qwwwwwwww

Akıllı Video Analiz(IVA) ve Temel Video Analiz(EVA) Özellikleri

EVA, standart bir video analiz özelliğidir. Daha çok iç mekânlarda, güvenlik riskinin az olduğu mekânlarda bu özellikteki kameralar kullanılır. IVA kamera ise, güvenlik riski yüksek olan dış/iç mekân için uygun zorlu hava şartlarında bile doğru alarm üretebilen bir video analiz yazılımıdır.

Video gözetim sistemleri merkezlerindeki artan kamera sayısı ve takip edilmesi gereken kamera görüntü detaylarının artışı operatörlerin takibini zorlaştırdığı için Bosch video analitik özelliğini kameralar üzerinde geliştirmiştir. Video analitik ile kameralar meta veri üretip, kamera görüntülerine algı ve yapı ekler. Bu sayede, videolar arasında arama yapmak zamanınızı almaz.

Video Analiz; Essential Video Analytics ve Intelligent Video Analytics

Video analitik özelliği EVA (Essential Video Analytics)  ve IVA (Intelligent Video Analytics) olmak üzere iki çeşittir. EVA, standart bir video analiz özelliğidir. Daha çok iç mekânlarda, güvenlik riskinin az olduğu mekânlarda bu özellikteki kameralar kullanılır. IVA kamera ise, güvenlik riski yüksek olan dış/iç mekân için uygun zorlu hava şartlarında bile doğru alarm üretebilen bir video analiz yazılımıdır. Her iki analiz özelliği de kameraların içindeki çip sayesinde kontrol edilir. Ekstradan bir lisans almanıza gerek yoktur.

Aşağıdaki resimden IVA ve EVA arasındaki farkı görebilirsiniz.  Her ikisi de çip üzerinden kontrol ediliyor. IVA özellikli kameralar için donanım hızlandırıcı ile algılama mesafesi, hava koşullarında doğru alarm verme özelliği gelişmiştir. Bu sebeple, dış mekânlarda IVA kamera kullanmamız doğru alarmları almamızı sağlar. IVA kameraların algılama mesafesi EVA kameralara göre göre yüksektir, daha fazla ayrıntıyı takip edebiliriz. Hem EVA hem de IVA özellikli kameralar ile insan sayma, kaybolan obje, belirtilen çizgiyi geçtiğinde alarm üretme, belirtilen rotanın dışına çıktığında alarm üretme, belli bir alan içinde alarm verme gibi alarmlar üretebiliriz. Aynı anda 8 alarmı birlikte paralel yönetebiliriz. Aynı zamanda her iki özellikte de obje sınıflandırması yapabiliriz.

EVA özellikli kameralar BOSCH ‘un IP 4000 VE IP 6000 kamerlarında, IVA özellikli kameralar BOSCH ‘un IP 7000 ve IP 9000 kameralarında mevcuttur.

Video Analitik Kurallar

EVA ve IVA özellikli kameralarda alarm üretebileceğimiz kurallar aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi: obje kaybolduğunda, bir objeyi bir alanın içinden biri aldığında, sizin belirlediğiniz bir çizgiyi biri geçtiğinde, sabit duran bir nesnenin hareket etmesi, ters yönde bir hareket oluştuğunda, belli bir yönde giden insan topluluğu ya da araçların yön değiştirmesi, belli bir alan içindeki kalabalığı saydığımızda gibi kurallar çerçevesinde kameraya 8 kuralı aynı anda yürütmesini isteyebiliriz. Bu sayede kamera üzerinden senaryo oluşturmamız 8 kuralın paralelinde daha kolay gerçekleşmiş olur. Obje sınıflandırması ile hayvan, insan, taşıtları kamera görüntüsü üzerinden belirleyebiliriz.

Video Analizli Kamera ile Analiz Görüntüleri

Aşağıda resimler ile belirttiğim örnekte, park edilmesini istemediğim alanı belirledim, EVA/IVA kamera ile izlemekteyim. Sınırladığım alan içine bir araç girdiğinde, kamera bu alanın içine giren araç için alarm veriyor. Sonrasında araç içinden bir insan çıktığında, kamera obje sınıflandırması özelliği ile insanı ve aracı ayırt edebiliyor. Ve sınırladığım alan içine giren araç için analiz özellikli Bosch marka kameram alarm vermeye başlıyor. Bu örnekte görüldüğü gibi, sınırladığım alanı güvenli hale getiriyorum. O alanda olan eşyaların kaybolması, hırsızlık gibi sorunları ortadan kaldırıyorum.

IVA kamera ile EVA kamera arasındaki farkı görsel olarak görmemizi sağlayan şema aşağıdaki gibidir. IVA özellikli kameralar ile en zorlı hava şartlarında bile doğru alarm üretebiliriz. Örneğin, dış ortam hava durumu rüzgârlı ve yağmurlu, kamera ile izlediğim alan için hareket tespit ettiğimde alarm vermesini istiyoruz. Eğer EVA kamera kullanılırsa, dışardaki rüzgârdan etkilenen ağaç gibi nesnelerin hareketinde alarm vermeye başlayacaktır. Fakat IVA kamera rüzgârdan etkilenen ağaç olduğunu bildiği için alarm vermeyecektir. Bu örnekte anlatıldığı gibi IVA dış ortam gibi yüksek güvenlikli alanlarda, EVA iç ortamda kullanılması uygundur.

Video Analiz Özellikli Kameraların Çözüm Sunduğu Alanlar

Essential Video Analytics özellikli Bosch marka kameralar, mağaza gibi küçük işletmeler için insan sayma, kalabalık ölçümü gibi analizler yapabilir, acil çıkış kapılarının önlerine ve park edilmesini istemediğimiz alanlar için alarm kuralları oluşturabilir.

Intelligent Video Anlaytics özellikli Bosch marka kameralar, güvenlik riski yüksek olan iç ve dış mekân için uygundur. Müze alanları, dış ortam çit güvenliği, gemi noktalarının izlenmesi, tünel içi araç takibi, havalimanlarında adli taramada ve bavul takibinde, tren istasyonları, hastaneler, alışveriş merkezleri gibi güvenlik riski yüksek noktalarda tercih edilir.

 

Share