ankara metro

Ankara Metrosu M4 Hattı acil anons sistemi Ateksis tarafından hayata geçiyor

  • Ankara M1, M2 ve M3 hatlarının kurulumunu önceki senelerde tamamlayan Ateksis, M4 hattının anons sisteminin de entegratörlüğünü yapıyor.

Ankara’nın en yoğun bölgelerinden Tandoğan-Keçiören arasında hizmet verecek olan 9,22 kilometre uzunluğunda, çift hatlı bir güzergah üzerinde işletilecek olan metro hattı, 2011 yıl sonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilmiştir.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) İstasyonu ile başlayan güzergah, sırasıyla ASKİ, Dışkapı, Meteoroloji, Belediye, Mecidiye, Kuyubaşı, Dutluk istasyonlarından devam ederek Keçiören Gazino İstasyonu’nda sonlanacaktır.

Ankara M1, M2 ve M3 hatlarının kurulumunu önceki senelerde tamamlayan Ateksis, M4 hattının anons sisteminin de entegratörlüğünü yapmaktadır.

Bosch ‘un en üst seviye seslendirme sistemi olan Preasideo ile gerçekleşen çözüm, hem istasyonlarda lokal olarak kontrolü, hem de mevcut kumanda merkezinden tüm istasyonların yönetilebilmesini sağlamaktadır.

Her istasyonda lokal olarak Preasideo sistemi ve bu sistemin dijital amplifikatörleri kullanılmaktadır. Peron ve gişe alanlarında kullanılan sensör mikrofonlar sayesinde, ortam gürültüsü otomatik olarak ölçülüp, bu gürültü seviyesine göre otomatik ses ayarı (automatic volume control) dijital amplifikatörlerin içerisinde bulunan DSP (Digital Signal Proccessing – Dijital Sinyal İşleme) teknolojisi sayesinde yapılmaktadır.

İstasyonlarda ayrıca operatörlerin yolculara anons yapabilmesi amacıyla birer adet masaüstü anons mikrofonu bulunmaktadır.

İstenilen ses şiddeti ve kalitesini sağlamak amacıyla, Bosch ‘un LC1 serisi modüler hoparlörleri kullanılmıştır. Asma tavanlarda kullanılan LC1 serisi tavan tipi ve LB1-UM06 serisi duvar tipi hoparlörler EN 54-24 standartlarına uygundur.

Kumanda merkezi ile istasyonlar arasında, ses sinyalinin network ağı üzerinden aktarılmasını sağlamak amacıyla Bosch ’un PRS-1AIP1 kodlu IP ses arayüz cihazları kullanılmıştır. Kumanda merkezinde ve istasyonlarda birer adet olarak kullanılan bu ekipman sayesinde, kumanda merkezindeki operatör bir veya birden fazla istasyona veya bu istasyonların alt bölgelerine canlı anons yapabilmekte veya kayıtlı anons gönderebilmektedir.

Kumanda merkezinde, Ateksis tarafından geliştirilen grafik ekran arayüzü programı kullanılmaktadır. M1, M2 ve M3 hatlarında kullanılan ve operatörlerin de taleplerine göre geliştirilen yazılım sayesinde, istasyonlar hem grafik ekranda gösterilmekte hem de operatör anons yapmak istediği bölgeyi bu arayüzden seçebilmektedir. Sistemde meydana gelebilecek hatalar da yine bu yazılım sayesinde kontrol edilebilmektedir.

Share