Adana Metrosu3

Adana Büyükşehir Belediyesi Adana Metrosu anons sistemleri yenilendi

  • Adana Büyükşehir Belediyesi Adana Metrosu anons sistemleri Ateksis tarafından yenilenmiştir.

Adana’yı kuzeybatı – güneydoğu yönünde kat etmekte olan Adana metrosu Nisan 2009’da hizmete girmiştir. Yaklaşık 13.5 km. uzunluğunda, tek istikamette saatte 21.600 kişiyi taşıma kapasitesine sahip bu metro; on üç istasyon hattına sahiptir.

2015 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ihale ile Adana Metrosu anons sistemleri Ateksis tarafından yenilenmiştir. Yenileme kapsamında, kontrol üniteleri, anons istasyonları ve haberleşme ekipmanları değiştirilmiş, amplifikatörler, mevcut hoparlör ve sensör mikrofonlar kullanılmaya devam edilmiştir.

Sistem haberleşme ve anons omurgası oluşturulurken VS (Vingtor-Stentofon) ürünleri kullanılmıştır. Merkezden istasyonlara ve istasyon içinde TCP/IP anons istasyonları kullanılmış, veri ve ses iletimi TCP/IP ağ üzerinden sağlanmıştır. TCP/IP ağ altyapısı olarak fiber optik altyapı kullanılmıştır. İstasyonlarda ve merkezde fiber modüllere sahip ağ anahtarları vardır.

Merkezde IP ağ üzerinden ses ve veri haberleşmesini kontrol etmek üzere 552 adres kapasiteli VS XE-1 santral kullanılmıştır. Sistem anons istasyonları ve VoIp modülleri ile toplam 28 adres kullanmaktadır. Yine merkezde, 52 adet programlanabilir butona sahip bir asıl ve bir yedek olmak üzere iki adet IP anons istasyonu kullanılarak, butonlara bölge seçme ve kayıtlı anons oynatma fonksiyonları tanımlanmıştır.

Her bir istasyonda IP ağ üzerinden gelen ses sinyallerini almak üzere VS VoIP modülleri konumlandırılmış, bunların kontak çıkışları da kullanılarak anons bölgesi seçme fonksiyonları yerine getirilmiştir.

İstasyonlarda anons sistemi yerel kontrol ve dijital kayıtlı mesaj ünitesi olarak Bosch Praesideo ağ kontrol ünitesi kullanılmıştır. Böylelikle yerel olarak tetiklenebilen dijital acil durum mesajları yayınlanmaktadır. Amplifikatör arızaları da kontrol edilip merkeze rapor edilmektedir.

İstasyon şeflerinin odalarına VS IP anons istasyonları konmuştur. İstasyonlar üzerinde tuş takımı LCD ekran, 10 adet programlanabilir buton ve ahize bulunmaktadır. Programlanabilir butonlarla bölge seçimi ve kayıtlı mesaj yayınları yapılmaktadır. Bu anons istasyonları ile kendi aralarında ve merkezle görüşme yapmak da mümkündür.

Yapılan bu yenileme ile mevcut amplifikatör ve hoparlör altyapısı kullanılmaya devam edilerek, güncel TCP/IP altyapı üzerinde çalışan, bakımı ve genişlemesi kolay modern bir sisteme geçilmiş olmuştur.

Share