır.

Otellerde yangın algılama ve acil anons sistemlerinin dizaynı sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç husus aşağıdaki gibidir:
• Odalar, koridorlar, salonlar, genel mekanlar gibi normalde tozlu ve kirli olmayan, içerisinde ahşap ve tekstil türevi eşyaların bulunduğu ortamlarda optik duman dedektörleri kullanılmalıdır.
• Otel odalarında, optik duman dedektörlerinin kullanılması uygundur. Otel odalarında banyo/wc bölümünün çıkış holü havalandırma sistemi yetersiz ve/veya arızalı ise genelde su buharına maruz kalabilmektedir, bu sebeple bu bölümde dedektör kullanılması halinde asılsız alarmlar oluşabilir. Bu anlamda odalar duman dedektörlerinin yatak bölümünün üstüne gelecek şekilde konumlandırılması idealdir.
• Otel binalarında koridorlara tesis edilen sesli uyarıcılar ile oda içlerinde standartlara göre 75 dB(A) olması gereken sesli uyarıları yaratabilmek mümkün olamamaktadır. Otel yatak odalarında bulunan dedektörlerin soket altlarında sesli uyarıcı kullanılması uygun çözüm olmaktadır.
• Engelli odalarında sesli uyarının beraberinde ışıklı uyarıda esastır. Bu anlamda engelli odalarındaki duman dedektörlerinin yanında siren ve flaşör olması tercih edilir.
• Otel binalarında TSE CEN/TS 54-14 Standardının 6.4.5, 6.5.4 ve A.6.4.4 maddelerine uygun olarak yangın ihbar butonları tesis edilmelidir. Mutfak, kazan dairesi, elektrik odaları gibi yangın riskinin görece daha yüksek olduğu odalarda ayrıca yangın ihbar butonlarının tesis edilmesinde fayda vardır.

• Uyku halindeyken işitme engellileri uyarabilmek için engelli odalarında ayrıca titreşimli yataklar ya da yastıklar kullanılmaktadır. Bu yatakların ya da yastıkların yangın anında titreşim yapması için her engelli odasında bir adet röle modülü tesis edilmeli ve titreşim düzeneklerine irtibatlanmalıdır.

The Bodrum Edition Otel’de sistemlerin kalbi olan yangın algılama sisteminde birbiri ile network çalışabilen 2 adet FPA-5000 paneli kullanılmıştır. FPA-5000 paneller birbirleri ile hem TCP/IP hem de Can-bus üzerinden haberleşebilmektedirler. Bosch panellere özgü bu yedeklilik sistemin güvenilirliğini bir kat daha arttırmaktadır.

Toplamda 22 loop olarak çalışan sistemde adres sayısı 512’yi geçen yangın paneli için TS EN 54-2 standartının 13.7 maddesine uygun olarak, kontrol ünitesinde herhangi bir arıza olması durumunda 512 adresten fazla ekipmanın bu durumdan etkilenmemesi için yedek CPU’lu olarak tasarlanmıştır.

The Bodrum Edition Otel’de yangın algılama sisteminin tamamlayıcısı olarak Bosch Praesideo Seslendirme Sistemi kullanıldı. Otel gibi kompleks yapılarda yangın durumunun algılanmasının yanı sıra hızlı ve doğru yönlendirilmiş tahliye de oldukça önemlidir. Dünya çapında 20.000’i aşkın noktada kullanılan Praesideo sistemi zorlu genel seslendirme ve acil anons uygulamalarının bir numaralı çözümüdür.

Projede Bosch’un hem acil anons hem de müzik yayını için mükemmel ses kalitesi sağlayan LC5 serisi hoparlörleri kullanılmıştır. LC5-CBB aparatıyla birlikte kullanılan hoparlör IP44 koruma sınıfı ile nemli ortamlarda da sağlıklı bir şekilde kullanılmaktadır.

Otelde toplamda 167 kamera kullanılmıştır. Dış ortamda kullanılan kameraların tamamı video analiz özelliğine sahiptir. Video analizi sayesinde kameralar gördüklerini anlama ve tehlikeli bir durum karşısında güvenlik görevlilerini uyarabilme yeteneğine sahiptir. İstenmeyen bölgelere park yapılması, nesne bırakılması veya nesne alınması, tek çizgi geçme, başıboş dolanma gibi daha bir çok analizi kendi üzerinde yapan kameralar ilave bir bilgisayara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak güvenilir bir Video Gözetim Sistemleri çözümü sağlar.

Kameraların izlenmesi ve yönetimi Bosch Video Yönetim Yazılımı (BVMS) ile yapılmaktadır. BVMS hem yönetim hem de kayıt sunucuları arızalandığında işlemlerin devam etmesini sağlar. Her büyüklükte sistem için ölçeklenebilir çözümler garanti etmektedir.

Yazılımın hareket ve adli arama işlevi sayesinde, devasa bir kayıt veritabanı bile belirli bir olay için saniyeler içinde taranabilir. Seçilen bir alandaki herhangi bir hareketi aramak ya da kayıtlı video verilerindeki bir alanın içindeki, alana giren veya alandan ayrılan nesneler, bir güzergahta zikzak yapan nesneler, bir alanda sallanan nesneler, kaldırılan nesneler vb. gibi olayları bulmak için gelişmiş arama işlevini kullanmak mümkündür. Ayrıca, arama kuralları bir olaydan sonra bile değiştirilebilir.

Seyhat Ağdemir | [email protected]

Bina Teknolojileri hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi Ateksis’i ziyaret edin!

Share